Poll: Ben je tevreden over de (voorlopige) verkiezingsuitslag? 16
Saved Read later
Deel dit bericht

Poll: Ben je tevreden over de (voorlopige) verkiezingsuitslag?

De uitslag van de Tweede Kamerverkiezingen is nu ongeveer wel bekend. Ben je tevreden met de voorlopige verkiezingsuitslag? Of had je op een ander resultaat gehoopt? Deel je mening in de onderstaande poll en / of laat een reactie achter!

Op woensdag 17 maart waren de Tweede Kamerverkiezingen in Nederland. In de voorlopige prognose van het ANP is dit de verwachte uitslag:

VVD grootste partij van Nederland

De VVD is voor de vierde keer op rij de grootste partij van Nederland geworden. De partij van minister-president Rutte won maar liefst 2 zetels en komt daarmee op 35 zetels totaal. Geen enkele andere politieke partij wist de grens van 30 zetels te passeren, en daarmee is de VVD een van de grote winnaars van deze Tweede Kamerverkiezingen. Een kabinet Rutte IV lijkt hiermee ook een zekerheidje, want regeren zonder de VVD is haast onmogelijk.

Poll: Ben je tevreden over de (voorlopige) verkiezingsuitslag? 17

D66 de onverwachte winnaar

D66 is de onverwachte winnaar van 2021. De partij van Sigrid Kaag won wellicht maar vier zetels, maar D66 is hierdoor wel de tweede partij van Nederland geworden. In totaal heeft D66 nu 23 zetels in de Tweede Kamer.

Deze prestatie is helemaal indrukwekkend als je de peilingen van de afgelopen weken erbij haalt. Een paar maanden geleden dreigde D66 nog een van de grootste verliezers te worden. Kaag maakte echter een positieve indruk tijdens haar tv optredens en debatten, waardoor ze een dreigend verlies om wist te zetten in een prima winst.

De VVD en D66 hebben samen 58 zetels en gaan nu kijken welke partijen willen aansluiten om een nieuwe coalitie te vormen. VVD senator Annemarie Jorritsma en D66 minister Kajsa Ollongren zijn benoemd als informateurs, en gaan onderzoeken welke samenstelling het meeste kans maakt op een succesvolle samenwerking. De verkennende gesprekken gaan officieel op maandag van start.

Bekijk ook:
Dit zijn de 10 grootste CO2 vervuilers van Nederland

Poll: Ben je tevreden over de (voorlopige) verkiezingsuitslag? 18

Minder goed resultaat voor coalitiepartners CDA en ChristenUnie

De coalitiepartijen VVD en D66 wisten dus flink te winnen tijdens deze Tweede Kamerverkiezingen, maar dat gold niet voor alle coalitiepartijen. Zo verloor het CDA maar liefst 4 zetels, waardoor de partij van Wopke Hoekstra nu met 15 zetels totaal de Tweede Kamer in moet. De ChristenUnie bleef gelijk staan op 5 zetels totaal.

De vorige coalitie van VVD, D66, CDA en CU zouden met dit resultaat weer samen kunnen regeren. De vier partijen hebben namelijk in totaal 78 zetels in de Tweede Kamer, en dit is net voldoende voor een meerderheid.

Poll: Ben je tevreden over de (voorlopige) verkiezingsuitslag? 19

Historisch slecht resultaat voor links

Links kreeg tijdens deze Tweede Kamerverkiezingen een ongenadig hard pak slaag. De SP, PvdA en GroenLinks hebben samen slechts 26 zetels bemachtigd. En dat is een ongekende slechte prestatie voor links. Vier jaar geleden hadden de drie samen nog 38 zetels en in 2006 stond de teller zelfs op 65 totaal. Tijden veranderen.

De SP verloor maar liefst 5 zetels en komt nu uit op 9 totaal. GroenLinks halveerde bijna, met een verlies van 6 zetels. De partij van Klaver heeft daardoor nog maar 8 zetels over in de Tweede Kamer. De PvdA verloor en won weliswaar niet, maar een totaal van 9 zetels is toch wel erg triest voor de arbeiderspartij die vroeger zo groot en populair was.

FVD wint de meeste zetels, PVV verliest weer

Forum voor Democratie van Thierry Baudet won tijdens deze verkiezingen de meeste zetels. Zijn partij ging van 2 naar 8 zetels totaal, en dat is de grootste toename van zetels in 2021. Baudet heeft aangegeven het initiatief te willen nemen bij de formatie van een nieuwe rechtse regering met de FVD, al lijkt die kans klein. Momenteel is het namelijk de beurt aan de VVD en D66, en die hebben waarschijnlijk geen interesse in een coalitie met Baudet.

Bekijk ook:
Dit salaris verdient Geert Wilders per dag

De winst van Forum is waarschijnlijk deels ten koste gegaan van de PVV. De partij van Wilders verloor namelijk 3 zetels en komt nu uit op een totaalaantal van 17. De PVV is daarmee de derde partij van Nederland.

Poll: Ben je tevreden over de (voorlopige) verkiezingsuitslag? 20

Veel kleine partijen in de Tweede Kamer

De Tweede Kamer zal vanaf nu heel wat (nieuwe) kleine partijen kennen. Zo heeft de PvdD nu 6 zetels in de kamer, wat er één meer is dan vorige keer. En wisten zowel de SGP als DENK hun zetelaantal van 3 te behouden. Daarnaast blijft ook 50Plus in de Tweede Kamer aanwezig. De ouderenpartij verloor weliswaar 3 zetels, maar heeft daarmee nog wel één vertegenwoordiger in de Kamer.

Er komen ook maar liefst vier nieuwe partijen in de Tweede Kamer. En dat is bijzonder, want dit kwam nog nooit eerder voor in onze parlementaire geschiedenis. Zowel JA21 van Annabel Nanninga en Joost Eerdmans, als de pro-Europese partij Volt wisten 3 zetels te veroveren. De partij Boer Burger Beweging en BIJ1 van Sylvana Simons pakten allebei 1 zetel. Code Oranje, de partij van Richard de Mos, wist niet genoeg stemmen te bemachtigen en eindigt daarmee buiten de Tweede Kamer. In totaal wisten de nieuwe partijen samen 8 zetels te veroveren.

Wat vind jij?

De vraag is nu hoe jij over de voorlopige verkiezingsuitslag denkt. Ben je tevreden over het resultaat, of had je toch op een andere uitslag gehoopt? Laat het weten door de onderstaande poll in te vullen en/of laat een reactie achter!

  • Ben je tevreden over de (voorlopige) verkiezingsuitslag?

    • Ik ben tevreden over de verkiezingsuitslag.
    • Ik ben ontevreden over de verkiezingsuitslag.
Avatar foto
Nick

Hey, ik ben Nick. Ik heb een passie voor films, televisieseries, schrijven, lezen, games, politiek, sport en social media. Als Trendwatcher zal ik vooral de focus op deze onderwerpen leggen. Ooit hoop ik nog een boek te schrijven, maar voor nu blijft het vooral bij artikelen voor websites. Veel leesplezier gewenst!

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

1.1k

Log In

Or with username:

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.