Moet mondzorg terug in het basispakket? 14
Moet mondzorg terug in het basispakket?
Saved Read later
Deel dit bericht

Moet mondzorg terug in het basispakket?

Er is een petitie getekend om de mondzorg weer terug in het basispakket te krijgen. Deze is bijna 75000 ondertekend. De medische mensenrechtenorganisatie maakt zich zorgen. Veel Nederlanders maken geen gebruik meer van de tandarts omdat zij niet verzekerd zijn. In 2006 verdween de tandartszorg uit het basispakket en moest je je gaan bijverzekeren voor tandartskosten.

Kosten zijn te hoog

Volgens de medische mensenrechtenorganisatie kost het de samenleving juist straks veel meer geld omdat mensen die wegblijven van de tandarts andere problemen krijgen. Je kan van een slecht gebit trombose krijgen. Ook kan je je nieren beschadigen door de grote hoeveelheid pijnstillers die men slikt om tand of kiespijn te reduceren. Er worden zelfs mensen ontslagen omdat hun gebit niet toonbaar meer is. Ook zie je mensen in de schuldhulpverlening of zij die een uitkering ontvangen niet langer een tandartsbezoek afleggen. Uit onderzoek is gebleken dat tandziekten de maatschappij jaarlijks zo’n drie miljard kost.

Het is niet precies bekend hoeveel mensen in Nederland de tandarts of de mondhygiënist door geldgebrek mijden. Het gaat volgens de medische mensenrechtenorganisatie om zo’n 1,5 miljoen Nederlanders. De minister van Medische zorg betwijfelt of deze cijfers wel kloppen.

Bekijk ook:
Poll: Geef Nederland een cijfer!

Andere ziekten door tandbederf

Didi Wittekoek die werkt bij de medische mensenrechtenorganisatie zegt dat de nood erg hoog is. Er belanden te veel mensen op de eerste hulp met ontzettende pijnklachten en zelfs wonden in de mond. Maar de eerste hulp kan ook niets voor hen betekenen. Zo vallen deze mensen tussen de wal en het schip. De organisatie helpt nu mensen die geen geld hebben voor de tandarts. Zij doen ingrepen om de mensen te helpen.

Kromme regels

Het bizarre is dat bij een oorontsteking mensen wel direct geholpen worden en bij een verrotte kies niet. Mensen met weinig geld laten liever een kies trekken voor weinig geld dan een wortelkanaalbehandeling ondergaan die honderden euro’s kost.

De noodzorg zou terug moeten in het basispakket. Niet alle zorg maar wel de noodzorg. Als mensen geen tanden of kiezen meer hebben dan wordt er een kunstgebit vergoed. Als ze twee goede hoektanden hebben waar de prothese veel beter vast mee blijft zitten krijgen de mensen geen kunstgebit vergoed. Het is zo dat tandzorg duur is, maar mensen die te lang door lopen met klachten die komen op een gegeven moment toch in de zorg terecht door andere problemen die een rot gebit veroorzaakt.

  • Moet mondzorg terug in het basispakket?

    • Ja
    • Nee
Deel dit bericht
Read later

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

1.2k

Log In

Or with username:

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.