Poll: Wie wordt de nieuwe CDA-Lijsttrekker? 13
Saved Read later
Deel dit bericht

Poll: Wie wordt de nieuwe CDA-Lijsttrekker?

SUBZIN: Wie wordt de #1 van het CDA?

Drie CDA-prominenten gaan deze week de strijd met elkaar aan om de nieuwe lijsttrekker van het CDA te worden. Vicepremier Hugo de Jonge, staatssecretaris Mona Keijzer en Tweede Kamerlid Pieter Omtzigt hebben alle drie de ambitie om de nummer 1 te worden van hun partij. 

Hugo de Jonge

De Jonge (42) is sinds 2017 vicepremier van Nederland en minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. De afgelopen maanden kwam hij vooral in het nieuws in verband met de corona-crisis en wordt in de volksmond ook wel de “Corona-minister” genoemd. Hij maakte als allereerste bekend dat hij de nieuwe CDA-lijsttrekker wilde worden, en wordt door peilingen aangewezen als de gedoodverfde winnaar. Lijsttrekker worden is niet zijn enige ambitie; hij gaf ook aan het premierschap te ambiëren. Met zijn korte slogan “HuGO” gaat hij deze week proberen de meeste stemmen te krijgen tijdens de lijsttrekkersverkiezingen.

Mona Keijzer

Keijzer (51) is sinds 2017 staatssecretaris van Economische Zaken en Klimaat en doet voor de tweede keer een poging om de lijsttrekker van het CDA te worden. In 2012 verloor ze de lijsttrekkersverkiezingen van Sybrand Buma, die de landelijke politiek vorig jaar verliet om burgemeester van Leeuwarden te worden. Haar kandidaatschap in 2012 legde Keijzer echter geen windeieren. Ze werd de nummer twee op de lijst van het CDA tijdens de verkiezingen van 2012 en ontpopte zich daarna tot een van de bekendste gezichten van de partij. Nu poogt ze met de slogan “wees wijzer, kies Keijzer” wederom de nieuwe CDA-lijsttrekker te worden.

Pieter Omtzigt

Bekijk ook:
Dit salaris verdient Geert Wilders per dag

Het kwam als een grote verassing: Kamerlid Omtzigt doet mee aan de strijd om het lijsttrekkerschap van het CDA. Omtzigt (46) is een beetje het buitenbeentje van het CDA. In 2012 wilde het partijbestuur hem niet op de kandidatenlijst zetten van de Tweede Kamer-verkiezingen. Dat gebeurde uiteindelijk toch, na interventie van lokale partijbesturen. Weliswaar werd hij op een onverkiesbare plek gezet. Door een enorme hoeveelheid voorkeursstemmen wist hij destijds toch een zetel te bemachtigen. Mede daardoor is Omtzigt nu een van de langstzittende Kamerleden. De laatste tijd komt hij vooral in het nieuws door het op te nemen voor de gedupeerden van de toeslagaffaire bij de belastingdienst. Nu wil het Kamerlid meer en doet hij – zonder slogan – mee met de lijsttrekkersverkiezingen van het CDA.

Peilingen

Bekijk ook:
Hoop, lef en trots: Dit zijn de plannen van het nieuwe kabinet

Wie de nieuwe CDA-lijsttrekker gaat worden weten we over een paar dagen, maar opiniepeilingen proberen de uitkomst al te voorspellen. Uit de meeste peilingen blijkt dat de strijd waarschijnlijk zal gaan tussen Hugo de Jonge en Pieter Omtzigt, met een voorsprong voor de huidige vicepremier. Mona Keijzer lijkt derde te gaan eindigen. Daar moet wel de kanttekening bij worden geplaatst dat peilingen het niet altijd bij het juiste eind hebben. Zo voorspelde bijna iedereen dat Hillary Clinton in 2016 de nieuwe president van Amerika zou worden, en we weten allemaal hoe dat is afgelopen.

 • Question of

  Wie moet volgens jou de nieuwe CDA-Lijsttrekker worden?

  • Hugo de Jonge
  • Mona Keijzer
  • Pieter Omtzigt
 • Question of

  Wie denk je dat de nieuwe CDA-Lijsttrekker gaat worden?

  • Hugo de Jonge
  • Mona Keijzer
  • Pieter Omtzigt
Nick

Hey, ik ben Nick. Ik heb een passie voor films, televisieseries, schrijven, lezen, games, politiek, sport en social media. Als Trendwatcher zal ik vooral de focus op deze onderwerpen leggen. Ooit hoop ik nog een boek te schrijven, maar voor nu blijft het vooral bij artikelen voor websites. Veel leesplezier gewenst!

One Comment

 1. J.Blaak Reply

  Hoewel ik niet op hem zou stemmen (verkeerde partij) is Pieter Omzigt een zeer goede keus.
  Hugo de Jonge is een flapdrol en een wezenloos, teveel verbonden met huidige treurigheid van de politiek.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

1.2k

Log In

Or with username:

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.