Zou je willen speechen op een uitvaart? Misschien helpen deze tips je wel 12
Saved Read later
Deel dit bericht

Zou je willen speechen op een uitvaart? Misschien helpen deze tips je wel

We denken liever niet na over de dood. Toch kunnen we niet alles in het leven plannen of voorbereiden. Je kunt er plotsklaps mee te maken krijgen. Speechen op een uitvaart kan in veel opzichten iets waardevols zijn.

Zo kan het goed zijn als rouwverwerking. Maar het kan ook mooie gesprekken of herinneringen opleveren. Heb je nooit eerder een speech gehouden, laat staan op een uitvaart? Het is niet gek dat je dit spannend vindt of dat je niet weet hoe je dit moet doen. Misschien dat deze tips je verder kunnen helpen.

Niets is goed of fout

Een speech schrijven voor een uitvaart is vaak emotioneel en niet altijd gemakkelijk. Het is goed om je te realiseren dat iedere speech persoonlijk en nooit hetzelfde is. Iedereen doet het op zijn of haar eigen manier. Misschien neemt dit al een stukje spanning weg.

Wat ook helpend kan zijn, is om je van tevoren goed voor te bereiden op de speech zelf. Het kan rust geven om in kaart te brengen wat je wil zeggen of vertellen die dag. De speech houd je voor jezelf, maar vooral voor je dierbaren.

Speechen met deze 5 tips

Zoals eerder gezegd, kan een goede voorbereiding je helpen om je speech te schrijven en vervolgens te houden. Als je nog nooit hebt gesproken op een uitvaart, kan dit lastig zijn. Vandaar de onderstaande 5 tips. Misschien heb je hier iets aan.

1.      Plan het moment

Heb je de wens om een speech te houden bij de uitvaart van een dierbare? In de eerste plaats, is het aan te raden om dit te overleggen met de familie en nabestaanden. Vervolgens is het goed om te weten wanneer je speech plaatsvindt op de uitvaart. Soms is het juist prettig om de speech direct aan het begin te houden. Dit voorkomt dat je er huizenhoog tegenop gaat zien.

2.      Lees de speech alvast voor

Herinneringen delen kan heel emotioneel zijn. Natuurlijk mag je emotioneel zijn tijdens je speech, maar misschien vind je dit idee vervelend. Heb je de speech af? Lees deze dan hardop voor. Zo bereid je je voor op wat je gaat vertellen. Je kunt dit voor jezelf doen, maar ook voor anderen. Dit kan mooie tips opleveren, die je in de speech kunt verwerken.

3.      Neem de tijd

Het kan gebeuren dat je overvallen wordt door emoties tijdens de speech. Dat is helemaal niet erg. Je hoeft de speech niet in een snel tempo op te sommen. Neem vooral de tijd. Haal een paar keer diep adem als het even niet meer weet.

4.      Vraag of iemand bij je komt staan

Emoties ben je niet altijd de baas en dat is niet erg. Ben je bang dat je je speech niet kunt afronden op de uitvaart? Het kan helpend zijn om iemand te vragen die naast je komt staan. Mocht het even niet lukken, dan kun je hem of haar vragen om alvast verder te lezen. Je kunt het altijd op een later moment overnemen. Deze support kan ook fijn zijn als je het spannend vindt.

5.      Houd het kort

Er zijn misschien talloze herinneringen die je graag zou willen delen op de uitvaart. Maar probeer het juist kort te houden. Voor jezelf, maar ook voor andere aanwezigen. Dit zet de speech meer kracht bij. Ook zorgt het ervoor dat aanwezigen het verhaal goed kunnen volgen en het zich later nog herinneren.

Samengevat

Vind je het lastig om een speech te schrijven voor de uitvaart? Je mag altijd hulp inschakelen. Bijvoorbeeld van de uitvaartverzorger. Bij Ename Uitvaartzorg regelt men met zorg en aandacht uitvaarten.

Deel dit bericht
Read later

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

1.1k

Log In

Or with username:

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.