In 2022 was de energierekening één van de meest besproken thema’s. Logisch ook; voor sommige huishoudens is het betalen van de energierekening niet meer mogelijk. Een schrikbarende situatie, aangezien energie toch wel één van de eerste levensbehoeften is.
Een terechte vraag is dan ook wat we in het komende jaar van de energierekening kunnen verwachten. Blijft de energierekening onverminderd hoog? Of gloort er toch enige hoop aan de horizon?
Verwachtingen lopen uiteen
Over de energierekening in 2023 lopen de verwachtingen uiteen. Sommige experts verwachten dat de rekening voor sommige huishoudens onbetaalbaar blijft. Andere experts verwachten we dat weer terug gaan naar de situatie vóór de oorlog in Oekraïne. Uiteindelijk is dat de flinke druppel die de emmer heeft doen overlopen.
Daarnaast gaan er in 2023 enkele interessante ontwikkelingen plaatsvinden. Ondanks deze ontwikkelingen is het ook zaak om kritisch naar je eigen woning te kijken. Kun je je woning verduurzamen? En welke opties heb je daar binnen je budget voor? Voor zo’n verduurzaming moet je éérst investeren, maar op termijn verdien je deze investering altijd terug. Kijk in 2023 daarom goed naar de verschillende verduurzamingsopties.
Prijsplafond in 2023
Als je het nieuws volgt, heb je het woord ‘prijsplafond’ al vaak voorbij zien komen. Dit is één van de oplossingen waar de overheid mee gekomen is. Eén van de oplossingen om de energierekeningen toch betaalbaar te houden.
Tegelijkertijd is dit één van de oplossingen waar veel kritiek op gekomen is. Want, is zo’n prijsplafond nou wel de juiste oplossing? En hoe zit het dan met de winsten die de energieleveranciers maken? De energieleveranciers verhogen de tarieven flink, terwijl consumenten met een prijsplafond te maken krijgen. Dit kan maar één resultaat opleveren: de energieleveranciers gaan gigantisch veel geld verdienen.
Wat de uitwerking van het prijsplafond wordt, is nog steeds niet volledig duidelijk. Dat er zoveel onduidelijkheid over een nieuw te komen regeling is, is enigszins bizar te noemen. In een dergelijke situatie zou een overheid juist daadkrachtig moeten zijn.
Btw gaat weer omhoog
Om de hoge energieprijzen tegen te gaan, heeft de overheid de btw verlaagd. De btw op energie is normaal gesproken 22%, maar was door de overheid naar 9% verlaagd. De overheid heeft echter aangegeven dat deze maatregel opgeheven wordt. Dit betekent dat je – vanaf 2023 – ‘gewoon’ weer 21% aan btw op energie moet betalen.
Onduidelijkheid over de gas- en energieprijzen
Wat de gas-en energieprijzen in 2023 gaan doen? Daar is met geen zinnig woord iets over te zeggen. Dit komt vooral doordat de prijzen door veel externe factoren bepaald worden. Wat gaat er bijvoorbeeld gebeuren met de oorlog in Oekraïne? En hoe koud gaat de winter in ons land worden? Des te kouder de winter wordt, des te meer gas er nodig is. Dat resulteert uiteindelijk in hogere gas- en energieprijzen.
Conclusie: veel onduidelijkheid
Al met al is er over de energierekening in 2023 een hoop onduidelijk. Wat er precies gaat gebeuren, weet uiteraard niemand. Je doet er mede daarom verstandig aan om goed naar je eigen situatie te kijken:
- Zijn er verduurzamingsmogelijkheden voorhanden? Als je deze mogelijkheden hebt, is het zaak om hier zo snel mogelijk iets mee te doen.
- Kun je op gas en energie besparen? Is het wel nodig om elke dag 10 minuten onder een warme douche te staan? Door dit naar 5 minuten terug te brengen, bespaar je al een hoop energie.
Kortom: het is zaak om het hef in eigen handen te nemen. Je bent afhankelijk van veel partijen, maar je kunt zeker invloed uitoefenen op je energierekening.