Een boek maken en in eigen beheer uitgeven: waar moet ik op letten? 14
Saved Read later
Deel dit bericht

Een boek maken en in eigen beheer uitgeven: waar moet ik op letten?

Fysieke boeken nemen af in populariteit. Elk jaar worden er steeds minder boeken gepubliceerd door uitgeverijen. Daarentegen kiezen steeds meer mensen ervoor om zelf een boek te maken. De reden? Hun manuscript wordt niet geaccepteerd door de uitgeverij of de uitgeverij gelooft niet in het verkoopsucces van het boek. Anderzijds kan het zo zijn dat jij niks te maken wilt hebben met uitgeverijen. In dat geval is je eigen boek maken en zelf publiceren een perfecte oplossing. Zelfpublicatie is helaas niet zo één, twee, drie gedaan en er komt een hoop bij kijken. In dit artikel bespreken we een aantal zaken waar jij rekening mee moet houden. 

Zelf een boek maken is hotter dan ooit

Steeds meer schrijvers in Nederland kiezen ervoor om zelf hun boek uit te brengen. En dat is niet geheel onlogisch, want er zijn flink wat voordelen aan te koppelen. Ten eerste ben je zelf de baas over je eigen boek, iets dat via uitgeverijen niet altijd het geval is. Ten tweede kan je zelf bepalen met wie je samenwerkt en ben je verantwoordelijk voor je eigen succes. Vanzelfsprekend zijn de opbrengsten van de verkoop dus ook van jou. 

Wat voor publicatie kies je? En wat voor oplage?

Tegenwoordig zijn er steeds meer mogelijkheden om een boek te verspreiden. Het eerste waar aan gedacht wordt is natuurlijk het fysieke exemplaar: klassiek en tastbaar. Het is verder mogelijk om een internetpublicatie te doen in de vorm van een e-book en dit te verkopen via marketplaces als bol.com en Amazon.

Bekijk ook:
Temu verovert de markt: nog goedkoper dan AliExpress?

Bij het fysieke exemplaar moet je goed nadenken over de oplage. De oplage is de hoeveelheid boeken die je in één keer laat drukken. Over het algemeen geldt: hoe hoger de oplage, hoe lager de kosten per gedrukt exemplaar. Het is dus een continue afweging om voor een grotere oplage te gaan, met het risico dat je de boeken niet verkocht krijgt. Een andere oplossing waarbij geen grote investering nodig is, is ‘printing-on-demand’. Hierbij wordt er voor elk verkocht exemplaar, online of fysiek, een order verstuurd naar jouw print-partner. Zij zorgen ervoor dat het boek gedrukt en verzonden wordt naar je klant.

Een eigen boek maken: met of zonder ISBN-nummer?

Herinner je je het nummertje aan de binnenkant van je studieboeken om te controleren of je wel de juiste editie had? Dat nummertje noem je het ISBN-nummer. Het is een uniek nummer dat gekoppeld is aan een unieke editie van elk boek. Dat betekent dat één boek al meerdere ISBN-nummers kan hebben, omdat er bijvoorbeeld meerdere edities van het boek uitgebracht zijn. 

Bekijk ook:
Temu verovert de markt: nog goedkoper dan AliExpress?

Een ISBN-nummer is echter geen verplichting voor je boek. Wel is het aan te raden als je je boek buiten je vrienden- en kennissenkring gaat verkopen. Met het nummer kunnen buitenstaanders herkennen welk boek eraan gekoppeld is. Bovendien heeft het een soort autoritaire functie. Boeken met ISBN-nummer zijn ‘officieel’ te noemen. Zo’n cijferreeks kost echter geld: 1 nummer krijg je voor € 106,66 en 10 nummers voor € 276,57. Een ISBN-nummer is daarom een soort investering bij een boek maken.

Goede marketing is key

De oplage is gemaakt, dus nu begint het feest pas echt. Je moet je boek namelijk aan de man brengen. Goede marketing is hierbij cruciaal. Wie is je doelgroep? Hoe ga je jouw doelgroep bereiken? Ga je voor een pull- of pushstrategie? Houd je het op offline reclame of ga je voor online reclame of juist mond-tot-mond? Allerlei vragen die van belang zijn voor het verkoopsucces van jouw boek. Mocht dit iets te hoog gegrepen zijn voor je dan zijn er gelukkig nog genoeg mensen die jou hierbij kunnen helpen, van selfpublishing agencies tot marketingbureaus. Tot slot wensen we je veel succes met het maken van je eigen boek, het publiceren en de verkoop ervan!

1.1k

Log In

Or with username:

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.