staken
Saved Read later
Deel dit bericht

Wil je met de trein reizen? NS-personeel is begonnen met staken

Veel mensen reizen dagelijks met de trein in Nederland. Is het niet voor school- of werk gerelateerd? Dan is het wel voor een gezellig dagje uit. Tenslotte kun je overal komen met de trein en zijn de verbindingen tegenwoordig perfect. 

Maar daar lijkt nu toch verandering in te komen. De medewerkers van de NS hebben besloten om te gaan staken en leggen vrijwel al het treinverkeer plat. In veel regio’s rijden zelfs helemaal geen treinen meer en dat zorgt voor lange wachttijden en frustraties. En dit heeft alles te maken met de landelijke cao.

Staken

Het treinverkeer in Nederland ligt niet zonder reden plat. Dit is namelijk een bewuste keuze geweest van de NS-medewerkers. Zij geven aan het oneens te zijn met het cao en proberen hiermee een statement af te geven. De staking moet zorgen voor meer druk op de vakbonden, om zo tot een overeenkomst te komen waar alle partijen het mee eens zijn.

Bekijk ook:
Dit zijn de 10 grootste CO2 vervuilers van Nederland

De onderhandelingen zijn al een flinke tijd aan de gang, maar dit heeft nog geen enkel resultaat opgeleverd. NS probeert met de vakbonden tot een akkoord te komen voor meer waardering en een salarisverhoging, maar dat lijkt er nog niet in te zitten.

Staking per regio

Voor nu wordt het treinverkeer per regio platgelegd. Zo is het zuiden van Nederland als één van de eerste regio’s aan de beurt geweest. Mocht het personeel er nog steeds niet uitkomen met de vakbonden, dan worden de stakingen landelijk uitgevoerd en komt het treinverkeer écht in de problemen.

Reizigers worden vóór de stakingen gewaarschuwd en geadviseerd naar andere reismogelijkheden te kijken. Anders dan bij werkzaamheden aan het spoor, zet de NS geen speciale lijnbussen in om de reizigers van A naar B te brengen. Reis jij per trein naar het werk of naar school? Dan raden we je aan de komende stakingen goed in de gaten te houden en een alternatief achter de hand te hebben.

1.3k

Log In

Or with username:

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.