Wat is Bitcoin Halving en waarom vindt het plaats? 12
Saved Read later
Deel dit bericht

Wat is Bitcoin Halving en waarom vindt het plaats?

Elke vier jaar vindt er een Bitcoin Halving plaats. Dit houdt in dat de beloning voor het Bitcoin minen gehalveerd wordt. Ondertussen is deze beloning van 50 Bitcoins in 2010 al meerdere malen gehalveerd tot 6,25 Bitcoins hedendaags. Wilt u graag weten waarom deze elke vier jaar gehalveerd wordt? Lees dan verder!

Hoe ontstaan nieuwe Bitcoins?

Voordat u leert over Bitcoin Halving, is het handig om te weten hoe nieuwe Bitcoins in de omloop komen. Bitcoins worden uitgegeven aan Bitcoin miners als beloning. De beloning krijgen zij wanneer zij een nieuw block hebben toegevoegd aan de blockchain. Dit is de datastructuur achter het Bitcoin netwerk. Het is een manier om transacties tussen verschillende partijen veilig te laten verlopen en op te slaan. Deze transacties worden gecontroleerd door een netwerk van computers en vervolgens verwerkt in blokken.

De blokken zijn met elkaar verbonden in chronologische volgorde van transacties, wat samen een blockchain maakt. Om een blok met een transactie te kunnen toevoegen aan de blockchain moet de computer een puzzel oplossen. Wanneer deze correct is kan dit blok worden toegevoegd aan de chain. Dit kost echter enorm veel computerkracht en stroom is niet goedkoop. Hiervoor krijgt de Bitcoin miner dus een beloning in Bitcoins, wat hedendaags 6,25 Bitcoins inhoudt.

Bekijk ook:
Dyson luchtreinigers; de drie beste modellen op een rijtje

Steeds minder Bitcoins in de omloop

De maximale voorraad van Bitcoins is net iets onder de 21 miljoen, waarvan er momenteel ongeveer 18,5 miljoen in de omloop zijn. Hoe dit aantal tot stand is gekomen is onbekend. Naar verwachting zullen de resterende 2,5 miljoen Bitcoins in 2140 allemaal in omloop zijn.

In het begin van de Bitcoin, kreeg een Bitcoin miner elke keer wanneer hij een blok aan de blockchain had toegevoegd, 50 Bitcoins. Dit was toentertijd niet veel, omdat de Bitcoin op dat moment nog niet veel waard was. Omdat deze waarde continue stijgt, hebben ze besloten om bij elke 210.000 nieuwe blocks de beloning te halveren. Dit komt neer op een halvering ongeveer elke 4 jaar. Hierdoor is de beloning anno 2020 nog 6,25 Bitcoins per toegevoegd block. De munt wordt hiermee schaarser, maar de koersstijging zal dit verlies in munten moeten opvangen.

Wat is Bitcoin Halving en waarom vindt het plaats? 14

Wat gebeurt er na de Bitcoin halving?

De Bitcoin halving is een moment dat miners gaan overwegen of zij er nog genoeg uit halen. De beloning wordt minder maar de elektriciteitskosten blijven gelijk. De Bitcoin miners zullen dus of hun elektra moeten opschalen, of Bitcoin mining moeten opgeven. Hierdoor daalt de hashrate. Echter, doordat het aanbod nieuwe Bitcoins daalt op de markt, ontstaat er schaarste. Er is minder aanbod maar de vraag blijft gelijkt. Er ontstaat op dat moment vaak een prijsstijging.

Bekijk ook:
Review: Google Nest Thermostaat V3 Premium - Slim, duurzaam en kostenbesparend

De laatste Bitcoin halving is afgelopen mei geweest en de volgende Bitcoin halving wordt na 210.000 nieuwe blocks in 2024 verwacht. De beloning zal op dat moment 3,125 worden. De Bitcoin koers kun je dagelijks in de gaten houden, ook de koers van andere cryptocurrency, zoals de Ripple koers en de Ethereum koers.

Deel dit bericht
Read later

One Comment

  1. Jorick Reply

    Hebben “ze” besloten om de beloning te halveren? Dat staat hard coded in het protocol. Miners weten precies waar ze aan beginnen…

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

1.3k

Log In

Or with username:

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.