in

Water gevonden op de maan

Het waterijs kan voor toekomstige bezoeken aan de maan aantrekkelijk zijn

Water gevonden op de maan
© NASA

Vandaag heeft NASA het nieuws naar buiten gebracht dat er waarschijnlijk meer bevroren water op de maan is dan gedacht. Het water is makkelijk te bereiken en kan daardoor interessant zijn voor astronauten die in de komende jaren naar de maan reizen.

Water gevonden op de maan

Het is nog niet duidelijk of het water ook werkelijk gebruikt kan worden. Dat de maan waterijs bevatte was al langer bekend, maar het ging vooral om diepe kraters op de noord- en zuidpool van de maan. Die plekken zijn moeilijk begaanbaar waardoor het niet interessant is voor astronauten. De nieuwe plekken komen ook voor op plekke waar de zon schijnt.

Grote krater

Het gevonden water zit vooral in de grote krater Clavius. Deze krater is vanaf de aarde met het blote oog te zien. Het gaat echter niet om grote plassen. Ter vergelijking: de Sahara heeft ongeveer honderd keer zo veel water als de maan. Het waterijs kan aantrekkelijk zijn voor toekomstige astronauten die de maan bezoeken. Zij kunnen dit waterijs aanboren om te drinken of raketbrandstof van te maken. De hoeveelheid water die gevonden is, is niet voldoende voor leven op de maan. Het zou wel gebruikt kunnen worden bij een tussenstop onderweg naar Mars. In 2024 is het de bedoeling dat er weer mensen naar de maan gaan.

Bekijk ook:
Dodelijke brief voor president Donald Trump onderschept

 

Bekijk ook:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.