duim omhoog big brother
Saved Read later
Deel dit bericht

Wat betekent het duimpje omhoog in Big Brother?

Het nieuwe seizoen van Big Brother is gisteren van start gegaan met zo'n 1.3 miljoen kijkers op RTL4 en RTL5. Hiermee wisten zij de 9e plek te behalen op de lijst van best bekeken programma's. Dit seizoen zijn er een aantal nieuwe regels in het Big Brother huis geïntroduceerd, waaronder een duimpje wat omhoog gestoken moet worden naar de camera als er sprake gaat zijn van seks.

Duim omhoog Big Brother

Door een duim omhoog te steken naar de camera laten de deelnemers zien dat zij instemmen met de seks. Wanneer er geen duim omhoog wordt gedaan zal het programma ingrijpen. De nieuwe regel is in het leven geroepen om incidenten te voorkomen die in vergelijkbare programma's wel zijn gebeurd. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de verkrachting van een kandidaat in de Spaanse Big Brother. Door de duim omhoog wordt er duidelijk aangegeven dat er sprake is van wederzijdse toestemming. Deelnemers kunnen hierdoor niet onder druk gezet worden of zich laten beïnvloeden door het moment omdat er eerst een moment is waarop je even terug op aarde komt en een keuze moet laten zien aan de camera.

Bekijk ook:
Tijd voor romantiek? De beste romantische films & series op WithLove

Wederzijdse toestemming

Seksuoloog Nynke Nijman vindt het wel belangrijk om dit goed te regelen tijdens zo'n programma. Er kijken toch een miljoen mensen naar het programma waarvan een gedeelte misschien niet op de hoogte is dat er wederzijdse toestemming moet zijn. Dat je het gezellig op de dansvloer hebt betekent niet gelijk dat je ook met die persoon naar bed moet. Ook als er maar een handjevol mensen zou leren van deze maatregel zou de missie al geslaagd zijn.

Wetgeving

Door een nieuwe wet worden alle vormen van onvrijwillige seks strafbaar, dus ook als er geen sprake is van dwang of geweld. Als iemand dus verbaal nee heeft gezegd of non-verbaal heeft laten weten het niet te willen, dan kunnen zij hiervoor veroordeeld worden. Nederland is niet het enige land met deze regel. Ook in Zweden is er wederzijdse toestemming nodig.

 

Bekijk ook:

Deel dit bericht
Read later
Sandra Vernon

Hallo, ik ben Sandra! Ik ben 24 jaar en woonachtig in Zuid-Holland. Ik schrijf graag over criminaliteit, maar ook het gezinsleven, dieren, zorg en erotiek zijn voor mij geen onbekend terrein. In mijn vrije tijd lig ik het liefst in bed een serie te kijken, meestal crime of ziekenhuis gerelateerd. Heb je een interessant onderwerp waar je graag meer over leest? Stuur mij dan een berichtje!

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

1.5k

Log In

Or with username:

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.