Verontrustende nieuwe trend: de 'Bright Eye Challenge' 12
Saved Read later
Deel dit bericht

Verontrustende nieuwe trend: de ‘Bright Eye Challenge’

Een nieuwe trend dat in stand werd gebracht door een gebruiker op de populaire app TikTok verontrust dokters wereldwijd. Het gaat over de zogenaamde ‘Bright Eye Challenge', een challenge waarin jongeren bleekmiddelzakjes gebruiken om hun oogkleur te veranderen.

Het eerste filmpje werd geplaatst door een gebruiker die beweerde dat je met een desinfecterend middel, bleekmiddel en scheerschuim de kleur van je ogen zou kunnen veranderen. Deze substantie werd vervolgens een minuut op het hoornvlies gelegd, waarna het oogkleur ogenschijnlijk veranderde. Achteraf is gebleken dat de video fake was.

Het begin van een gevaarlijke trend

Het eindigde niet met één filmpje. Niet veel later was er een jonge vrouw die hetzelfde beweerde. Ze uploadde een film waarin te zien was hoe ook haar ogen een andere kleur kregen. Het duurde niet lang tot de video viraal ging en steeds meer tieners de nieuwe trend zouden uitproberen. TikTok is een app met wereldwijd meer dan 500 miljoen gebruikers, dus de impact van een gevaarlijke trend zoals deze kan enorm zijn. Gelukkig heeft de verspreider ondertussen al verklaard dat het filmpje fake was en achteraf waren er nog enkele gebruikers die volgden.

Bekijk ook:
Dit zijn de 10 grootste CO2 vervuilers van Nederland

Dokter Susan Blakeney waarschuwt

Deze nieuwe trend werd opgevangen door de Britse dokter, Susan Blakeney. “Je kunt de kleur van je ogen niet zomaar veranderen door er een zak tegenaan te drukken”, benadrukte Blakeney. Volgens de expert kan deze uitdaging leiden tot blijvende schade aan de ogen. “Bleekwater kan  zorgen voor littekens op het hoornvlies, en dus het gezichtsvermogen aantasten waardoor je blind kunt worden.”, voegde ze toe.

Maatregelen TikTok

TikTok heeft ondertussen maatregelen genomen. “De uitdaging gaat in tegen onze richtlijnen, waarin staat dat ons platform op een veiliger manier gebruikt moet worden.” zei een vertegenwoordiger van de app. TikTok heeft ondertussen alle video's van de Bright Eye Challenge verwijderd.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

1.9k

Log In

Or with username:

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.