Geen opvolgers voor huisartsen: Patiëntenstop volgt! 12
Saved Read later
Deel dit bericht

Geen opvolgers voor huisartsen: Patiëntenstop volgt!

Een onderzoek van de Volkskrant heeft uitgewezen dat het steeds lastiger wordt om een vaste huisarts te vinden. Woon je in Enschede, Middelburg, Kampen of Emmen, dan kan het maanden duren voor je een ‘eigen’ huisarts hebt gevonden. En deze ellende lijkt zich in nog meer steden voor te gaan doen. Maar liefst elf steden lijken hier op korte termijn mee te maken te krijgen.

Rotterdam, Leeuwarden, Almelo, Goes, Vlissingen, Bergen op Zoom, Tilburg, Waalwijk, Oss, Den Bosch en Eindhoven zijn de volgende plaatsen waar een huisartsentekort dreigt. Wanneer er sprake is van acute nood zijn huisartsen nog wel verplicht om te helpen (“zorgplicht”), maar ga je op zoek naar een vaste praktijk, dan wordt het een lastig, zo niet onmogelijk, verhaal.

Steeds nijpender situatie

In eerdere rapporten heeft de LHV, de Landelijke Huisartsen Vereniging, er al voor gewaarschuwd dat het huisartsentekort in de komende jaren alleen maar zal toenemen. Voor 2028 is reeds voorspeld dat regio’s als Zeeland, Drenthe, Drechtsteden, de Achterhoek en het noorden van Noord-Holland het steeds zwaarder krijgen om in de behoefte te kunnen voorzien.

Bekijk ook:
7 opmerkelijke verschillen tussen ochtend- en avondmensen

Kabinetsbeleid

Een belangrijke oorzaak voor het huisartsentekort is het feit dat de werkdruk van de huisartsen in de laatste jaren steeds hoger is geworden. Dit is het resultaat van kabinetsbeleid, dat erop is gericht om steeds vaker huisartsen in te zetten en zo de kosten binnen ziekenhuizen te drukken.

Opvolgers gezocht!

Inmiddels wordt er hard gezocht naar nieuwe huisartsen. Zo’n tweehonderd praktijken, veelal aan de grenzen van het land zijn op zoek. In de regio Twente, maar ook in Friesland en Zeeland zijn in 2019 al verschillende campagnes gestart om huisartsen te strikken. Een voornaam probleem is dat de nieuwe aanwas vaak vooral bestaat uit vrouwelijke huisartsen die in deeltijd werken en niet de behoefte hebben om een volledige praktijk te beheren.

Meer opleidingsplaatsen

Om het aantal huisartsen in de komende jaren toch te laten groeien heeft het Capacteitsorgaan Utrecht al in 2016 geadviseerd het aantal opleidingsplaatsen fors te verhogen naar 879 plaatsen. Het kabinet heeft in dit verband echter steeds vastgehouden aan een beperktere verhoging van 650 naar 750 plaatsen.

Deel dit bericht
Read later
Marco

Hallo, mijn naam is Marco en sinds 2019 schrijf ik over verschillende onderwerpen en zaken die mij interesseren. Ik ben geboren in Amsterdam, maar woon inmiddels al meer dan 30 jaar in Zoetermeer. Ik ben een groot liefhebber van Amerikaanse sporten (m.n. Honkbal en Basketbal) en schrijf hier bij gelegenheid ook graag over.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

1.2k

Log In

Or with username:

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.