in

Rutte over vakantie koning: ‘verkeerde inschatting’

Rutte heeft toestemming gegeven aan de koning om naar Griekenland te gaan

Rutte over vakantie koning
robertvanthoenderdaal/123rf.com

Afgelopen vrijdag was de koninklijke familie onderweg naar Griekenland voor een vakantie. Dit heeft voor veel kritiek gezorgd van Nederlandse burgers en de Tweede Kamer. Uiteindelijk bleek dat premier Mark Rutte hier toestemming voor heeft gegeven, maar hij zegt nu dat dat een verkeerde inschatting was.

Rutte over vakantie koning

Als minister-president is Rutte verantwoordelijk voor de koning. Elke privéreis naar het buitenland moet de premier beoordelen. Er wordt dan gekeken of ‘het openbaar belang in acht wordt genomen’. Voor de vakantie naar Griekenland gaf premier Rutte in eerste instantie goedkeuring. Hij had te laat beseft dat de vakantie niet echt door de beugel kon met de aanscherping van de coronamaatregelen afgelopen dinsdag.

Persconferentie

Ook tijdens de persconferentie na de ministerraad werden er vragen gesteld over de vakantie van de koning. Hier kon vicepremier De Jonge geen antwoord op geven omdat hij niet op de hoogte was. Premier Rutte was op dat moment afwezig. Volgens Rutte klopt het dat De Jonge hier niets over wist, omdat dat geen onderdeel is van de gebruikelijke werkwijze. D66 vindt het goed dat de premier hierover zijn verantwoordelijkheid neemt. Toch vinden zij het moeilijk te begrijpen dat Rutte zo’n inschattingsfout kon maken terwijl hij zo nauw betrokken is bij de corona-aanpak.

Geschreven door Sandra Vernon

Hallo, ik ben Sandra! Ik ben 22 en oorspronkelijk kom ik uit Zeeland maar ik woon sinds 2018 in Ridderkerk, verhuisd voor de liefde. Bij die verhuizing kwam ook gelijk de titel stiefmoeder, gratis en voor niets! Alhoewel ik liever bonus moeder gebruik, het woord stiefmoeder heeft zo'n negatieve reputatie dankzij Disney. Ik ben graag op de hoogte van wat er allemaal om ons heen gebeurt en schrijf hier dan ook graag over als ik er tijd voor kan vinden. Met drie kinderen in huis is tijd voor jezelf niet altijd even makkelijk te vinden!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Trending Trivia Quiz

Poll: Mogen kerken de coronamaatregelen negeren?