Rijdt Nederlandse politie binnenkort elektrisch? Dit zijn de nieuwste modellen 13
Saved Read later
Deel dit bericht

Rijdt Nederlandse politie binnenkort elektrisch? Dit zijn de nieuwste modellen

De Nederlandse politie kennen we al jarenlang van de Volkswagen Touran en de Mercedes B-klasse. Maar na ‘slechts’ 6 jaar Mercedes gaat het roer alweer om: Er is namelijk een tijdje geleden al definitief gekozen voor twee nieuwe automodellen – waarbij de keuze op twee verschillende merken te liggen. Maar nog belangrijker: Deze week werd aangekondigd dat de politie ook de overstap gaat maken naar elektrisch.

Voor welke modellen is er gekozen?

De afgelopen tijd heeft de Nederlandse politie vier personenauto’s uitgebreid mogen testen. Hierbij vielen twee modellen af en is het duidelijk welke auto’s de B-klasse mogen komen vervangen. Uiteindelijk is gekozen voor de krachtige BMW X1 en de hybride Ford Kuga.

De politie heeft overigens niet lichtzinnig besloten over deze verandering. Een reeks van testritten met – zoals gezegd – vier verschillende modellen van drie verschillende fabrikanten ging aan de keuze vooraf. Hoewel de exacte concurrentie voor de BMW X1 en Ford Kuga een mysterie blijft, kwamen deze twee als onbetwiste kampioenen uit de bus.

Rijdt Nederlandse politie binnenkort elektrisch? Dit zijn de nieuwste modellen 15

Wegligging, stuurgedrag en remprestaties waren hierbij de belangrijkste eigenschappen. De BMW X1 heeft eerder bewezen een waar genot te zijn met zijn verrassend beperkte onderstuur, terwijl de Kuga's precieze stuurgevoel en communicatieve SUV-dynamiek het waarschijnlijk over de streep heeft getrokken.

Bekijk ook:
Video: Nieuwe BMW kan van kleur veranderen

Uit angst voor leveringsproblemen heeft de politie doen besluiten de bestelling van 1.100 voertuigen over de twee verschillende merken te verdelen. Hierdoor is de kans groter dat agenten vanaf 2025 ook écht de weg op kunnen met een van de twee modellen.

Ook wagenpark politie moet geloven aan elektrificatie

Hoewel de keuze voor de twee nieuwe modellen al opvallend genoeg is, maakte de politie deze week bekend de eerste aanbesteding voor elektrische auto’s te hebben gedaan. Het plan is om vanaf eind 2025 een derde van het politiewagenpark te elektrificeren.

Michel de Roos, de voorzitter van de stuurgroep die deze verandering aanstuurt, deelt zijn visie op de toekomst. Na de zomer zal de politie de aanbesteding voor elektrische politieauto's openen om serieus werk te maken van verduurzaming en CO2-reductie. Een nobel streven, waarbij de politie niet alleen kiest voor voertuigen op fossiele brandstoffen, maar ook voor een groenere toekomst.

Maar laten we niet vergeten dat deze nieuwe voertuigen moeten voldoen aan strikte eisen. Testrijders spelen hierin een cruciale rol, met maar liefst 50 procent gewicht in het besluitvormingsproces. Prijs en kwaliteit wegen respectievelijk 30 en 20 procent mee. En als de perfecte elektrische politieauto eenmaal is gevonden, kunnen we ons voorbereiden op de komst van zo'n 500 van deze elektrische modellen.

Een aantal jaar geleden onderwierpen een aantal politieagenten de elektrische Porsche Taycan alvast aan een aantal van deze strikte eisen:

Vanaf begin volgend jaar kun je de eerste BMW X1 en Ford Kuga-politieauto's al op straat tegenkomen, na een testperiode met de mogelijkheid voor de politie om nog enkele aanpassingen door te voeren.

Bekijk ook:
Rusland lanceert nogal opvallende eerste volledig elektrische auto

Conclusie: Voorlopig blijft het nog even afwachten

De selectiefase is nu in volle gang en zal medio april worden afgerond. Vervolgens worden de leveranciers geselecteerd voor de inschrijvingsfase, en dan begint de standaard procedure voor het selecteren van deze volledig elektrische modellen.

Het duurt dus nog even voor we kunnen genieten van de eerste elektrische politieachtervolgingen. Eerst mogen de X1 en de hybride Kuga gaan laten zien wat zij in huis hebben.

Deel dit bericht
Read later

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

229

Log In

Or with username:

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.