in

Jongen (13) vindt twee WOII-granaten met metaaldetector

De jonge schatgraver vond de granaten in de speeltuin

Toen de 13-jarige Bram uit het Limburgse Well met zijn metaaldetector door de lokale speeltuin ging had hij niet verwacht dat hij zulke spannende dagen tegemoet zou gaan. Hij peuterde maar liefst 2 WOII-granaten uit de grond. Toch wat anders dan de spijkers en lipjes van blikjes die hij eigenlijk verwachtte.

Samen met zijn opa had de jongen de metaaldetector gekocht om te kijken wat er allemaal in de grond verstopt zat. Tot zijn verrassing kwam hij een heuse granaat uit de Tweede Wereldoorlog tegen. Hoewel de pin uit het explosief was verdwenen bleek deze niet op scherp te staan.

En dat is twee

Door de vondst aangemoedigd, en met goedkeuring van de Marechaussee en zijn moeder, ging de jonge schatgraver de volgende dag weer met zijn metaaldetector op pad. Immers, hoe groot is de kans dat je nog een keer met een WOII overblijfsel thuiskomt? Bram presteerde het om vervolgens weer met een granaat thuis te komen! Dit keer lag het explosief in een stuk grond achter de speeltuin.

EOD in actie

Inmiddels is de Explosieven Opruimings Dienst (EOD) langs geweest om de eerste granaat gecontroleerd tot ontploffing te brengen. De politie heeft het terrein afgezet met politielint in afwachting van verder onderzoek. Volgens de moeder van de jongen zijn de buurtbewoners vooral blij dat haar zoon dit aan het licht heeft gebracht. De granaten lagen namelijk niet diep in de grond, dus kinderen zouden deze ook hebben kunnen opgraven in de drukbezochte speeltuin.

Geen held

Bram zelf blijft er bescheiden onder. Hij vindt het interessant maar ziet zichzelf niet als een held. Zijn moeder hoopt verder dat de speeltuin nog een keer goed wordt doorzocht op resterende explosieven, zodat deze weer snel open kan gaan voor de kinderen uit de buurt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.