Jongen (13) vindt twee WOII-granaten met metaaldetector 14
Saved Read later
Deel dit bericht

Jongen (13) vindt twee WOII-granaten met metaaldetector

Toen de 13-jarige Bram uit het Limburgse Well met zijn metaaldetector door de lokale speeltuin ging had hij niet verwacht dat hij zulke spannende dagen tegemoet zou gaan. Hij peuterde maar liefst 2 WOII-granaten uit de grond. Toch wat anders dan de spijkers en lipjes van blikjes die hij eigenlijk verwachtte.

Samen met zijn opa had de jongen de metaaldetector gekocht om te kijken wat er allemaal in de grond verstopt zat. Tot zijn verrassing kwam hij een heuse granaat uit de Tweede Wereldoorlog tegen. Hoewel de pin uit het explosief was verdwenen bleek deze niet op scherp te staan.

En dat is twee

Door de vondst aangemoedigd, en met goedkeuring van de Marechaussee en zijn moeder, ging de jonge schatgraver de volgende dag weer met zijn metaaldetector op pad. Immers, hoe groot is de kans dat je nog een keer met een WOII overblijfsel thuiskomt? Bram presteerde het om vervolgens weer met een granaat thuis te komen! Dit keer lag het explosief in een stuk grond achter de speeltuin.

Bekijk ook:
De spreidingswet in Nederland komt eraan, maar hoe zit dat met de rest van Europa?

EOD in actie

Inmiddels is de Explosieven Opruimings Dienst (EOD) langs geweest om de eerste granaat gecontroleerd tot ontploffing te brengen. De politie heeft het terrein afgezet met politielint in afwachting van verder onderzoek. Volgens de moeder van de jongen zijn de buurtbewoners vooral blij dat haar zoon dit aan het licht heeft gebracht. De granaten lagen namelijk niet diep in de grond, dus kinderen zouden deze ook hebben kunnen opgraven in de drukbezochte speeltuin.

Geen held

Bram zelf blijft er bescheiden onder. Hij vindt het interessant maar ziet zichzelf niet als een held. Zijn moeder hoopt verder dat de speeltuin nog een keer goed wordt doorzocht op resterende explosieven, zodat deze weer snel open kan gaan voor de kinderen uit de buurt.

Deel dit bericht
Read later
Marco

Hallo, mijn naam is Marco en sinds 2019 schrijf ik over verschillende onderwerpen en zaken die mij interesseren. Ik ben geboren in Amsterdam, maar woon inmiddels al meer dan 30 jaar in Zoetermeer. Ik ben een groot liefhebber van Amerikaanse sporten (m.n. Honkbal en Basketbal) en schrijf hier bij gelegenheid ook graag over.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

1.3k

Log In

Or with username:

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.