coronaboetes per gemeente
Saved Read later
Deel dit bericht

Grote verschillen in coronaboetes per gemeente

Niet iedere gemeente handhaaft even streng op het coronabeleid, dat blijkt uit cijfers van het OM. Zo zijn er in veiligheidsregio Gelderland-Zuid opvallend veel boetes uitgedeeld, terwijl dit in het noorden en het oosten van het land juist heel weinig zijn. Volgens expert Wim Voermans is dit moeilijk te verkroppen.

Gemeente met meeste coronaboetes

Tot nu toe staat gemeente Zaltbommel stipt op nummer één met het meeste aantal boetes. Hierna volgen de gemeente Bunschoten en Nijmegen. Twee van de top drie gemeenten met meeste boetes liggen in de veiligheidsregio Gelderland-Zuid. Leidse Hoogleraar staatsrecht Wim Voermans vindt het maar moeilijk te verkroppen dat je in de ene regio een veel hogere kans hebt om een boete te krijgen terwijl hetzelfde gedrag in een andere regio ongestraft is. Deze cijfers zijn gebaseerd op boetes die gegeven worden door boa's of agenten aan mensen die zich niet aan de noodverordening hebben gehouden. Het gaat hier dus niet om ondernemers.

Bekijk ook:
Dit bedrag kost een tbs-behandeling per jaar

Gemeente met de minste boetes

Er zijn in 24 gemeenten tot nu toe nog geen boetes uitgeschreven. De grootste gemeente hiervan is gemeente Emmen met 107.000 inwoners. Ook Lochem, Voorst, Reimerswaal, Texel, Vlieland en Schiermonnikoog hebben onder andere geen boetes gehad voor het overtreden van de noodverordening.

Hoe zit het met Rotterdam en Amsterdam?

De premier heeft ons verteld dat Rotterdam een van de valkuilen van het coronavirus was, dus hoe zit het met de cijfers van uitgedeelde boetes? Op het moment van schrijven zijn er 1.423 boetes uitgedeeld in de gemeente Rotterdam voor het overtreden van de noodverordening. Ook zijn er nog eens 579 boetes uitgedeeld voor het niet dragen van een mondkapje. Dat zijn een stuk meer boetes dan in Amsterdam. In Amsterdam zijn er 873 boetes uitgedeeld voor de noodverordening en 216 voor het niet dragen van een mondkapje.

Deel dit bericht
Read later
Sandra Vernon

Hallo, ik ben Sandra! Ik ben 24 jaar en woonachtig in Zuid-Holland. Ik schrijf graag over criminaliteit, maar ook het gezinsleven, dieren, zorg en erotiek zijn voor mij geen onbekend terrein. In mijn vrije tijd lig ik het liefst in bed een serie te kijken, meestal crime of ziekenhuis gerelateerd. Heb je een interessant onderwerp waar je graag meer over leest? Stuur mij dan een berichtje!

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

1.2k

Log In

Or with username:

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.