Duitsland herdenkt de val van de muur 12
Saved Read later
Deel dit bericht

Duitsland herdenkt de val van de muur

Het is de dag van de eenheid drie oktober. Na de val van de muur was de hoop groot op een verenigd Duitsland echter, 30 jaar later en miljarden euro's verder zien we nog steeds (economische) verdeeldheid in Duitsland.

3 oktober

Elk jaar op 3 oktober viert Duitsland de dag van de eenheid. De reunificatie tussen de Federale Republiek Duitsland (BRD) en de Duitse Democratische Republiek (DDR) in 1990. Slechts een jaar na de val van de muur was het zo ver. Kanselier Angela Merkel haalde het Economische Progress aan en noemde dit “een groot succes”, ze voegde hier echter wel aan toe dat “er nog veel te doen is”.

Het klopt dat de Oost-Duitsers niet langer op een wachtlijst van zo een 13 jaar komen te staan voor het verkrijgen van een Trabant, de auto die uitgroeide tot het symbool van de DDR. Rijen voor brood en oppassen voor de Stasi, deze tijden lijken voorgoed voorbij. De opheffing van de DDR zorgde echter niet voor de gehoopte republiek waar alle Duitsers samen zijn met gelijke kansen.

Twee landen met tegenovergestelde politieke en economische systemen, verschillen in levensverwachting, het was een dure onderneming. Tussen 1990 en 2014 koste het Duitsland miljarden euro's. Directe injecties maar ook geld van EU subsidies kwamen er aan te pas. De geld injecties waren op veel fronten succesvol, voornamelijk voor de Oost-Duitsers kijkend naar de levensstandaard en de levensverwachtingen. Ook moderne zorg droeg bij aan verbetering.

Skoda vs BMW

Nu bijna 30 jaar later zien we echter nog steeds een verschil tussen het “rijke” westen en het “arme” oosten. Oost-Duitsers werken harder maar voor minder geld. Gemiddeld verdienen ze in Oost-Duitsland 16,9% minder dan in het westen. Er zijn minder banen waar men hoog voor opgeleid dient te zijn en de gemiddelde arbeider werkt er 56 a 61 uur meer op jaarbasis. In het Oosten is de kans op armoede ook altijd nog 25% meer als in het westen.

Bekijk ook:
Dit zijn de 10 grootste CO2 vervuilers van Nederland

In 2015 kwam een rapport uit met de naam ‘Hoe staat het er voor met de reunificatie?', uit het rapport kwam naar voren dat de West-Duitser ongeveer 153.000 euro tot zijn beschikking had, meer dan twee maal het bedrag waar Oost-Duitsers van rond moeten komen. Twee keer zo vaak zal een West-Duitser een BMW hebben en een Oost-Duitser een Skoda.

Van de 500 rijkste Duitsers kun je er 21 vinden in het oosten, 14 van hen in Berlijn. Van de 20 rijkste steden kom je alleen ‘Jena' tegen als stad in Oost-Duitsland, alle andere 19 steden bevinden zich in het westen. Volgens economisch professor en voormalig minister van financiën van Saxony-Anhalt, Karl-Heinz Paqué zal dat voorlopig nog zo blijven. De verschillen worden in de toekomst waarschijnlijk alleen maar groter vertelde hij de ‘Welt am Sonntag' (Duitse krant).

Exodus

Natuurlijk zijn er meer dingen die tellen in het leven dan alleen geld. Mensen willen graag geloven dat ze in een stabiele samenleving wonen waar men naar hun stem luistert. Hoewel een Oost-Duitser aan de macht is in Duitsland zijn er meer mensen in het oosten als westen gedesillusioneerd met de democratie. Vooral stemmers op rechts hebben weinig vertrouwen in de politiek. Merkel's ‘open deur' immigratie beleid en plannen van de overheid om de kolenindustrie te sluiten leveren veel weerstand op onder de bevolking. Zeker omdat de kolenindustrie lang de economische ruggengraat van het oosten was.

Bekijk ook:
Dit bedrag kost een tbs-behandeling per jaar

Door de slechte(re) economie, het politieke isolement ziet men een ware exodus in het oosten van Duitsland. Mensen vertrekken naar het westen. Volgens het Ifo Instituut voor economisch onderzoek is het aantal Oost-Duitsers sinds 1905 niet zo laag geweest. Intussen wonen er een record aantal mensen in het westen. In de komende 15 jaar is de verwachting dat de bevolking in het oosten met nog eens 12% zal afnemen. Het verschil tussen oost en west lijkt zo alleen maar prominenter te worden in de komende jaren.

Niet alles zwart

Niet alles is zwart in het oosten, lager loon betekend een lagere huur, sommige positieve overblijfselen van het communisme zien we nog steeds terug. In het oosten zijn de scholen beter, studenten score hoger op wiskunde, scheikunde, biologie om maar enkele voorbeelden te geven. In het oosten zien we ook meer werkende vrouwen, tevens een overblijfsel van het communisme waar iedereen deelnam aan het arbeidsproces.

Het verschil tussen man er vrouw is in het oosten een stuk kleiner als in het westen en kinderopvang is gemakkelijk te regelen. In het westen is de kinderopvang ronduit dramatisch te noemen, misschien ook een reden dat vrouwen er minder graag aan het werk gaan.

Kanselier Helmut Kohl beloofde de Oost-Duitsers een “bloeiende landschap” en “waarde om te wonen en werken (in het oosten)”. Deze week viert Duitsland de visie van Kohl, van een verenigt Duitsland voor allen echter, niet iedereen zal de vlag uithangen en beamen dat de eenheid een succes is en de belofte, uitgekomen is.

Deel dit bericht
Read later
Avatar foto
Jeroen VanderPloeg

Jeroen schrijft sinds 2017 voor zowel nationale als internationale bedrijven. Bij Trending richt hij zich op de laatste trends. De trends waar hij over schrijft richten zich: mode, games, nieuws, gadgets en natuurlijk ook al het andere wat trending is. Jeroen zit overal bovenop om jou ‘up-to-date’ te houden. Ook tijdens zijn reizen is hij altijd opzoek naar de laatste trends.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

1.2k

Log In

Or with username:

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.