maatregelen roken
Saved Read later
Deel dit bericht

Dit kunnen rokers de komende jaren nog verwachten

Het lijkt wel alsof er elk jaar nieuwe maatregelen komen wat betreft sigaretten, en dat is ook zo. Dit jaar is de prijs al gestegen, en worden sigaretten ook niet meer tentoon gesteld bij tankstations en supermarkten. Sommige supermarkten hebben hun assortiment zelfs in de ban gedaan. Maar waarom verdwijnen de sigaretten langzaam uit onze samenleving?

Roken ontmoedigen

De Rijksoverheid wil dat er in 2040 een rookvrije generatie is. Er sterven jaarlijks meer dan 20.000 mensen in Nederland door de gevolgen van het roken of meeroken, dat is ook de reden dat de Rijksoverheid de rookvrije generatie wil bereiken. In het Nationaal Preventieakkoord staan maatregelen en afspraken waardoor er in 2040 een rookvrije generatie zou moeten zijn. Sommige van die maatregelen gelden op dit moment al, maar er zijn ook nog maatregelen en afspraken die ons te wachten staan.

Maatregelen rookvrije generatie

Een van de dingen die rokers regelmatig merken is dat de accijns weer verhoogd wordt. Dit jaar gebeurde dat op 1 april 2020. Een pakje sigaretten met 20 stuks is door de verhoging €1 duurder geworden.

Bekijk ook:
Dit zijn de 10 grootste CO2 vervuilers van Nederland

Ook het rookverbod is uitgebreid per 1 juli. Hierdoor werd de e-sigaret, zowel met als zonder nicotine, ook verboden op bepaalde plekken. Waarschijnlijk heb je ook al gemerkt dat sigaretten, shag, sigaren en e-sigaretten niet meer in het zicht liggen bij supermarkten. Die verandering is al sinds 1 juli 2020 geldig. Bij andere verkooppunten is dit pas vanaf 1 januari 2021 geldig, maar sommige plekken hebben ervoor gekozen om dit eerder te doen. De uitzondering op deze regel is een kleine tabaksspeciaalzaak die naast tabaks- en rookwaren uitsluitend dagbladen en loten verkoopt.

Op dit moment heeft ieder merk nog zijn eigen kleur, maar sigarettenpakjes die na 1 oktober 2020 zijn geproduceerd hebben allemaal een donkergroen-bruine kleur. Sigaren en e-sigaretten zullen ook een standaardverpakking krijgen per 2022.

Verschillende gebieden gaan in de toekomst ook rookvrij zijn. Op dit moment geldt dat al voor het schoolterrein, kinderboerderijen en kinderopvanglocaties, maar vanaf 2025 is het de bedoeling dat speeltuinen en sportverenigingen ook rookvrij zijn.

De zorg gaat ook met het anti-rook beleid aan de slag. Vanaf dit jaar was het al zo dat zorgverzekeraars geen eigen risico rekenden voor eerstelijns stoppen-met-rokenprogramma's. Vanaf 2025 moeten alle ziekenhuizen ook rookvrij zijn.

Bekijk ook:
Dit bedrag kost een tbs-behandeling per jaar

Nederland vrij mild

Veel rokers vinden de nieuwe regels maar onzin. Als rokers willen roken dan gebeurt dat toch wel. Maar er zijn landen waar ze het nog een stapje verder nemen. In het Aziatische bergstaatje Bhutan mag er bijvoorbeeld helemaal niet verkocht worden. Toeristen mogen wel kleine hoeveelheden meenemen, maar mogen die maar op weinig plekken opsteken.

In Australië proberen ze rokers af te schrikken door de sigaretten steeds duurder te maken. Een pakje sigaretten kost daar 40 dollar. Omgerekend is dat zo'n 25 euro. Ook Zweden wil niet meer dat er in het land gerookt wordt. Het is de bedoeling dat dit doel in 2025 behaald wordt.

 

Bekijk ook:

Deel dit bericht
Read later
Sandra Vernon

Hallo, ik ben Sandra! Ik ben 24 jaar en woonachtig in Zuid-Holland. Ik schrijf graag over criminaliteit, maar ook het gezinsleven, dieren, zorg en erotiek zijn voor mij geen onbekend terrein. In mijn vrije tijd lig ik het liefst in bed een serie te kijken, meestal crime of ziekenhuis gerelateerd. Heb je een interessant onderwerp waar je graag meer over leest? Stuur mij dan een berichtje!

One Comment

  1. Sander86 Reply

    Na ruim 15 jaar bijna 1 pakje per dag gerookt te hebben ben ik sinds 1 oktober dit jaar tijdens Stoptober, na vele keren uitstellen en met veel tegenzin dan toch gestopt met roken. De 1e dagen vielen behoorlijk tegen maar naar mate de 1e week erop zat hunkerde ik steeds minder vaak naar een sigaret. Op de momenten dat ik hier wel naar snakte zocht ik afleiding of ging ik eten :-). Nu bijna 2 maanden gestopt en een paar kilo erbij maar ik ben niet meer afhankelijk van dat nicotinemonstertje wat om het half uur schreeuwt om aandacht. Ik heb zeker nog dagelijks trek in een sigaret maar hoop dat die hunkeringen steeds minder vaak voorkomen.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

1.3k

Log In

Or with username:

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.