binnen roken
Saved Read later
Deel dit bericht

Trending Checkt: Wat zijn de consequenties van binnen roken?

Vroeger was het de normaalste zaak van de wereld, binnen roken, maar tegenwoordig lijkt het alsof hier een taboe op staat. Alles wat met roken te maken heeft wordt steeds slechter in de media gezet en de rokers lijken overal verbannen te worden. Het is haast alsof de enige plek waar de rokers nog veilig zijn, hun eigen huis is. Maar wat zijn precies de consequenties van binnen roken? Is het echt zo slecht als er gedacht wordt?

Vroeger was alles anders

Tegenwoordig wordt roken als een taboe gezien. Als je ook maar over een peukje denkt wordt je al vies aangekeken. Je zou haast denken dat rokers een paar generaties eerder geboren hadden moeten worden. Vroeger was roken namelijk ‘gezond'. Het werd zelfs door dokter aanbevolen omdat het zo goed voor je keel zou zijn! Als dit nu gezegd zou worden zouden we met horror in onze ogen afvragen hoe ze zoiets in hemelsnaam durven te zeggen.

Het maakte werkelijk niet uit waar je rookte. Of je nu in het het openbaar een sigaretje opstak, in het vliegtuig, in de klas, of zelfs in een ziekenhuis, alles mocht! De zuster zouden zelfs pakjes aan bed verkopen. Ook was roken tijdens de zwangerschap niet erg. Zo is dit een lange tijd doorgegaan, maar langzaam kwamen we erachter dat roken toch niet zo gezond bleek te zijn.

Trending Checkt: Wat zijn de consequenties van binnen roken? 13

Consequenties in het algemeen

Ondertussen weten we allemaal dat roken een grote invloed kan hebben op je gezondheid. Althans, dat zeggen we te weten. Maar wat zijn nu precies de consequenties van roken?

 1. Longkanker – 86% van de mensen met longkanker heeft dit opgelopen door te roken.
 2. Andere soorten kanker – Roken kan ook andere soorten kanker veroorzaken door de schadelijke stoffen in de sigaretten.
 3. COPD – Jaarlijks sterven er meer dan 5000 mensen in Nederland aan de gevolgen van COPD die zij opgelopen hebben door het roken.
 4. Bruine aanslag – Je tanden en nagels zullen in de loop van de tijd bruin worden door de aanslag van de nicotine.
 5. Huid veroudert – Je huid zal verouderen omdat je met roken veel vocht onttrekt.
 6. Andere longaandoeningen – Behalve COPD en longkanker bestaan er nog vele andere soorten longaandoeningen die je kunt krijgen door het roken.
 7. Verminderde conditie – Koolmonoxide is niet bepaald bevorderend voor de conditie
 8. Verhoogde bloeddruk – Nicotine kan de  bloeddruk verhogen
 9. Verminderde vruchtbaarheid  – Roken kan leiden tot een verminderde vruchtbaarheid
 10. Miskraam of andere complicaties – Roken tijdens de zwangerschap kan leiden tot een miskraam, vroeggeboorte of een doodgeboorte.
Bekijk ook:
De betekenis van dromen: wat betekent jouw droom?

Consequenties van binnen roken

Zoals je dus kunt zien zitten er een hoop nadelen vast aan het roken. Het spreekt dan ook voor zich dat binnen roken ook gevolgen heeft voor jouw huis en de mensen die samen met jou wonen.

 1. Meeroken – Dit fenomeen kennen we denk ik allemaal wel. Als iemand aan het meeroken is, betekent dit dat zij de rook van jouw sigaret binnen krijgen. Dit hoeft niet per se te zijn omdat zij in de buurt zitten van jouw sigaret. De giftige stoffen die in een sigaret zitten worden tijdens het roken losgelaten in de lucht. Wanneer het in de lucht zweeft zoekt het naar een oppervlakte om zich aan vast te klampen. Dit kan van alles zijn; een tafel, een stoel, een muur, de gordijnen, noem het maar op. Het gaat door heel je huis heen. Uiteindelijk wordt die stof dan weer losgelaten. Dit noemen we derdehands rook. Ook dit kan schadelijk zijn. Zelfs met het raam open, de afzuigkap aan, of de deur open is dit wat er zal gebeuren.
 2. Verkleuring van de meubels – Net zoals je nagels en je tanden aanslag krijgen, zullen je meubels ook aanslag krijgen. Vaak zie je dit het beste op witte oppervlakten. Het keukenkastje is hier een goed voorbeeld van. Er komt allerlei bruine, plakkerige aanslag op wat moeilijk te verwijderen is. Dit gebeurt ook bij de meubels en gordijnen, maar dit zie je minder door de stof.
 3. Verkleuring van de muren en plafond – Ook je muren en plafond zullen onder de nicotine aanslag moeten lijden. Je mooie witte plafond? Voor je het weet heb je een mooie crème kleur erop zitten.
Bekijk ook:
De 10 beste tips tegen hooikoorts

Het is natuurlijk ieder voor zich. Ik ben ook totaal niet voor het hele taboe van roken, ik rook zelf ook. Wat je met deze informatie doet is helemaal jouw eigen feestje, maar let wel een beetje op jouw omgeving. Kleine kinderen hebben bijvoorbeeld geen keus, die keus zal jij voor hen moeten maken.

 • Rook jij (of jouw bezoek) binnen?

  • Yes
  • No
  • Alleen als het buiten regent of koud is
  • Ik rook niet
Deel dit bericht
Read later
Sandra Vernon

Hallo, ik ben Sandra! Ik ben 24 jaar en woonachtig in Zuid-Holland. Ik schrijf graag over criminaliteit, maar ook het gezinsleven, dieren, zorg en erotiek zijn voor mij geen onbekend terrein. In mijn vrije tijd lig ik het liefst in bed een serie te kijken, meestal crime of ziekenhuis gerelateerd. Heb je een interessant onderwerp waar je graag meer over leest? Stuur mij dan een berichtje!

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

1.3k

Log In

Or with username:

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.