Wie wordt de opvolger van Angela Merkel? 12
Saved Read later
Deel dit bericht

Wie wordt de opvolger van Angela Merkel?

Vandaag waren de Duitse parlementsverkiezingen. Tijdens deze verkiezingen staat er veel op het spel, want de winnaar wordt zeer waarschijnlijk de volgende bondskanselier van Duitsland en daarmee tevens de opvolger van Merkel. De eerste exitpolls zijn inmiddels binnen, en daaruit lijkt het erop dat de SPD de grootste partij van het land wordt. Dat betekent dat SPD-leider Olaf Scholz straks Merkel waarschijnlijk mag opvolgen.

 Volgens de eerste exitpoll vaan de zender ZDF is de SPD de winnaar van de Duitse parlementsverkiezingen. De sociaaldemocraten zouden ongeveer 26 procent van de stemmen hebben bemachtigd en daarmee de grootste partij van Duitsland worden. Het CDU/SSU – de partijen waarmee Angela Merkel bondskanselier werd – volgt nauwgezet met 24 procent van de stemmen. De Groenen – die eerder dit jaar nog als favoriet werden beschouwd voor de verkiezingen – komen niet in de buurt van de grootste twee partijen en kregen ongeveer 15 procent van de stemmen.

In de exitpoll gaat het dus nek aan nek tussen de SPD en het CDU/SCU, al lijkt de SPD een kleine voorsprong te hebben. Toch kan je de SPD al de grote winnaar van de verkiezingen noemen. De sociaaldemocraten winnen sowieso veel zetels tijdens deze parlementsverkiezingen. De CDU/CSU samenwerking ziet daarentegen veel zetels verdwijnen.

De FDP lijkt de vierde partij van Duitsland te worden. Volgens ZDF haalt de liberale partij ongeveer 12 procent van de stemmen. Daarachter volgt de AfD met 10 procent van de stemmen. De Linke kijken ook tegen een groot verlies aan en hebben met 5 procent van alle stemmen ongeveer de helft van hun kiezers zien verdwijnen.

Bekijk ook:
Top 10 grootste steden van Duitsland

Olaf Scholz nieuwe bondskanselier?

Olaf Scholz kan met deze uitslag zo maar de nieuwe bondskanselier van Duitsland worden. De SPD-leider is momenteel nog de vicekanselier van Duitsland en bondsminister van Financiën, maar mag zich nu opmaken om Angela Merkel op te volgen. Daarvoor moet hij eerst wel een samenwerking aangaan met andere partijen, want de SPD krijgt geen meerderheid in het parlement.

Uitslag belangrijk voor Nederland

De uitslag van de Duitse parlementsverkiezingen is ook belangrijk voor Nederland. Onze economie is namelijk erg afhankelijk van de Duitse economie, dus voor ons land is het gunstig als er snel een stabiele regering komt die de economische groei van Duitsland niet in de weg zit. Daarnaast is de uitslag van de verkiezingen ook erg interessant voor de rest van Europa en de wereld, aangezien Duitsland een van de machtigste en invloedrijke landen is.

Duitse parlementsverkiezingen

Op zondag konden de Duitse kiezers vanaf 8.00 stemmen voor de parlementsverkiezingen. In totaal mochten ruim 60 miljoen mensen een stem uitbrengen in een van de 60.000 stemlokalen. Veel Duitsers maakte gebruik van die mogelijkheid.

Volgens ZDF heeft ongeveer 78 procent van de Duitse kiezers gestemd. Vier jaar geleden – tijdens de vorige verkiezingen – lag het percentage nog wat lager; rond de 76 procent. De hoge opkomst is onder meer te danken aan de mogelijkheid tot per post stemmen. Naar schatting van de kiesraad heeft meer dan 40 procent van de Duitse kiezers op deze manier gestemd.

Deel dit bericht
Read later
Avatar foto
Nick

Hey, ik ben Nick. Ik heb een passie voor films, televisieseries, schrijven, lezen, games, politiek, sport en social media. Als Trendwatcher zal ik vooral de focus op deze onderwerpen leggen. Ooit hoop ik nog een boek te schrijven, maar voor nu blijft het vooral bij artikelen voor websites. Veel leesplezier gewenst!

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

1.4k

Log In

Or with username:

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.