Doorbraak in de formatie; krijgen we straks weer een coalitie van VVD, D66, CDA en ChristenUnie? 12
Saved Read later
Deel dit bericht

Doorbraak in de formatie; krijgen we straks weer een coalitie van VVD, D66, CDA en ChristenUnie?

Er lijkt eindelijk iets te gebeuren in de formatie! D66-leider Sigrid Kaag heeft namelijk aangegeven dat ze de ChristenUnie niet langer uitsluit als coalitiepartner. Daarmee lijkt de weg open naar een hernieuwde samenwerking tussen de VVD, D66, CDA en ChristenUnie, die ook al samen kabinet Rutte III vormden. 

Lange tijd heeft de Nederlandse formatie muurvast gezeten, maar nu lijkt het erop dat er eindelijk een stap in de goede richting wordt gezet in Den Haag. D66-leider Sigrid Kaag sloot tot op het heden een samenwerking met de ChristenUnie uit, maar lijkt nu terug te komen op dat standpunt. In een ontmoeting met partijleden in Amsterdam zei Kaag de blokkade van de ChristenUnie op te heffen. Toch wil ze wel iets terug voor dat besluit, want Kaag vindt dat er eerst met zes partijen uit het midden moet worden onderhandeld. Hiermee wil ze toch voor elkaar krijgen dat GroenLinks en de PvdA kunnen aansluiten bij de gesprekken tussen de VVD, D66, CDA en de ChristenUnie.

Bekijk ook:
Politieke dilemma's: wat beslis jij?

Toch geen minderheidskabinet?

Met het opheffen van de blokkade lijkt een minderheidscoalitie voorlopig weer ver weg te zijn. De VVD en het CDA willen graag verder regeren met de ChristenUnie en nu lijkt D66 ook om te zijn. Een coalitie met de PvdA of GroenLinks erbij lijkt vooralsnog een stuk minder waarschijnlijk. De VVD en het CDA vonden één linkse partij in de coalitie nog acceptabel, maar twee linkse partijen – iets wat GroenLinks en PvdA eisen – is voor de rechtse partijen een stap te ver.

Bekijk ook:
Wie wordt de opvolger van Angela Merkel?

Peiling 26-9-2021

Mocht er geen nieuwe coalitie komen dan is het mogelijk dat er nieuwe verkiezingen worden gehouden om de impasse te verbreken. Dat zou voor de VVD weinig uitmaken, want de partij van Rutte blijft volgens de recente peiling van Maurice de Hond de grootste van Nederland met 35 (+1 winst) zetels. Ook de ChristenUnie staat er niet slecht voor, met 7 zetels (+2 winst) in de peiling. Het CDA en D66 zullen nieuwe verkiezingen absoluut willen voorkomen op dit moment. D66 ziet aardig wat zetels verdwijnen en staat op 19 zetels (-5 verlies) in de laatste peiling. Voor het CDA is er nog slechter nieuws; de partij van Wopke Hoekstra staat namelijk op slechts 5 zetels (-10 verlies), en zou nu gereduceerd worden tot een kleine middenmoter.

BBB is de grootste winnaar van de peiling. De partij van Caroline van der Plas staat op 7 zetels (+6 winst). De PVV is de op twee na grootste partij van Nederland volgens De Hond. De partij van Wilders staat op 17 zetels (geen verschil) in de laatste peiling. Daarachter volgt de PvdA met 11 zetels (+ 2 winst). De SP peilt op 9 zetels (geen verschil), net zoals GroenLinks (+ 1 winst). De PvdD staat op 7 zetels (+1 winst) in de peiling.

De nieuwe partij Volt mag nu rekenen op 6 zetels (+3 winst) volgens de laatste peiling van De Hond. Datzelfde aantal (-2 verlies) zou Forum voor Democratie nu ook halen. JA21 peilt nu op 4 zetels (+1 winst). De SGP en DENK blijven allebei op 3 zetels staan. BIJ1 van Sylvana Simons mag nog steeds op 1 zetel rekenen en de nieuwe partij BVNL zou nu ook de Tweede Kamer in komen met 1 zetel.

Avatar foto
Nick

Hey, ik ben Nick. Ik heb een passie voor films, televisieseries, schrijven, lezen, games, politiek, sport en social media. Als Trendwatcher zal ik vooral de focus op deze onderwerpen leggen. Ooit hoop ik nog een boek te schrijven, maar voor nu blijft het vooral bij artikelen voor websites. Veel leesplezier gewenst!

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

1.4k

Log In

Or with username:

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.