BTW-verlaging
Saved Read later
Deel dit bericht

BTW-verlaging brandstof vanaf 1 april: wacht nog even met tanken

We gaan er maar even vanuit dat het geen slechte 1-april grap van de overheid is, maar als we hen moeten geloven dan gaan we vanaf die datum fors goedkoper tanken. Het kabinet gaat dan namelijk de accijnzen op brandstof verlagen. Eerder lag de datum nog op 1 juli.

BTW-verlaging brandstof eerder dan verwacht

De datum voor de verlaging van accijnzen op brandstof was eerder nog gepland op 1 juli. Dit besluit werd gisteren bekendgemaakt. Naast het verlagen van de BTW op brandstof zal ook de BTW op energie worden verlaagd. Bij deze verlaging blijft de datum van 1 juli wel op tafel. De reden dat de accijnzen op brandstof drie maanden eerder wordt verlaagd heeft te maken met de oorlog in Oekraïne.

Een accijnsverlaging zorgt ervoor dat de prijs van benzine kan zakken met 17 cent, en dat van diesel met 11 cent. Staatssecretaris van financiën, Marnix van Rij, zegt dat er systemen bij de belastingdienst moeten worden aangepast. Op de vraag of dit gaat lukken antwoord van Rij; “Het is zo acuut, het kan. Nood breekt wet”. Dus zoals het er naar uitziet kunnen we allemaal vanaf 1 april goedkoper tanken.

Gas en energie goedkoper vanaf 1 juli

We hebben dus niet te maken met een slechte grap, maar een weloverwogen beslissing van de overheid. Na een lange periode met stijgende brandstofprijzen zal dit een verademing zijn voor heel veel mensen. Maar naast de BTW-verlaging op brandstof kunnen we ook uitkijken naar een verlaging van de prijzen van gas en elektriciteit. Ook dit zal voor veel mensen de strop van hun nek halen.

Bekijk ook:
Per 1 april treedt de Wet Kwaliteit Incassodienstverlening in werking: dit kun je verwachten

Gas en elektriciteit vallen namelijk vanaf die datum niet meer onder het dure BTW-tarief van 21%. Vanaf die datum zal het tarief slechts 9% zijn. Het kabinet vindt het spijtig dat dit niet eerder kan, maar zegt erbij dat een compensatiepakket zoals deze wel betaalbaar moet blijven. Volgens de staatssecretaris van financiën kost dit pakket in zijn huidige vorm de staatskas al ruim 2,8 miljard euro.

BTW-verlaging tot het einde van het jaar

Het compensatiepakket waarin de BTW-verlaging van brandstof, gas en energie in zitten zullen minstens tot het einde van het jaar worden doorgevoerd. Een ander onderdeel van dit compensatiepakket is een geldbedrag dat wordt uitgekeerd aan mensen met de laagste inkomens. Zij krijgen bovenop de beloofde €200 nog eens €600 omdat de prijzen van gas en energie simpelweg niet te betalen zijn voor hen.

Minister Schouten (armoedebeleid, participatie en pensioenen) noemt het “dempen van de pijn”. De uitkering van deze bedragen zal via de gemeenten gaan, en zullen als het aan de minister ligt zo snel mogelijk worden uitgekeerd. Ze zegt hierbij dat de urgentie hoog is en dat het een uiterste noodzaak is dat het gehele compensatiepakket zo snel mogelijk wordt uitgerold.

Avatar foto
Mike

Ik ben Mike, een gepassioneerd schrijver met een brede interesse. Ik heb een aantal boeken geschreven, maar tegenwoordig hou ik me vooral bezig met het schrijven van korte verhalen, blogs en artikelen.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

1.2k

Log In

Or with username:

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.