Bang voor corona? Apophis komt eraan 13
Saved Read later
Deel dit bericht

Bang voor corona? Apophis komt eraan

We zijn met miljarden en vinden onszelf verschrikkelijk intelligent. En toch zien wetenschappers steeds meer bedreigingen voor de mensheid als soort. Misschien hebben we de natuur al zoveel geweld aangedaan dat de enige plek waar we momenteel terecht kunnen onherstelbaar is beschadigd. Maar er zijn nog meer bedreigingen en die zijn veel dichterbij dan de gevolgen van de opwarming van de aarde.

Ineens kan er zomaar een dodelijk virus opduiken dat in sneltreinvaart over de aarde trekt. Als de gezondheidszorg het niet meer aan kan zullen er steeds meer mensen sterven. Niet alleen door het virus maar ook omdat wat wij samenleving noemen in elkaar stort. Waar haal jij je eten als de supermarkten dichtgaan en waar komt jouw water vandaan als corona het oppervlaktewater besmet? Een virus als corona kan binnen een paar jaar de mensheid compleet uitroeien. Maar als we dit overleven komt Apophis op ons af, onherroepelijk en met grote snelheid.

Apophis, Griekse god van de chaos

Een asteroïde met een doorsnede van 340 meter (groter dan de Eiffeltoren) zal op 13 april 2029 langs de aarde scheren op een afstand van ongeveer 30.000 kilometer. Dat lijkt een enorme afstand maar in feite is het in astronomische termen rakelings en er zijn zelfs satellieten die op grotere afstand van de aarde rondcirkelen. Gedurende een periode van 10 jaar kan er ook in de lege ruimte die ons omringt nog veel gebeuren. Mocht Apophis zoals de asteroïde is genoemd ook maar een fractie van zijn baan afwijken dan is een voltreffer op moeder Aarde mogelijk.

Bekijk ook:
Dit bedrag kost een tbs-behandeling per jaar

Astronomen zijn momenteel dan ook banger voor een inslag dan voor het coronavirus dat rondwaart. Als Apophis onze planeet raakt, is het ongeacht de plek waar deze zou inslaan voorbij met de mensheid. Door de enorme snelheid en de massa van Apophis zou de aarde weer een onherbergzame en dorre planeet worden waar gigantische aardbevingen en vulkanen aan de orde van de dag zouden zijn. Het zou maar kort duren voor ook de laatste mens zou sterven, veilige plaatsen zijn er niet. Ook in dit geval zal het vernuft van de mens ons niet kunnen redden. Op geen enkele manier is het mogelijk deze asteroïde van richting te doen veranderen met menselijke uitvindingen. Vergeet Hollywood en vergeet atoombommen.

Bang voor corona? Apophis komt eraan 15

Het kan iedere dag gebeuren

Apophis wordt gerekend tot de potentieel gevaarlijke asteroïden en is pas 15 jaar geleden ontdekt. Bij de ontdekking werd de kans op een inslag op 2.7% berekend en dat verontrustte alle astronomen ter wereld. Inmiddels acht men de kans veel kleiner, mits er niets misloopt. Apophis is overigens niet het enige gevaarlijke object dat in de buurt van de aarde komt. Er zijn inmiddels 2.000 asteroïden bekend die gevaarlijk zijn als ze op aarde inslaan. Daarbij moet wel beseft worden dat sommige asteroïden door hun samenstelling pas opvallen als onze aarde al zeer dicht zijn genaderd. Niemand weet hoeveel tijd we nog hebben tot een grote inslag. In 2019 werd een ruimterots die veel kleiner was dan Apophis pas een paar uur ontdekt voordat deze op een afstand van bijna 200.000 kilometer langs de aarde scheerde. Ook dit kleine broertje van Apophis zou groot genoeg zijn geweest om Nederland van de kaart te vegen. Kijk vanavond eerst maar eens naar de hemel voordat je in bed stapt.

Bekijk ook:
Per 1 april treedt de Wet Kwaliteit Incassodienstverlening in werking: dit kun je verwachten

Lees ook: Betelgeuze ontploft

Deel dit bericht
Read later
Rosalyn

Rosalyn is schrijfster en vertaalster. Reizen is haar grootste passie. En wat is er nu leuker dan je passie met je werk te combineren? Zowel thuis als onderweg schrijft ze graag over actuele onderwerpen!

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

1.3k

Log In

Or with username:

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.