Advocaten in het vizier: opnieuw een slachtoffer 14
Saved Read later
Deel dit bericht

Advocaten in het vizier: opnieuw een slachtoffer

De dood van advocaat Derk Wiersum ligt ons nog vers in het geheugen. Vandaag is opnieuw een 43-jarige advocaat het slachtoffer. Ditmaal Philippe Schol, een Enschedese advocaat. Hij liep gewoon over straat in de Duitse plaats Gronau, op de grens bij Enschede, en werd beschoten vanuit een rijdende auto. De vluchtauto is op dit moment nog nergens gesignaleerd.

Enschedese advocaat zwaargewond

De advocaat was zwaargewond, maar was nog wel aanspreekbaar. Wat zijn verwondingen precies zijn, is nog niet bekend, maar er is meerdere keren geschoten en een van de kogels is in het been van de advocaat terechtgekomen. Philippe Schol was zijn hond aan het uitlaten, iets wat hij elke ochtend doet. Er wordt gesproken over drie schoten.

Politie gaat uit van gerichte actie

De Duitse politie zit bovenop de zaak. Er wordt uitgegaan van een gerichte actie. Een verband tussen de dader(s) en het slachtoffer wordt nog gezocht. Wel is bekend dat de advocaat al langere tijd bedreigingen aan zijn adres kreeg. Hij zou zelfs persoonlijke beveiliging hebben gehad. Philippe Schol was vooral vaak bezig als curator in diverse faillissementen. In zijn portfolio zijn diverse spraakmakende zaken te vinden die bijzonder gecompliceerd waren. Er wordt ook gesproken over een ruzie in de privésfeer als aanleiding voor de liquidatiepoging. Volgens cliënten die de advocaat onlangs nog gesproken of ontmoet hebben, maakte hij een zeer gejaagde indruk. Het advocatenkantoor in Enschede waar Philippe Schol aan verbonden is, wil nog geen uitspraken doen.

Bekijk ook:
Hoop, lef en trots: Dit zijn de plannen van het nieuwe kabinet

Jacht op de vluchtauto

Momenteel is er een jacht geopend op de vluchtauto. Bekend is dat het om een wit voertuig gaat met een Nederlands kenteken. Bovendien zaten er meerdere mensen in de auto en gaat het dus vermoedelijk om meerdere daders. Controles bij de grens hebben echter tot op heden niets opgeleverd.

Wat de buren zeggen

Het voorval blijft niet onopgemerkt. Mensen uit de buurt horen de schoten, vermoedelijk 3 stuks, en rennen meteen naar buiten. Philippe Schol kan zich maar net op de been houden en zakt op straat in elkaar. Gelukkig zijn de buren ook in staat om eerste hulp te verlenen en wordt er een drukverband aangelegd. Maar zij zijn ook de eerste getuigen van het ongeval. Philippe Schol zou in het gesprek met deze buren gezegd hebben dat hij beschoten is door twee Marokkanen die hij kent. Ze reden in een VW Polo. Verder weet de buurt weinig over de advocaat. Hij leidde zijn eigen leven met zijn partner. Een detail dat over de lippen van de buren komt: hij is een fan van snelle, dure auto’s. Die stonden namelijk vaak bij het huis geparkeerd.

Bekijk ook:
Dit zijn de 10 grootste CO2 vervuilers van Nederland

Angst om het hart bij advocaten

De angst vliegt diverse advocaten om het hart. De dood van Derk Wiersum, hun 43-jarige collega die kroongetuige Nabil B. bijstond, deed al veel stof opwaaien. Advocaten voelen zich niet meer veilig in hun beroep. Dit bleek ook weer uit een enquête door het Advocatenblad. Na nieuwe incidenten, zoals die van vandaag, zal dit gevoel van onveiligheid alleen maar groter worden. Een kwart van de strafadvocaten neemt extra veiligheidsmaatregelen in overweging. En wat is dan de Nederlandse rechtsstaat nog waard?

Rosalyn

Rosalyn is schrijfster en vertaalster. Reizen is haar grootste passie. En wat is er nu leuker dan je passie met je werk te combineren? Zowel thuis als onderweg schrijft ze graag over actuele onderwerpen!

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

1.2k

Log In

Or with username:

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.