Verhuizen of verbouwen? Zó maak je de juiste afweging 12
Saved Read later
Deel dit bericht

Verhuizen of verbouwen? Zó maak je de juiste afweging

Ben je op dit moment niet helemaal tevreden meer met je woning? In de basis heb je dan twee mogelijkheden. Je kunt ervoor kiezen om je woning te verbouwen, maar je kunt er ook voor kiezen om te verhuizen. Voor beide opties valt wel iets te zeggen.

Wat in jouw situatie de beste optie is, is echter iets dat alleen jij kunt bepalen. Om tussen verhuizen en verbouwen de juiste afweging te maken, zijn er in ieder geval meerdere punten waar je op moet letten. De belangrijkste aandachtspunten bespreken we hieronder.

Je huidige situatie

Het is van belang om goed naar je huidige situatie te kijken. Wat is de reden dat je niet meer tevreden met je woning bent? Is dit iets dat simpel opgelost kan worden? Of is dit iets waarvoor een grootschalige verbouwing benodigd is? Door goed naar je huidige situatie te kijken, kun je al een eerste afweging tussen verhuizen en verbouwen maken.

Financiële mogelijkheden

Je hebt uiteraard ook nog met je financiële mogelijkheden te maken. Om deze mogelijkheden duidelijk in beeld te brengen, zou je een gratis hypotheekadvies aan kunnen vragen. Tijdens zo’n advies wordt naar de huidige situatie gekeken en de daarbij behorende financiële mogelijkheden.

Bekijk ook:
Maak kennis met aaltjes: de natuurlijke oplossing voor elk tuinprobleem

Gaat je voorzichtige voorkeur uit naar verbouwen? Dan kun je mogelijk de overwaarde huis opnemen. Als je huis op dit moment meer waard dan je hypotheek is, kun je deze overwaarde opnemen. Dit betekent dat je geld tot je beschikking krijgt, waarmee je de verbouwing kunt financieren.

Een andere optie die je hebt, is om een bouwdepot te openen. Dit is een potje met geld dat je leent, waarna je van dit potje de verbouwing kunt financieren. Overigens is het met een bouwdepot ook mogelijk om de rekening voor de bouw van een nieuwbouwhuis te betalen. De bouwrente is daarbij overigens ook nog van groot belang.

Actuele markt & aanbod

Niet alleen jouw persoonlijke situatie is ook van belang, maar ook de algemene actuele markt. Hoe staat het ervoor op dit moment met het aanbod van te koop staande huizen? Hoe hoog is de hypotheekrente op dit moment? En wat is het maximaal te lenen bedrag? Dit zijn allemaal zaken die hand in hand met elkaar gaan. Dit zijn ook allemaal zaken die van invloed zijn op je keuze tussen verhuizen of verbouwen.

Daarbij heb je dus ook met het aanbod bij jou in de buurt te maken. Wil je graag in dezelfde regio blijven wonen? Dan moet je Funda elke dag open hebben staan om te kijken of er nog nieuwe huizen te koop aangeboden worden. Of je moet een aankoopmakelaar inschakelen. Feit is dat het aanbod van te koop staande huizen per regio verschillend is.

Bekijk ook:
Dyson luchtreinigers; de drie beste modellen op een rijtje

Je wensen op termijn

Het is belangrijk om naar het heden te kijken, maar het is ook belangrijk om naar de toekomst te kijken. Waar verwacht je bijvoorbeeld over 5 of 10 jaar in je leven te staan? Als je hier op voorhand over nadenkt, kan dit ook nog meespelen voor je uiteindelijke beslissing.

Hierbij heb je uiteraard ook nog met je leeftijd te maken. Als je al bijna tegen de pensioenleeftijd aanzit, kan dit het juiste moment zijn om een woning te kopen. Dit kan echter ook het juiste moment zijn om je woning te verbouwen, zodat je hier je oude dag uit kunt zitten. Maar, dit hangt eveneens van alle hierboven benoemde punten af.

Met andere woorden: een afweging maken tussen verbouwen of verhuizen, kost nu eenmaal veel tijd. Besteed hier veel tijd aan, zodat je de meest logische knoop door kunt hakken.

1.4k

Log In

Or with username:

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.