De afgelopen paar jaar is er een duidelijk trend dat airco's steeds vaker reguliere verwarming vervangen. Het is een opmerkelijk verschuiving in de energiemarkt waar de branche al handig op inspeelt en de overheid nog wat behoudend in is. Zelfs soms belemmerend.
Overheid versus branche
Veel huishoudingen hebben al berekend dat in hun geval de energierekening aanzienlijk naar beneden kan door over te gaan naar een airco voor de verwarming. Alleen als je kijkt naar de subsidies, worden airco's erg benadeelt of andere systemen bevoordeelt. Dat is afhankelijk van hoe je het benadert. Dat komt omdat in eerste instantie de airco enorme energieslurpers waren. Allesbehalve duurzaam. Alleen loopt de markt voorop en bedient deze de huishoudingen voor wie de rekensom eenvoudig is. De berekening:
Je bekijkt eenvoudigweg hoeveel uur de airco vermoedelijk aanstaat en het aantal kW de airco verbruikt. Vervolgens maak je een inschatting van de komende energiekosten voor elektriciteit. Daarnaast kijk je nog naar de gemiddelde levensduur van een airco zodat je ook weet wat de jaarlijkse afschrijvingskosten zijn. Vanwege de gasprijzen blijkt menig huishouding zo goedkoper uit te zijn met een airco als verwarmingssysteem. Vooral met oude verwarmingssystemen waaronder bepaalde boilers, radiatoren en centrale verwarmingssystemen is een airco aantrekkelijker geworden.
Tip: Ontdek de monoblock airco. Meer weten? Lees dan ‘Wat is een monoblock.‘
Airco is flexibeler
Een ander voordeel is dat een airco individueel kan worden gecontroleerd. Hierdoor kunnen mensen de temperatuur in elke kamer afzonderlijk regelen. Daarmee ben je dus flexibeler en heb je in een grotere mate van comfort. Dit maakt het immers mogelijk om energie te besparen door verwarming alleen te gebruiken waar en wanneer dat nodig is.
Een ander voordeel van het gebruik van airconditioners als verwarmingssystemen is dat ze zowel koeling als verwarming kunnen bieden. Dit maakt ze het hele jaar door nuttig. Dit in tegenstelling tot traditionele verwarmingssystemen die alleen in de wintermaanden worden gebruikt. Met een airco heb je met een enkel apparaat zowel verwarming als koeling. Zo kun je het hele jaar door een comfortabele temperatuur handhaven.
Handige combi met zonnepanelen
Nog een punt is dat mensen die zonnepanelen hebben in de zomer vaker te maken hebben met dat het elektriciteitsnet overbelast is. Daardoor is terug leveren niet mogelijk en dit zorgt ervoor dat je dus niks voor je energie krijgt. De beste oplossing is dan direct de energie van de zonnepanelen direct gebruiken. Ideaal is dat een airco vaak op dagen van piekbelasting juist heel wenselijk is. Een ideaal gebruik van energie dus.
Toekomstperspectief
Hoewel de huidige subsidieregelingen nog zorgen voor scheefstand is het helder dat airco's de toekomst hebben. Zeker in huishoudingen waarin nog gas wordt gebruikt voor de verwarming. Zo snel er veranderingen in subsidie zijn, zal ook de bouwwereld mogelijk inspelen op deze trend. Voor vele consumenten is het echter al wel duidelijk. De airco zal voorlopig alleen nog maar meer worden verkocht en naast het koelen ook worden gebruikt voor het verwarmen.
Plaats een reactie