Luchtvochtigheid in huis verbeteren met deze tips 13
Saved Read later
Deel dit bericht

Luchtvochtigheid in huis verbeteren met deze tips

Een typisch gezin voegt dagelijks drie liter water toe aan de binnenlucht – gewoon door te ademen en te transpireren. Bovendien produceren we veel stoom bij het koken in de keuken, bij het wassen of bij het douchen. Een te hoge of te lage luchtvochtigheid kan leiden tot problemen in jouw woning.  Daarnaast kan een te hoge luchtvochtigheid zelfs leiden tot schimmel, wat niet alleen vervelend is, maar ook ernstige gezondheidsproblemen kan veroorzaken bij de bewoners. Het is dus goed om eens naar de luchtvochtigheid in huis te kijken en wat je kunt doen om dit te verbeteren.

Onze tips om door middel van ventilatie de luchtvochtigheid te controleren

De beste manier om de luchtvochtigheid in huis juist te krijgen is door te ventileren. Door te ventileren zorg je voor frisse lucht in huis en zo voor een gezonde woonomgeving. Lees onze ventilatietips:

 1. Een raam open zetten is helaas niet genoeg
  Wanneer je een raam open zet komt er uiteraard frisse lucht binnen. Echter verdwijnt het positieve effect na een halfuur weer. Beter zet je meerdere keren per dag kort (maximaal 10 minuten) het raam open. Dit is veel effectiever dan één keer lang het raam open te zetten.
 2. Dag en nacht frisse lucht
  Om ervoor te zorgen dat er continu een aanvoer van frisse lucht is, is het verstandig om ventilatieroosters te installeren. Open de klep(raampjes) en laat de frisse lucht door je huis stromen.
 3. Sommige momenten vragen om extra ventilatie
  Koken en douchen, maar ook wasmachines en drogers beïnvloeden de hoeveelheid vocht in de lucht. Zorg op deze momenten voor extra ventilatie. Maak jij gebruik van mechanische ventilatie? Kies in deze gevallen dan voor de hoogste stand.
 4. Geef vocht geen kans
  Er zijn een paar eenvoudige manieren om vocht in huis tegen te gaan. Doe bijvoorbeeld tijdens het koken een deksel op de pan. Daarnaast is het slim om na het douchen de douche droog te maken. Ook is het verstandig om de was, wanneer mogelijk, buiten of in een droger te laten drogen.
 5. Kennis is het halve werk
  De vochtigheidsgraad in huis moet tussen de 40-60% liggen. Deze kan je meten met een hygrometer. Als je rekening houdt met de binnen- en buitentemperatuur, kan ook de zorg voor de juiste luchtvochtigheid in huis worden verlicht. Wat is de huidige temperatuur binnen versus buiten?
 6. Buiten vervuilde lucht? Blijf ventileren
  Let op! De binnenlucht is vrijwel altijd vuiler dan de buitenlucht. Dus ook als je langs een drukke weg woont is ventilatie nog steeds een goed idee.
 7. Onderhoud je ventilatiesysteem
  ventilatiekanalen worden na verloop van tijd vies en gaan minder goed werken. Uit onderzoek blijkt zelf dat in de helft van de woningen in Nederland de mechanische ventilatie niet in orde is. Dit is gemakkelijk op te lossen met professioneel onderhoud.
Deel dit bericht
Read later

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

1.2k

Log In

Or with username:

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.