Alles wat we weten over de Xbox Series X 12
Saved Read later
Deel dit bericht

Alles wat we weten over de Xbox Series X

Xbox Series X is de next-gem Xbox welke eind 2020 zal uitkomen. Eerder bekend onder de codename ‘ Xbox Project Scarlett' de Xbox Series X was officieel onthult tijdens The Game Awards 2019 met een trailer welke de Xbox presenteerde.

Wij van Trending wisten al wanneer dat de nieuwe Xbox uit zou komen en enkele specificaties maar we zaten in het duister over het uiterlijk en hoe de nieuwe console zou gaan heten. Dankzij de onthulling weten we nu dat de console de naam Xbox Series X zal dragen en er in tegenstelling tot haar voorgangers er totaal anders uit zal zien. Een tower design wat ons doet denken aan een kleine gaming PC.

Maar de Xbox Series X zal niet de enige next-generation hardware zijn welke we zullen zien van Microsoft. Het bedrijf heeft laten weten dat de familie ‘Xbox' uitgebreid zal worden met meer dan enkel de ‘Series X'.Sony's PS5 zal waarschijnlijk rond dezelfde tijd uitkomen als de Series X, Microsoft zal het gevecht met beide handen aanpakken met een next-generation console met twee maal de kracht van de Xbox One X.Wat heeft Microsoft te bieden? Laten we snel kijken naar alles wat we bij Trending weten over de Xbox Series X.

Xbox Series X: de feiten

 • Wat is het? Xbox Series X zal de nieuwe next-generation Xbox console zijn eerder bekend onder de naam Xbox Project Scarlett.
 • De Xbox komt waarschijnlijk tussen oktober en december 2020 uit, prefect voor het feestseizoen.Wat valt er op te spelen? Halo Infinite en Hellblade 2. Alle voorafgaande generatie Xbox spellen zullen ook speelbaar blijven op de Xbox Series X.
 • Wat gaat het kosten? De exacte prijs is niet bekend, maar verwacht niet dat het een koopje zal zijn. Microsoft gaf wel aan niet dezelfde prijs fout te maken als bij de voorgaande Xbox, je zal dus wel meer waard krijgen voor je euro's.
 • Krijgt de Xbox Series X ‘VR'? Microsoft heeft er niets over gezegd echter Sony heeft al wel laten weten dat PSVR zal werken op haar volgende console.

Xbox Series X release

De verwachting is dat de Xbox Series X console uitkomt tijdens het feestseizoen van 2020. Dat is vanaf oktober tot december 2020, op tijd voor Kerstmis. November maakt een goede kans gezien eerdere consoles van Microsoft in deze maand op de markt kwamen. In de zelfde periode komt ook Sony met haar PS5, de Kerstman of Sinterklaas zal het dus redelijk druk krijgen met de inkoop van consoles.

Houd er trouwens rekening mee dat er meer uit de koker van Microsoft komt, codename Anaconda en Lockhart de eerste een high end (Xbox Series X) en de laatste een goedkopere, streaming-focused gerichte ‘oplossing' (welke we nog niet hebben gezien). Of de Lockhart in de zelfde periode uit zal komen is nog niet bekend.

Xbox Series X prijs

Microsoft heeft nog geen officiële prijs bekend gemaakt, niet erg verrassend gezien ‘het prijs probleem' met de Xbox One. Bij de release van de One was de prijs zo hoog dat Microsoft snel de prijs aanpaste omdat vrijwel niemand zo gek was de benodigde 500 dollar neer te leggen voor de console.Microsoft heeft in ieder geval aangegeven geleerd te hebben van de prijs blunder, Phil Spencer gaf aan dat de console niet uit positie geduwd zal worden met de prijs. Dat zal echter niet inhouden dat de nieuwe console goedkoop zal zijn, enkel dat de prijs meer overeen komt met de concurrentie.

Bekijk ook:
Dit zijn de top games om naar uit te kijken in 2024

Jason Ronald de director gaf vaag aan dat de prijs: “redelijk zal zijn vergeleken met de andere consoles en van wat de klant verwacht wat de prijs zal zijn”.De prijs zal in ieder geval deels bepaald worden aan de hand van de onderdelen welke de Xbox opbouwen. De Xbox Series X zal krachtiger zijn dan de One S of One X en de prijs zal dus naar waarschijnlijkheid hoger liggen.

Xbox Series X specificaties

 • Costom Designed processor van AMD
 • Twee keer de kracht van een Xbox One X
 • 120Hz frame rate
 • Potentiele 8K resolutie
 • Ray-tracing technologie
 • SSD storage system
 • Combitabel met Xbox One accessoires
 • Physical Disc Drive

We weten hoe de Xbox Series X eruit zal zien en wat er in zit. Het is zeker een monsterlijke console. Het PC uiterlijk is redelijk grappig wetende dat de next-generation console niet veel af zal doen aan de gemiddelde gaming PC. In een interview met Gamespot gaf Spencer aan dat het vooral om frame rate en speelbaarheid draait bij de nieuwe console. Snel laden en op hoge resolutie spelen dat is waar de Xbox voor zal staan.

Het design goal is 60 FPS in 4K!

In deze generatie gaat het om de 4K gaf Spencer aan. 4K games en 4K Blu-ray video streaming. Gaming in 4K geeft een sterke verbetering van de graphics vergeleken met vorige consoles, iets waar ze bij Microsoft er trots op zijn.

De SSD zal net als bij de PS5 standaard zijn, wat de optie geeft om de opslag te gebruiken als virtual RAM en de preformance te verveelvoudigen. Qua standaard RAM zal de console GDDR6 gebruiken. Het zal de console super snel maken.

Er bestaat ook de kans dat AMD ‘Flute' system-on-a-chip (SoC) zal worden toegepast bij de Xbox Series X.

Hoewel er niet veel over bekend is lijkt het er op dat Microsoft met AMD werkt aan een SoC welke de processor en de grafische kaart zal combineren. Dit op de zelfde manier als Sony werkt aan de Gonzalo SoC voor de Playstation 5. Als dit waar is geeft het enig idee van de kracht van de Xbox Series X console, iets waar Microsoft zelf niet te veel op in gaat.

De specs:

 • Platform : AMD Flute.
 • Socket : BL5.
 • 8C16T : Base 1.6Ghz/Boost 3.2Ghz.
 • 13F9 = Navi 10LITE (?).
Bekijk ook:
Online een gokje wagen? Bij deze spellen maak je de meeste kans

Voor wat nu bekend is zal de AMD Flute SoC uitgerust zijn met 8 Zen 2 cores, 16 treads en SMT compatibiliteit hebben, de basis clock snelheid van de Flute Soc is echter slechts 1.6GHz wat vrij laag is zelfs met de boost naar 3.2GHz. Dit geeft aan dat de Flute Soc een low-power onderdeel zal zijn voor compacte systemen zoals bijvoorbeeld een game console. Dit net als AMD's Jaguar SoC dat was voor de Xbox One.

Hoewel op papier zeker kijkend naar moderne desktop PC's CPUs de Flute SoC niet erg spectaculair klinkt, ze is wel twee maal zo krachtig als de Jaguar SoC van de Xbox One en PS4. Als een SoC zal de AMD Flute met GPU komen echter er is weinig over bekend. Waarschijnlijk zal het NAVI 10LITE gebaseerd zijn. Deze is bekend van de AMD Navi GPUs te zien in een Linux driver.

Het is mogelijk dat dit een ‘Lite' versie van de Naci 10 GPU is, met een lagere CU (compute unit) count. Een minder hongerige GPU geeft aan dat de AMD Flute SoC gemaakt is voor een game console of andere apparaten waar energie verbruik laag moeten zijn. Ook lijkt het zo te zijn dat de 16GB of GDDR6 geheugen tussen CPU en GPU gebruikt zal worden zo als ook de Xbox One X GDDR5 geheugen deelt.

Krijgen we hierdoor een beter beeld van de specificaties van de Xbox Series X? Waarschijnlijk wel al moeten we benadrukken dat momenteel het berust op geruchten en we niet 100% zeker zijn of deze waar zijn. De AMD Flute is een sample, ze kan nog veranderen en zeker weten dat ze in de Xbox terecht komt doen we niet.

Als specs minder belangrijk voor je zijn en je jezelf vooral afvraagt of je oude spellen nog zal kunnen spelen…..Weet dan dat de nieuwe Xbox Series X een fysieke disc drive heeft! Ook heeft Microsoft laten weten dat alle accessoires van de Xbox One op de Xbox Series X zullen werken. Dit inclusief controllers en headsets. We vragen ons alleen wel af of dit ook geld voor de Kinect motion tracker al zullen we die waarschijnlijk toch niet echt missen.

Xbox Series X controller

Microsoft komt met een next-gen controller voor de nieuwe Xbox. De controller zal beter aansluiten op de gamers gezien de afmetingen en vorm iets zijn aangepast.

Dit zal geen verassing zijn voor mensen die de tech gigant volgen, ze zijn namelijk al een tijdje bezig om hun producten een betere accessibility te geven qua gaming. Zeg eerlijk die eerste Xbox controler was voor vele een reden om in plaats van een Xbox een Playstation te kopen. Op de nieuwe controller komt trouwens een dedicated share botton, super handig om die screenshot te delen met je vrienden!

Avatar foto
Jeroen VanderPloeg

Jeroen schrijft sinds 2017 voor zowel nationale als internationale bedrijven. Bij Trending richt hij zich op de laatste trends. De trends waar hij over schrijft richten zich: mode, games, nieuws, gadgets en natuurlijk ook al het andere wat trending is. Jeroen zit overal bovenop om jou ‘up-to-date’ te houden. Ook tijdens zijn reizen is hij altijd opzoek naar de laatste trends.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

1.3k

Log In

Or with username:

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.