in

Het succes van online bedrijfssoftware uitgelegd

Online bedrijfssoftware is al jarenlang de norm voor bedrijven groot en klein. Dat was een jaar of 7 geleden nog helemaal niet zo. Het ongelooflijke gemak van SaaS (Software as a Service) bedrijfssoftware is de doorslaggevende factor voor dat succes. Hier een korte recap waarom SaaS won van on-premise.

De historie van SaaS bedrijfssoftware in het kort

De eerste SaaS bedrijfssoftwarepakketten zoals we die nu kennen zagen het daglicht rond het jaar 2000. Bedrijven als SalesForce en Concur begonnen toen met deze (toen) nieuwe manier van bedrijfssoftware ontwikkelen. Niet lang daarna volgden ook Nederlandse bedrijfssoftware pioniers als Exact in 2005.

Fast-forwarden we naar 2013 zien we het beginpunt van een nieuw momentum. SaaS bedrijfssoftware begint mainstream te worden. Eerst vooral kleine bedrijven van 0-10 medewerkers die worden aangetrokken door de vaste lage kosten. Later ook steeds grotere. Softwareleveranciers als Exact zien enorm hoge groeicijfers in de daaropvolgende jaren.

Grote on-premise bedrijfssoftware reuzen als Microsoft, Oracle en SAP zien het tij keren en beginnen ook in te zetten op SaaS. Anno 2020 is dat zelfs het standaard aanbod geworden.

Bekijk ook:
Het aanschaffen van een waterfles

Dankzij deze voordelen won SaaS bedrijfssoftware

24/7 wereldwijde online toegang tot je gegevens

Nu is het bijna niet meer voor te stellen maar toen we nog in het on-premise tijdperk leefden was 24/7 online toegang tot je bedrijfsgegevens vaak niet of nauwelijks mogelijk.

Oké, het mobiele internet was in de jaren negentig en nul veelal tergend langzaam. En pas na de introductie van de iPhone en later Android phones werden onze mobieltjes ook echt smart én bruikbaar. (Sorry BlackBerry, Nokia, Palm en Windows Mobile!)

Maar toch, zelfs al had je zo’n zware laptop in je thuiskantoor staan, dan nog was die toegang tot je bedrijfssoftware via je browser vaak niet mogelijk. Het was er gewoon niet voor gemaakt.

Vergelijk dat met de gemiddelde SaaS bedrijfssoftware. Dat heeft apps voor iOS en Android zodat je er ook mee uit de voeten kunt op je smartphone, tablet en zelfs smartwatch.

Vaste lage abonnementskosten

Een SaaS bedrijfssoftware afsluiten gaat net zo snel als een gemiddeld Netflix-abonnement. Pakket kiezen, gegevens invullen, betaalmiddel toevoegen en klaar. Je kunt nu inloggen en alles instellen.

Bekijk ook:
Verkopen op amazon of bol: zo werkt het

Je hoeft er niets voor te installeren, het werkt gewoon in je browser. Daar komt bij dat de gemiddelde moderne budgetlaptop krachtig genoeg is. Scheelt je een flinke investering in nieuwe hardware.

Het updaten van SaaS bedrijfssoftware wordt veelal ’s nachts door de leverancier gedaan. Die hoeft ook maar 1 applicatie up te daten. Vandaar dat ze updates gratis aan kunnen bieden.

Tot slot is het up- of downgraden van een abonnement iets wat je met echte SaaS zelf kunt doen. Bij on-premise moest er iemand bij de leverancier voor wakker gebeld worden. Er was geen even.

Laten we over het opzeggen al helemaal niet beginnen. Bij on-premise zat je vaak jarenlang vast aan een SLA (service level agreement). Bij SaaS is dat een kwestie van een muisklik voordat de volgende abonnementsperiode ingaat.

Waardevolle koppelingen

Succesvolle SaaS bedrijfssoftware koppelt aan tal van andere SaaS software. Dankzij standaard API’s heeft dit een heel andere dimensie gekregen vergeleken met on-premise. Bij dat laatste werd het al gauw maatwerk en werd vooral binnen een bepaald ecosysteem iets gedaan.

Bekijk ook:
De meerwaarde van het digitaliseren en automatiseren voor je bedrijf

Nu is die drempel weg. Neem nu eens Exact. Dat koppel je aan webshops, banken, analytics pakketten, online incasso aanbieders en zelfs barcodescanners. Zo stel je je eigen flexibele bedrijfssoftware samen en integreer je al je data.

Geen wonder dat de cloud heeft gewonnen.

Ben je benieuwd wat SaaS bedrijfssoftware voor jouw bedrijf kan betekenen?

Meer weten over bedrijfssoftware die bij je past? Ontdek de vele mogelijkheden die Exact je biedt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

      Gruwelijke waar gebeurde medische verhalen uit de operatiekamer

      Zeven dingen die jij kunt doen om ons milieu te redden