Wil je extra aflossen op je hypotheek? Dit zijn de voor- en nadelen 12
Saved Read later
Deel dit bericht

Wil je extra aflossen op je hypotheek? Dit zijn de voor- en nadelen

Wanneer je geld gespaard hebt, een erfenis hebt gekregen, of als je op een andere manier in één keer veel geld hebt ontvangen, kan het slim zijn om extra af te lossen op je hypotheek. Iedere situatie is anders, kijk dus altijd goed na of dit voor jou ook het geval is. Je moet bijvoorbeeld rekening houden met een mogelijke boeterente. Dit bedrag kan behoorlijk oplopen. Bereken je boeterente daarom altijd van te voren. Zit je er ook aan te denken om extra af te lossen? Wij hebben de voor- en nadelen voor je op een rijtje gezet.

Voordelen van eerder aflossen

Een groot voordeel van eerder aflossen, is dat je hypotheekschuld een stuk lager wordt. Dit is handig als je je woning wilt verkopen. De kans is dan kleiner dat je met een restschuld blijft zitten. Ook kan het belastingtechnisch verstandig zijn, bijvoorbeeld voor de vermogensbelasting. Vaak betaal je namelijk minder vermogensbelasting als je een deel van je hypotheek aflost dan wanneer het geld op je spaarrekening staat. Daarnaast dalen je maandlasten omdat je hypotheekschuld lager is.

Bekijk ook:
Schermtijd verminderen? Dit doe je met deze drie praktische tips!

Nadelen van eerder aflossen

Het kan zijn dat extra aflossen nadelig werkt voor je inkomstenbelasting. Je betaalt namelijk wel minder rente maar je kunt ook minder rente aftrekken van je belastbaar inkomen. Zorg dat je altijd goed nakijkt of dit voor jou nadelig werkt. Een ander nadeel is natuurlijk dat je over minder vermogen beschikt. Het is daarom altijd erg belangrijk dat je alleen extra aflost als je zeker weet dat je het geld niet meer nodig hebt. Let ook altijd goed op de toeslagen die je ontvangt. Doordat je minder rente kunt aftrekken van je belastbaar inkomen, is het mogelijk dat je boven de grens uitkomt om bijvoorbeeld zorgtoeslag te ontvangen.

Extra aflossen heeft dus zowel voor- als nadelen. Voordat je de keuze maakt om dit te doen, is het slim om in gesprek te gaan met een hypotheekadviseur. Hij kan je precies vertellen wat je het beste kunt doen en hoe het uit zal pakken in jouw situatie. Voor sommige mensen heeft het ontzettend veel voordelen en voor andere mensen maakt het eigenlijk niet uit of ze nu wel of niet extra aflossen.

Deel dit bericht
Read later

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

1.2k

Log In

Or with username:

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.