Werkdruk verlagen: met deze tips doe je dat zelf 13
Poll bekijken
Saved Read later
Deel dit bericht

Werkdruk verlagen: met deze tips doe je dat zelf

Ervaar je werkdruk op de werkvloer? Met jou zijn er nog één miljoen andere Nederlanders. De werkdruk in Nederland is de laatste jaren een terugkerend thema. Het is nog steeds een trending topic, waar we niet over uitgepraat raken. In plaats van de werkdruk verlagen, lijkt deze met de maanden juist hoger te worden. En is het eerlijk om alleen de schuld bij je werkgever neer te leggen? Met 400.000 openstaande vacatures en een groot personeelstekort, is het werk moeilijk te verdelen onder de huidige werknemers.

De werkdruk verlagen ligt niet alleen in de handen van je werkgever. Je kunt zelf op verschillende manieren actie ondernemen – ook als je zzp’er bent en voor jezelf werkt. Misschien vraag je je af hoe je de werkdruk kunt verlagen. Je bent niet de enige. In dit artikel delen we enkele tips met je. We hopen dat je hier iets aan hebt.

Oorzaak en gevolg

De oorzaak van een probleem brengt je dichter bij de kern. Als je erachter komt wáárom je zoveel werkdruk ervaart, brengt het je dichter bij een passende oplossing.

Eén van onze tips om de werkdruk te verlagen, is door achter de oorzaak aan te gaan. Enkele oorzaken zijn de volgende:

  • Onvoldoende pauzes tussendoor;
  • Je werkt aan verschillende werkzaamheden tegelijkertijd;
  • Je maakt veel overuren;
  • Je neemt je werk mee naar huis;
  • Je werkgever vraagt veel van je;
  • Er ligt veel druk achter de werkzaamheden;
  • De sfeer op de werkvloer is ongezond;

Bovenstaande oorzaken zijn slechts een aantal voorbeelden van oplopende werkdruk. Het kan goed zijn dat je het persoonlijk anders ervaart.

Morgen weer een dag

Neem je werkzaamheden eens kritisch onder de loep. Ben je doorgaans aan het jagen en aan het vliegen? Misschien maak je veel overuren. Of werk je alle deadlines binnen een korte en onmogelijke tijd af.

De gevolgen hiervan zijn merkbaar. Op deze manier leg je jezelf aanzienlijk veel druk op. Terwijl dat helemaal niet nodig hoeft te zijn. Verlaag zelf de werkdruk door te schrappen en prioriteiten te stellen.

Extra tip: Maak een lijstje van belangrijke zaken die de hoogste prioriteit hebben. De overige werkzaamheden kunnen wachten tot de volgende werkdag of een later moment.

Speel open kaart

Het ziekteverzuim onder werknemers is een terugkerend probleem. De eerste maanden van 2022 heeft meer dan 5% van de werknemers zich ziek gemeld. Een aanzienlijk groot deel daarvan durft niet open te zijn over de werkdruk op de werkvloer.

Gevoelens en gedachten blijven onbesproken en dat heeft een nadelig effect op de mentale gezondheid. En dat terwijl de meeste werkgevers open staan voor gesprekken en oplossingen zoeken.

Zodoende hebben werkgevers of managers geen flauw idee wat er precies speelt. Wil je de werkdruk verlagen? Speel vanaf nu open kaart. Alleen zo kom je tot passende oplossingen of maatregelen.

Extra tip: Schrijf voorafgaand van het gesprek enkele punten voor jezelf op. Dit is een geheugensteuntje en zo kun je de dingen gemakkelijker onderbouwen. Zo weet je eveneens zeker dat alles besproken is.

Vraag hulp

Collega’s zijn er niet alleen voor de gezelligheid. Zij zijn er óók om je te ondersteunen waar dat kan en waar dat nodig is. En daar mag je best om vragen.

Misschien kun je afspraken maken. Of het werk onderling verdelen. Zo krijg je meer lucht en creëer je overzicht. Zo ben je effectief je eigen werkdruk aan het verlagen.

Blijf realistisch

Ook buiten je werkagenda om is het belangrijk om realistisch en oplettend te blijven. Staat je planning – naast het werk – vol met sociale activiteiten? In combinatie met je drukke werkschema kan de druk aanzienlijk snel oplopen.

Het is soms nodig om ‘nee’ te zeggen tegen je omgeving, om zo de werkdruk te verlagen voor jezelf. Als je er bewust voor kiest om tijd voor jezelf te nemen, creëer je ruimte om uit te rusten en te ontspannen. Alleen zo stel je grenzen.

Loos je smartphone

Besteed je doorgaans veel tijd aan social media? Scrollen op een platform lijkt op dat moment ontspannend te zijn. Wat veel mensen echter niet weten, is dat je je werkdruk verhoogt.

Social media kan een volledig misplaatste indruk geven. De indruk dat je het niet goed doet óf dat het altijd beter kan. Neem wat vaker een pauze van je smartphone en verleg je focus.

Misschien vind je het fijn om een boek te lezen. Of helpt het om een dagelijkse een wandeling te maken – uiteraard zonder smartphone.

Tijd voor verandering?

Bovenstaande tips om je werkdruk te verlagen zijn vooral van toepassing op je huidige baan. Merk je dat het niets oplevert? Of worden er geen passende oplossingen geboden?

Misschien is het tijd geworden voor verandering en kun je nadenken over een carrière switch. Met alle openstaande vacatures is dat toegankelijker dan ooit. Bovendien zijn er veel opleidingsmogelijkheden om je te laten omscholen.

Poll Ervaar jij een hoge werkdruk?

Ja62.5%
Regelmatig18.8%
Nee18.8%
📊 Bekijk resultaten
1.4k

Log In

Or with username:

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.