Wat is ramadan eigenlijk
Saved Read later
Deel dit bericht

Wat is ramadan eigenlijk?

Inmiddels weten we in ons land wel iets meer af van de ramadan. Het is een maand waarin de moslims overdag vasten en het eindigt met een groot feest: het Suikerfeest. Maar wanneer is de ramadan, waarom bestaat deze gewoonte en wat zijn de regels precies?

Ramadan 2021

De ramadan vindt plaats in de negende maand van het Islamitisch jaar en dat valt in 2021 in de periode van 13 april tot 12 mei. In deze periode vasten Moslims vanaf het moment van de schemer in de vroege ochtend tot de zonsondergang. Behalve niet eten en drinken mogen de moslims die de ramadan volgen ook niet roken of seksuele omgang hebben.

Het vasten tijdens de ramadan

Het niet eten en drinken is niet verplicht voor zieken, zwangere vrouwen, soldaten in oorlogstijd en jonge kinderen. Het wordt wel aangemoedigd om dit vasten in te halen indien dat later mogelijk. Het vasten noemt men Sawm of Siyam. Voor het begin van het vasten op een dag en na zonsondergang wordt er vaak veel gegeten en gedronken. Maar dit is niet het geval bij alle moslims. Omdat het een tijd van soberheid en onthouding is, kiezen sommige gelovigen er voor om gedurende de gehele maand soberheid te betrachten. Pas op het Suikerfeest wordt er dan weer uitvoerig gegeten.

Bekijk ook:
Is intermittent fasting afvallen gezond?

Een van de vijf zuilen van de Islam

Er zijn vijf zuilen waarop de Islam is gebaseerd en die iedere gelovige dient te volgen:

  • Geloofsbelijdenis
  • De rituele gebeden
  • Het geven van aalmoezen
  • Het vasten tijdens de ramadan
  • Een pelgrimstocht naar Mekka

Waar komt ramadan vandaan?

De ramadans bedoeld om de ziel te zuiveren en Allah te bedanken voor wat hij de gelovigen heeft geschonken. Het is tevens een middel om verbondenheid te tonen net de armen en hongerigen op de wereld. Daarnaast is belangrijk om de gelovigen zelfdiscipline te leren, zodat ze ook de andere eisen die het geloof stelt zullen kunnen volbrengen.

Ramadan vasten

De 27e nacht van ramadan

De 27e nacht van de ramadan is een van de belangrijkste in de tijd van vasten. In die nacht werd de Koran geopenbaard aan Mohammed . De aartsengel Gabriël of Jibrail bracht het eerste deel van de Koran. Het wordt ook wel de Waardevolle Nacht of de Nacht van de Goddelijke beschikking genoemd.

Vaststelling van de ramadan

Her begin van de vastenmaand wordt bepaald door het zien van de maan op de eerste dag van de 9e maand. Hierdoor begint de ramadan niet overal op dezelfde tijd. Ondanks het feit dat er uiteraard ook moderner middelen beschikbaar zijn, is dat visueel waarnemen van de maan nog steeds een erg belangrijk gegeven. In sommige landen begint de ramadan later als de maan in de eerste nacht van de maand niet zichtbaar is, bijvoorbeeld door mist. De ramadan duurt dan een dag korter en eindigt op de 30e dag. De Islamitische kalender kent geen maanden van 31 dagen.

Bekijk ook:
Hoe ontbijten ze in andere landen?

Op welk tijdstip begint het vasten iedere ochtend?

Volgens de voorschriften begint het vasten in de ochtend op het moment dat een witte draad kan worden onderscheiden van een zwarte. De witte draad wordt ook uitgelegd als het eerste licht dat aan de horizon verschijnt. Het verschil tussen de witte en de zwarte draad is derhalve een kwestie van symboliek.

Het Suikerfeest

Formeel wordt de dag waarop het vasten wordt doorbroken ook zo genoemd in het Arabisch. De term Suikerfeest is in Nederland inmiddels ingeburgerd, omdat Turkse en Marokkaanse moslims bij de eerste feestmaaltijd in het algemeen veel zoete spijzen nuttigen. In Arabië wordt vaker de term Klein Feest gebruikt om het verschil aan te geven met het Grote Feest oftewel het Offerfeest. In Indonesië wordt deze dag Lebaran genoemd.

Bekijk ook:
3 populaire maaltijden voor de feestdagen

Deel dit bericht
Read later
Rosalyn

Rosalyn is schrijfster en vertaalster. Reizen is haar grootste passie. En wat is er nu leuker dan je passie met je werk te combineren? Zowel thuis als onderweg schrijft ze graag over actuele onderwerpen!

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

1.3k

Log In

Or with username:

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.