Wat gebeurt er als we niets doen aan de stijging van de zeespiegel? 12
Saved Read later
Deel dit bericht

Wat gebeurt er als we niets doen aan de stijging van de zeespiegel?

De zeespiegel stijgt, dat is een feit. Nederland daalt, en ook dat is een feit. Maar wat staat ons te wachten als we helemaal niets doen en het allemaal gewoon z'n gangetje laten gaan? Zijn de gevolgen te overzien of niet?

Smelten van de ijskappen

Het smelten van de ijskappen van zowel Antarctica als van de ijskappen van Groenland gaat veel sneller dan verwacht. En dat betekend ook dat het water veel sneller zal stijgen dan we in eerste instantie dachten. Het is dus tijd om actie te ondernemen. Maar hoe moeten we actie ondernemen en wat zijn de eventuele gevolgen van de acties die we nemen? Dat is een groot vraagstuk waar tal van mensen zich mee bezig houden.

Provincies opgeven

Als alles echt zo gaat verlopen als dat het op dit moment lijkt, is er een reële kans dat er verschillende provincies opgegeven moeten gaan worden. Simpelweg omdat het land te laag ligt omdat de zee zo snel stijgt. Provincies als Groningen, Friesland en Zeeland lijken als eerste getroffen te gaan worden door het stijgende water.

Bekijk ook:
Schermtijd verminderen? Dit doe je met deze drie praktische tips!

Investeren en ophogen

Het lijkt erop dat het onbegonnen werk is om heel Nederland te beschermen tegen de steeds verder stijgende zeespiegel. Het ophogen van steden en gebieden lijkt de enige oplossing te zijn. Maar wat zal het een gek gezicht zijn om steden als Amsterdam, Haarlem en Rotterdam volledig opgehoogd te hebben terwijl het land eromheen volledig is verdwenen. Met lange bruggen verbonden aan stukken land waardoor de steden nog steeds bereikbaar zijn.

Geen zorgen maken

Natuurlijk maken we ons zorgen, allemaal en stuk voor stuk. Maar uiteindelijk is de daling van het land en het stijgen van de zeespiegel iets wat niet meteen veel impact zal hebben op onszelf. Latere generaties zullen de problemen pas gaan ondervinden. Omdat de zeespiegel wel sneller stijgt betekend het niet dat het water binnen een aantal jaar al aan onze lippen staat.

Onderzoek

Er wordt onderzoek gedaan. Veel onderzoek. Hoe kunnen we het beste omgaan met deze situatie. Want de situatie is simpelweg gewoon zoals hij is, en daar valt vrij weinig aan te veranderen. Op dit moment zijn er tal van universiteiten die zich bezig houden met deze onderzoeken en die proberen om oplossingen te vinden. Want een gek gezicht zal het wel zijn. De losse steden van de randstad als archipel in de oceaan. Met bruggen verbonden met het vaste land.

Bekijk ook:
Dit zijn de 10 grootste CO2 vervuilers van Nederland

Bekijk ook:

Thom

Thom schrijft teksten sinds de herfst van 2013. In de afgelopen jaren heeft hij tal van ervaringen opgedaan op het schrijven van teksten. Van verkoopteksten tot nieuwsartikelen en van productomschrijvingen tot beschrijvingen van applicaties.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

1.4k

Log In

Or with username:

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.