Zó overleef je een tornado! 14
Saved Read later
Deel dit bericht

Zó overleef je een tornado!

Tornado Alley verwijst naar een gebied dat staten als Oklahoma, Kansas en Texas beslaat. De mensen hier worden wel regelmatig geteisterd door tornado’s – zo’n duizend per jaar. Dus ook wíj kunnen daar op vakantie te maken krijgen met een tornado. De kans dat je met een tornade te maken krijgt, is klein, maar check hier wat je zou moeten doen om je leven te redden!

Waar ga ik heen?

Als je in een hotel, of een ander gebouw zit en er is een tornado op komst, ga dan snel richting de schuilkelder. Is deze niet aanwezig, zoek dan de meest laag gelegen plaats in het gebouw. Kan het niet anders, dan is de badkamer nog de beste optie. Ga dan liggen in het bad, en doe een matras over je heen. Dit beschut je tegen de storm en vallend puin!

Wat doe je als je onderweg bent?

Je zit in de auto, onderweg, en ziet in de verte hoe een tornado zich ontwikkelt. Paniek! Nee, blijf rustig. Het hoeft niet per sé een doemscenario te worden. Probeer in ieder geval nóóit weg te rijden van de storm, deze kan snelheden van wel 200 kilometer per uur bereiken dus daar is geen ontkomen aan. Het beste is om gewoon uit je auto te stappen. Zoek greppels en riolen langs de weg. Als je hier in gaat liggen ben je veilig voor naderende draaikolken.

Bekijk ook:
Sociale media en kinderen - bescherm je kind online

Wat moet je nooit doen?

Onder een brug of viaduct gaan staan! Deze kan afbrokkelen of instorten, en de kans dat je keiharde stenen op je hoofd overleefd, is klein.

Voorkomen is beter dan genezen!

Cliché, maar waar. Een tornado kun je niet voorkomen, maar wel dat jij voorbereid bent en een veilige plek opzoekt. Soms zijn tornado's onvoorspelbaar, maar een donkere lucht met naderende regen en onweer is voldoende om op z’n minst even de radio aan te zetten. Spreekt men over een Tornado Watch, dan wordt de mogelijkheid tot een tornado open gelaten en kun je relatief rustig onderdak zoeken. Een Tornado Warning duidt op een situatie waarbij de dreiging al daadwerkelijk is gesignaleerd. Dan kun je maar één ding doen – wegwezen.

Deel dit bericht
Read later
Ilse

Ik ben Ilse Feringa, wonend in Drachten. Ik studeer momenteel af aan sociaal pedagogische hulpverlening. Ik ben geïnteresseerd in wat er allemaal om me heen gebeurd, trends, ontwikkelingen, de mens. Graag deel ik deze interesse met jullie door te schrijven. Hiernaast hou ik mij in mijn vrije tijd bezig met kunstschaatsen, fitness, mijn bijbaantjes en vooral heel erg veel gezelligheid. Hierover gaan jullie nog veel terugzien in mijn artikelen!

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

3.8k

Log In

Or with username:

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.