Berscheremen tegen rondslingerend vuurwerk
Saved Read later
Deel dit bericht

Met deze tips wapen je jezelf tegen rondslingerend vuurwerk!

Wat doe je het liefst op de laatste dag van het jaar? Bak je als een ware meesterchef oliebollen en appelflappen? Of sluit je het jaar liever knallend af met vuurwerk? Vooral het laatstgenoemde is onwijs populair. Nu het vuurwerkverbod in Nederland is opgeheven, kunnen veel liefhebbers niet wachten om de aansteeklonten er weer bij te pakken. Dit verhoogd echter wel de kans op rondslingerend vuurwerk. 

Voor knalvuurwerk en vuurpijlen geldt een landelijk verbod. Dit betekent echter niet dat het gevaar geweken is. Siervuurwerk is hartstikke mooi en het lijkt onschuldig, maar het kan meer schade toebrengen dan je zou verwachten. Ook als toevallige voorbijganger. Met deze simpele tips kun je jezelf beschermen tegen rondslingerend vuurwerk.

Houdt rondslingerend vuurwerk buiten

Voor wie vaker oliebollen heeft gebakken, weet dat het hele huis naar frituurvet gaat stinken. Wat doe je dan? Je zet een raam of deur open om te ventileren. Erg verstandig is het niet. Vuurpijlen mogen dan wel verboden zijn, de kans is altijd reëel dat rondslingerend vuurwerk je woning binnenvliegt.

Bekijk ook:
7 opmerkelijke verschillen tussen ochtend- en avondmensen

Bijvoorbeeld door een pot die omvalt of omdat het vuurwerk onder je raam afgestoken wordt. Bak in plaats daarvan de oliebollen buiten of in de schuur, en scherm je woning af. Dit is overigens ook beter voor de lucht. De lucht van afgestoken vuurwerk is niet alleen scherp, het kan ook schadelijk zijn. Je huisdieren vinden gesloten ramen en deuren overigens prettiger. Dit dempt namelijk het geluid.

Zeg dag tegen je capuchon

Steek je geen vuurwerk af, maar ga je wel naar buiten voor een wandeling? Ook dan dien jezelf te wapenen tegen rondslingerend vuurwerk. Zelfs als je vuurwerkgebieden expres vermijd, kun je in onverwachte situaties terechtkomen. Draag als je naar buiten gaat daarom geen capuchon. Rits of knoop deze zo nodig van je jas af. Waarom?

Je bent niet de eerste waarbij verdwaald vuurwerk in een capuchon terecht is gekomen. Dit kan namelijk voor pijnlijke brandwonden zorgen en daar zit je niet op te wachten.

Bekijk ook:
Creatieve ideeën voor wandbekleding die je woning transformeren

En als laatste…

Houd rekening met de windkracht. Dat klinkt misschien gek, maar het is logischer dan je zou verwachten. Wanneer er wind staat vallen vuurwerkpotten makkelijker om of schieten vonken plotseling de andere kant op. Als je té dicht bij staat, is de kans op verwondingen groter.

Afstand nemen is sowieso verstandig, maar het is extra belangrijk als er wind staat. Doe dan een paar stappen extra achteruit. En durf je het toch niet aan? Blijf lekker binnen en geniet van het schouwspel. Fijne jaarwisseling!

1.4k

Log In

Or with username:

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.