Quarterlifecrisis? Zo ga je er mee om! 12
Saved Read later
Deel dit bericht

Quarterlifecrisis? Zo ga je er mee om!

Wie ben ik juist? Wat wil ik doen met mijn leven? Welke keuzes moet ik maken? Spoken deze vragen wel eens in je hoofd? Dan kan het zijn dat je te maken hebt met een quarterlifecrisis. Een quarterlifecrisis lijkt een beetje op een midlifecrisis, maar komt voornamelijk voor bij twintigers en dertigers. Omgaan met een quarterlifecrisis is niet simpel. Je stelt jezelf voortdurend vragen en je hebt het idee dat je beland bent in een oneindige quest naar jezelf. Hoe win je die quest en hoe vind je jezelf?

Je bent niet alleen

Tijdens een quarterlifecrisis kan je je vaak alleen voelen. Je hebt het gevoel dat iedereen al iets bereikt heeft in zijn leven. Al je vrienden en kennissen zijn getrouwd, hebben kindjes, kochten een huis, enzovoort. En jij? Jij blijft gewoon opzoek naar jezelf, worstelend tussen verschillende jobs die je haat en je hebt meer relaties versleten dan kleding. Je vraagt je af of dit je hele leven zo zal blijven en het duurt niet lang voor je in een negatieve spiraal terecht geraakt. Op dat moment is het belangrijk dat je je beseft dat je niet alleen bent. Volgens onderzoek leidt zelfs 72 procent van de jongeren aan een quarterlifecrisis. Dat kan dus al tellen! Als je het gevoel hebt dat ook jij leidt aan een quarterlifecrisis, wees dan niet verlegen om deze gevoelens met de mensen rondom je te delen. Wie weet zijn er wel andere mensen dicht bij jou die dezelfde gevoelens ervaren, en kunnen jullie elkaar daarin steunen? Daarnaast is het ook belangrijk om in te zien dat het soms kan lijken dat mensen hun leven op orde hebben, maar dat ook zij worstelen met twijfels. Niet alles is wat het lijkt!

Bekijk ook:
7 opmerkelijke verschillen tussen ochtend- en avondmensen

Niet kiezen is ook een keuze

Een quarterlifecrisis ontstaat vaak, omdat je geen keuzes kunt maken. Tegenwoordig is er zoveel keuze, dat het kiezen er niet makkelijker op wordt. Word je dokter, piloot, kapper? Verhuis je naar het buitenland, koop je een huis of huur je? Neem je een partner, kinderen, dieren of blijf je lekker alleen? Zoveel keuzes, geen wonder dat je keuzestress hebt. Deze stress is niet goed voor je, want ze zorgt ervoor dat je vaker het leven gaat nemen zoals het komt, omdat je geen keuzes durft maken. Als dat het geval is, vergeet dan niet dat niet kiezen ook een keuze is.  Als je je leven zomaar aan je laat voorbijgaan, dan is de kans groot dat je binnen de 10 jaar nog exact zal zijn waar je nu bent. Want geloof het of niet, de liefde van je leven zal niet zomaar aan je deur komen bellen. Net zomin als de baas van je nieuwe droomjob je zomaar zal opbellen. Als je ergens wilt geraken in je leven, dan moet je knopen doorhakken!

Ook durven is belangrijk

Een quarterlifecrisis ontstaat niet alleen doordat we tegenwoordig teveel keuzes hebben, maar ook omdat we vaak niet durven. Het kan dus zijn dat je ergens vanbinnen gewoon weet wat je wilt doen met je leven, maar dat je gewoon de stap daarnaartoe nog niet hebt durven zetten. Sommige dromen zijn moeilijk te verwezenlijken, maar er is altijd een manier. Wil je geld verdienen als kunstenaar? Wil je een wereldreis maken? Wil je professionele balletdanseres of operazanger worden? Dat zijn stuk voor stuk dromen die door onze maatschappij als onmogelijk bestempeld worden. Om die reden laten wij ze vaak aan ons voorbij gaan. Dat is erg jammer! Want elke droom, hoe moeilijk ook, is het waard om voor te vechten. Verdeel je grote droom onder in onderdelen, en je zal zien dat hij nog niet zo onbereikbaar is dan je denkt.  Als je bijvoorbeeld operazanger wilt worden, maar je niet goed kunt zingen, neem dan zanglessen, blijf oefenen en vraag raad. Hoe je je droom ook aanpakt, zorg ervoor dat je niet opgeeft en je altijd in jezelf blijft geloven!

Bekijk ook:
Om deze reden zou je altijd een rol toiletpapier in de koelkast moeten bewaren

Een quarterlifecrisis heeft ook voordelen

Een klein percentage van de mensen weten op hun 5de levensjaar al wat ze willen doen met de rest van hun leven. Mensen met een quarterlifecrisis benijden deze personen. Ergens is dat ook normaal. Het is gewoon erg fijn als je je geen zorgen hoeft te maken over je toekomst, maar geloof me het heeft ook nadelen als je leven in steen gebeiteld staat voor dat je goed op je benen kunt staan! Er wordt wel eens gezegd dat het niet gaat over de bestemming, maar over de reis ernaartoe. Dat gezegde is ook belangrijk bij een quarterlifecrisis. Al weet je niet waar je naartoe wilt met je leven, dat wil niet zeggen dat je geen plezier kunt hebben onderweg! Geniet van elk moment en ontdek wat je leuk vindt. Wanneer er nog geen keuzes gemaakt zijn, zijn alle opties nog mogelijk. Geniet van deze mogelijkheden en speel ermee, ontdek ze en geniet. Met tijd zal je zeker op je pootjes terecht raken!

1.2k

Log In

Or with username:

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.