Help, mijn kind doet eindexamen! 12
Saved Read later
Deel dit bericht

Help, mijn kind doet eindexamen!

Het lijkt nog helemaal niet zo lang geleden dat je je kind achterliet tijdens zijn of haar eerste schooldag. Wat was dat spannend! Niet alleen voor het kind, maar zeker ook voor jou. Zou je kind wel vriendjes maken? Is de juf wel lief?

Inmiddels zijn we ongemerkt heel wat jaren verder, en al lijkt die eerste schooldag nog helemaal niet zo lang geleden, inmiddels staat de laatste alweer bijna voor de deur. Je kind doet eindexamen, en dat brengt weer hele nieuwe zorgen met zich mee.

Hoe ging het de afgelopen jaren?

De middelbare school is niet voor ieder kind even gemakkelijk. Waar je als ouder denkt dat je met de overstap naar de middelbare school een stuk minder betrokken zal zijn bij je kinds schoolwerk, blijkt voor menigeen de realiteit heel anders te liggen.

Want die overstap naar de middelbare school, die valt niet altijd mee. Opeens moeten er bergen huiswerk worden gemaakt, en staan er wekelijks meerdere toetsen op het programma. Waar het ene kind dit vanaf de eerste dag zelf prima oppakt, heeft de ander daar wat meer hulp bij nodig. Met name het leren plannen is voor veel kinderen lastig. Als de agenda voor morgen leeg is, is de verleiding groot om lekker een keertje niks aan school te doen. Maar ja, als er dan voor overmorgen en de dag erna meerdere toetsen op het programma staan, leidt dit toch tot problemen!

Bekijk ook:
Werkdruk verlagen: met deze tips doe je dat zelf

Steeds verder loslaten

Als het goed is, heeft je kind dat plannen tegen de tijd dat het eindexamen in zicht komt wel aardig onder de knie. Als ouder heb je de belangrijke taak om je kind de eerste jaren op weg te helpen, en hierna steeds verder los te laten zodat het zelf verantwoordelijkheden gaat nemen. Doe dit het liefst zo snel mogelijk, zodat het kind als het eindexamen zich aandient hier qua planning goed op is voorbereid.

Als ouder kun je je kind in deze periode het beste op dezelfde manier laten werken als voorheen. Had het nog steeds wat sturing nodig met plannen? Dan is dit niet het moment om de handen er opeens volledig van af te trekken. Deed het liever alles al op zijn of haar eigen manier? Laat dit dan ook richting het eindexamen zo zijn, anders veroorzaak je alleen maar stress en irritaties.

Een goede manier om je kind te helpen is gericht vragen wat hij of zij nodig heeft. Veel kinderen vinden het prettig om een examenbundel te hebben van een aantal vakken, waarin nog eens kort staat wat zij precies moeten weten. Een examenbundel VWO gaat over alle stof die in de afgelopen zes jaar is geleerd. Een examenbundel HAVO behandelt, logischerwijs de stof van 5 jaar HAVO en die voor VMBO van 4 jaar VMBO. Door veel kinderen wordt dit als een prettige manier om een examen te leren gezien.

Deel dit bericht
Read later

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

1.3k

Log In

Or with username:

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.