Coronapandemie heeft gevolgen
Saved Read later
Deel dit bericht

Gevolgen coronapandemie steeds duidelijker

De coronapandemie heeft op iedereen indruk gemaakt. Ondernemers sloten de deuren, sportclubs gingen aan de ketting en ook de lichten van schoolgebouwen bleven uit. En dit zijn slechts een aantal voorbeelden van getroffen sectoren.

Het grootste deel van de pandemie ligt anders ons. De economie draait op volle toeren en het ‘normale leven’ is van start gegaan. Toch worden de gevolgen steeds duidelijker. Vooral jongeren geven aan het zwaar te hebben.

Eenzaamheid

Het zijn vooral de jongeren tot en met 25 jaar, die naweeën hebben van de landelijke lockdowns. Het gaat hierbij om aanhoudende somberheid, eenzaamheid en andere psychische problemen – zoals angstklachten.

Tijdens de eerste lockdown trokken veel jongeren aan de bel bij hulpverlening en de huisarts. Om de kans op besmettingen zoveel mogelijk te voorkomen, werden de meeste ontmoetingsplekken onbegaanbaar en waren ook groepen mensen niet toegestaan.

Vooral studenten die op kamers zaten of alleen woonde, gaven aan zich eenzaam te voelen. De meeste studenten woonde ver van huis en hadden niet de mogelijkheid om familie te bezoeken. Ook om kwetsbare doelgroepen te beschermen.

Bekijk ook:
De 10 meest herkenbare, ongemakkelijke momenten in de sportschool

Medicijnen

Naar aanleiding van aanhoudende klachten, trokken veel jongeren aan de bel bij professionals en kregen medicijnen voorgeschreven. De wachtlijsten van psychologen en psychiaters vlogen namelijk door het dak. Het ging hierbij vooral om stemming stabilisators – antidepressiva.

In vergelijking tot 2019 zien onderzoekers een stijging. Deze resultaten houden in, dat de toename van psychische klachten te linken is aan de lockdown en toenemende maatregelen.

Einde coronapandemie

Begin dit jaar gingen de laatste maatregelen op de schop en dat bood perspectief. Ook de jongeren gaven aan zich beter te voelen, als tijdens de lockdown.

Toch is het medicijngebruik bij jongeren nog niet minder geworden. De lockdown heeft veel indruk gemaakt en laat zijn sporen na.

Zo moeten veel mensen wennen aan grote groepen mensen of aan sociale activiteiten. Hulpverlening vraagt om rekening te houden met deze doelgroep.

Deel dit bericht
Read later

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

1.4k

Log In

Or with username:

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.