Genieten van je tuin: alles wat je wilt weten over tuinen 12
Saved Read later
Deel dit bericht

Genieten van je tuin: alles wat je wilt weten over tuinen

Iedere dag een mini vakantie in je eigen tuin? Heb jij dat ook dat je echt helemaal tot rust kan komen in de tuin? De geur van bloemen en gras , een zacht windje en de zon die het helemaal afmaakt? In een stressvolle wereld is het prettig om te weten dat er een oase van rust op je wacht, vaak maar een paar meter van die hectische wereld die we ervan hebben gemaakt.

Sinds wanneer hebben we eigenlijk een tuin?

Op het moment dat mensen een vaste woonplaats kozen, hadden ze ook vaak een eigen akkertje. Niet voor de sier, maar om eetbare gewassen te kunnen kweken. Ook bij kloosters werden er speciale akkers bestemd voor het verbouwen van kruiden en ander nuttige zaken. Tuinen waren in die tijd van praktisch nut en niet esthetisch bedoeld. Vanaf de middeleeuwen konden alleen de allerrijksten zich een tuin permitteren vaak aangelegd door internationale tuinarchitecten. De elite kon zich met gasten in een geciviliseerde natuur verpozen. Uiteraard was het ook een middel om indruk te maken en rijkdom te tonen.

Op het moment dat steden steeds groter werden, verdwenen ook de akkertje voor het gewone volk. Pas in de 19e eeuw nadat de industriële revolutie was begonnen, was er een ommekeer. De nieuwe elite, vooral fabriekseigenaren, zagen wel wat in het idee van een tuintje voor hun arbeiders. Op die manier konden ze immers beter daarin hun (schaarse) vrije tijd doorbrengen dan in de kroeg hangen of andere onnutte bezigheden doen. Vanaf de 20e eeuw werd een tuin gemeengoed. Loop door een willekeurige buurt en je zal ervaren hoe groot de verscheidenheid is.

Bekijk ook:
Zo haal je met gemak 10.000 stappen per dag, ook met een kantoorbaan

Wat zijn mooi-weer-dagen en wat heeft dat met de tuin te maken?

Ons land staat nog steeds bekend als een regenachtig gebied waar de zon zich zelden laat zien en de zomers fris zijn. Wat zijn nu eigenlijk mooi-weer-dagen in Nederland? Het KNMI heeft een definitie voor een mooi-weer-dag. Op zo’n dag schijnt de zon minstens 50% van de tijd als het licht is, er valt weinig of geen regen en de temperatuur ligt duidelijk boven het gemiddelde van de periode. Ondanks die strenge eisen hebben we momenteel 50 mooi-weer-dagen per jaar. Die vallen vooral in de lente en zomer. Door de grotere verschillen in het weer kan ook het aantal dagen met mooi weer behoorlijk variëren. Een mooie zomer geeft in onze tuinen vrijwel hetzelfde beeld als in het zuiden van Europa.

De kracht van de zon: genieten én oppassen

Gelet op het aantal toegenomen mooi-weer-dagen in ons land geldt dat ook voor het aantal zonuren en de zonnekracht. Dat maakt het mogelijk om in de tuin ook meer mediterrane planten te gebruiken. Maar het vraagt ook om extra bescherming als jij op de warmste momenten van de dag wilt genieten van je tuin. Als de zonnekracht het grootste is, aan het begin van de middag, is smeren niet meer voldoende. Om jezelf te beschermen tegen de uv-straling is een parasol een mooie optie in meerdere opzichten.

Bekijk ook:
Werkdruk verlagen: met deze tips doe je dat zelf

Genieten van je tuin: alles wat je wilt weten over tuinen 14

Parasols zijn er in meerdere vormen tegenwoordig. Als je een terras of grasveld hebt waar je geen last wilt hebben van de mast, kan je bijvoorbeeld een zweefparasol kopen. Bij een dergelijk zonnescherm zit het doek aan de zijkant van de mast en kent meerdere standen. Ook een zweefdoek is een goede bescherming tegen UV. Deze wordt met lijnen aan de muur of ander object bevestigd. Zowel de zweefparasol als het zweefdoek geven je tuin meteen een welhaast mediterrane look. Een ander voordeel is het materiaal dat wordt gebruikt voor deze bescherming tegen de zon. Je kunt kiezen voor waterdoorlatend of niet. Ze zijn dus ook geschikt boven een groen gedeelte van je tuin.

Deel dit bericht
Read later
Rosalyn

Rosalyn is schrijfster en vertaalster. Reizen is haar grootste passie. En wat is er nu leuker dan je passie met je werk te combineren? Zowel thuis als onderweg schrijft ze graag over actuele onderwerpen!

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

1.2k

Log In

Or with username:

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.