Gekke opvoedtips van vroeger 12
Saved Read later
Deel dit bericht

Gekke opvoedtips van vroeger

Een kind opvoeden is niet makkelijk. Ze gooien met breekbare spullen, smeren pindakaas op de tv, krijsen de boel bij elkaar in een restaurant, en als je echt pech hebt dan ontdek je de peperdure Perzische kat van de buren in een afgesloten blokkendoos. Opvoeden dus. Maar vroeger ging dat wel even anders! Ben je benieuwd wat ervaringsdeskundigen toen adviseerden? Je leest het in dit artikel over gekke opvoedtips van vroeger.

Frisse lucht

Frisse lucht is uiteraard gezond voor ieder mens. Maar tachtig jaar geleden was het meer dan heilig. Alleen als het heel erg stormde en regende mocht de baby binnen blijven De norm was in die tijd dat je kind elke dag uren moest worden blootgesteld aan de elementen, want van frisse lucht wordt je groot, ook al was het 40 graden buiten. Had je geen tuin? Dan hing je die kleine spruit gewoon in een kooi buiten het raam.

Niet knuffelen

Goede ouders mochten hun kind niet knuffelen of koosnaampjes geven. Het zou alleen maar resulteren in communistisch gedachtegoed en daarnaast zou het langer duren voordat een kind zelfstandig wordt. Het kind diende alleen aangeraakt te worden tijdens het wassen en aankleden, daarna moest het kind weer worden teruggelegd in het ledikantje.

Bekijk ook:
7 opmerkelijke verschillen tussen ochtend- en avondmensen

Pijn is leren

Gekke opvoedtips van vroeger 15

Pijn is leren. Dat was de gedachte achter een val van de trap of het aanraken van een hete kachel. Als je peuter op een stoel klom of richting een hete oven liep, dan vertelde je dat dat niet mocht. Negeerde het kind jouw waarschuwing? Dan was het letterlijk ‘eigen schuld, dikke bult’. De ouders van toen waren van mening dat een kind leert uit ervaring, en een pijnlijke ervaring wordt niet snel vergeten, dus zal die peuter zich wel twee keer bedenken voordat het een hete oven zal aanraken.

Alcohol was het beste medicijn

Tegenwoordig bestaan er allerlei zalfjes en pilletjes voor een kind dat last heeft van doorkomende tandjes en slaapgebrek. Dat was vroeger wel anders. Tachtig jaar geleden smeerden ze gewoon een beetje rum op het tandvlees van een kind dat pijn had bij het doorkomen van het melkgebit. Konden ze niet slapen? Simpel, gewoon een dopje van opa,s favoriete jenever in dat flesje melk en die kleine slaapt de hele nacht door. Kortom; alcohol was het beste medicijn.

Bekijk ook:
Vier trends om de seksuele gezondheid van mannen én vrouwen te verbeteren

Babyvoeding bestond niet

Gekke opvoedtips van vroeger 16

Vroeger bestond babyvoeding nog niet. Als een kind niet genoeg meer had aan borst of flesvoeding dan at het gewoon met de pot mee. Boerenkool met worst en vooral spek was favoriet, want van spek worden ze groot en sterk. Soms wilde men nog wel een paar stukjes fruit pureren, maar met de pot mee eten was de norm als het kind niet genoeg meer had aan borstvoeding.

Lijfstraffen in de klas

De leraar had altijd gelijk, punt. Als jouw kind zich niet gedroeg in de klas, dan moest het naar voren komen en de handjes omhoog houden zodat de meester even flink met een rietje of stokje uit kon halen. En als je pech had dan kreeg je thuis ook nog een flink pak rammel omdat je je niet op school had gedragen. Lijfstraffen in de klas was de normaalste zaak van de wereld. Tegenwoordig is dat uiteraard niet meer het geval.

Avatar foto
Mike

Ik ben Mike, een gepassioneerd schrijver met een brede interesse. Ik heb een aantal boeken geschreven, maar tegenwoordig hou ik me vooral bezig met het schrijven van korte verhalen, blogs en artikelen.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

1.4k

Log In

Or with username:

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.