De geschiedenis van de IQ-test 12
Saved Read later
Deel dit bericht

De geschiedenis van de IQ-test

Psychologen meten onze intelligentie door middel van een IQ-test. Het indelen van mensen naar IQ is sinds het begin van de ontwikkeling van de test onderwerp van discussie. Waar de één het als betrouwbaar acht vind de ander dat de menselijke geest niet te meten is en intelligentie afhangt van opvoeding en maatschappelijke invloeden. Maar wie vonden de IQ-test uit? Dat moeten wel hele slimme personen zijn, niet dan? Dit artikel gaat over de geschiedenis van de IQ-test.

Alfred Binet

De eerste IQ-test werd in 1905 ontwikkeld door Alfred Binet, een Franse psycholoog. Docenten wilden luie en zwakke leerlingen van elkaar onderscheiden, daarom ontwikkelde Binet een test waarmee kinderen werden beoordeeld op logisch redeneren, het classificeren van voorwerpen en het kopiëren van patronen.

Lewis Terman

Nadat Binet overleed nam psycholoog Lewis Terman het stokje van hem over. Hij was degene die de IQ-test verder ontwikkelde, in 1916 presenteerde hij de Stanford-Binet intelligentieschaal. Deze test wordt tot op de dag van vandaag nog toegepast en wordt als leidraad gebruikt bij het meten van de intelligentie van een persoon.

Bekijk ook:
7 opmerkelijke verschillen tussen ochtend- en avondmensen

IQ-testen tijdens de Tweede wereldoorlog

Groot-Brittanië, Duitsland en de VS maakten veelvuldig gebruik van IQ-testen tijdens de Tweede Wereldoorlog. Soldaten werden massaal getest om ervoor te zorgen dat ze beste spionnen konden rekruteren. De soldaat met het hoogste IQ kon dus zomaar een James Bond worden.

De betrouwbaarheid van een IQ-test

De geschiedenis van de IQ-test 14

De betrouwbaarheid van een IQ-test staat sinds de ontwikkeling al ter discussie. Critici stellen dat een enkele intelligentietest onmogelijk globaal gebruikt kan worden omdat culturen en niveau van opleiding per land sterk verschillen. In 1994 hebben 52 psychologen uit verschillende landen echter vastgesteld dat de huidige test betrouwbaar genoeg is om de intelligentie van een mens te meten. 

Doe de IQ-test

Als je naar aanleiding van dit artikel nieuwsgierig bent geworden naar jouw IQ dan kun je een gratis test doen via deze link: www.testcentrumgroei.nl/iq-test. Door middel van een vragenlijst kom je binnen dertig minuten achter jouw IQ. Voor een kleine vergoeding kun je een uitgebreide testrapportage thuis laten bezorgen. Succes!

Bekijk ook:
De betekenis van dromen: wat betekent jouw droom?

Bekijk ook:

Deel dit bericht
Read later
Avatar foto
Mike

Ik ben Mike, een gepassioneerd schrijver met een brede interesse. Ik heb een aantal boeken geschreven, maar tegenwoordig hou ik me vooral bezig met het schrijven van korte verhalen, blogs en artikelen.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

1.5k

Log In

Or with username:

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.