8 dingen waarvan je je niet realiseert dat ze typisch Nederlands zijn 12
Saved Read later
Deel dit bericht

8 dingen waarvan je je niet realiseert dat ze typisch Nederlands zijn

Wij Nederlanders hebben bepaalde gewoonten en tradities waar buitenlanders raar van opkijken. Misschien heb je niet eens door dat je typisch Nederlands gedrag aan het vertonen bent! Laten we eens kijken naar deze oer-Hollandse fenomenen.

De krul

Weet je nog dat je vroeger op school een krul kreeg als je leraar je huiswerk had nagekeken? Dat gebeurt alleen in Nederland! In andere delen van de wereld zullen ze nooit begrijpen hoe heerlijk het is om een krul van goedkeuring te krijgen. Onze krul heeft zelfs een buitenlandse titel: ‘Flourish of approval’.

De kalender op de wc

Lezen wie er vandaag jarig is terwijl je je behoeften doet, is een typisch Nederlands verschijnsel. Een kalender op de wc is in andere delen van de wereld namelijk absoluut niet gebruikelijk. Vooral het fenomeen van de verjaardagskalender is een unieke Nederlands iets. We vergeten in ieder geval nooit iemand te feliciteren! Dat brengt ons meteen bij ons volgende punt, namelijk…

Bekijk ook:
De betekenis van dromen: wat betekent jouw droom?

De verjaardagskring

Het oubollige verjaardagskringetje is een redelijk bekend Nederlandse traditie. Weet je wat het zo bijzonder maakt? Is dat we anderen feliciteren met iemands verjaardag! Gefeliciteerd met je tante, gefeliciteerd met je vriend, gefeliciteerd met je zoon, ga zo maar door. Waar we precies voor feliciteren? Niemand die het weet. Gezellig is het wel!

Het poesiealbum

Je hoort het iemand al vragen: Gedichtjes voor elkaar in een boekje schrijven? Met welk doeleinde? Tja, omdat het nou eenmaal zo gaat. Poesie is de manier waarop men in het oud Nederlands poëzie uitsprak. Deze traditie is dus niet alleen heel Nederlands, maar ook nog eens heel oud. Een poesiealbum is bovendien een leuk cadeautje voor een buitenlandse vriend of vriendin! Kijk op invulboekjes.nl naar de opties die je hebt, en schrijf er meteen het eerste gedichtje in.

Schelden met ziektes

In de meeste talen wordt er ongenoegen uitgesproken door iemands moeder er bij te betrekken, of met het gebruik van geslachtsorganen. Niet in Nederland. Hier wensen we iemand het ergste lot dat we kunnen bedenken: Het lijden aan een pijnlijke en moeilijk te genezen ziekte. Aangenaam is het misschien niet, maar het is wel een goed voorbeeld van Nederlandse directheid.

Bekijk ook:
Werkdruk verlagen: met deze tips doe je dat zelf

De boterham met kaas

In veel culturen is de maaltijd op het midden van de dag een echte traktatie. Hier ook wel, maar misschien net iets zuiniger. De beroemde boterham met kaas wordt in speciale boterhamzakjes meegenomen naar werk om er daar echt even lekker van te genieten. Je buitenlandse collega’s zullen er vast een mening over hebben…

Het handgebaar voor ‘lekker’

Je kent het wel, je hand langs je gezicht schudden als je iets lekker vindt. Weet je wie het niet kent? De rest van de wereld. Als je dit ooit doet en iedereen je raar aankijkt, begrijp je nu waarom. Dit handgebaar wordt namelijk niet gebruikt buiten de grenzen van ons land.

Beschuit met muisjes

Zowel ‘beschuit’ als ‘muisjes’ zijn al oer-Hollandse producten. De traditie van beschuit met muisjes na een geboorte is dan ook totaal onbekend in de rest van de wereld. Wel is het ontzettend leuk om te introduceren bij je buitenlandse vrienden. Voor ons is het namelijk op en top feestelijk!

Deel dit bericht
Read later

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

1.8k

Log In

Or with username:

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.