Mensen in een bioscoopzaal
Poll bekijken
Saved Read later
Deel dit bericht

We gaan massaal naar de bioscoop

Een bezoekje aan de bioscoop is meer dan kijken naar een goede film. Het is even ontsnappen aan de werkelijkheid, en je mee laten slepen in een spannend avontuur. Sinds het einde van de coronacrisis gaan we massaal naar de bios, want we hebben al lang genoeg thuis naar films gekeken. We gaan echter wel nog steeds minder naar de film dan pre-corona, we namen de cijfers even onder de loep.

Kaartjesverkoop voor- en na corona

We kijken steeds vaker naar een film buiten de deur. In 2022 verkochten de Nederlandse bioscopen zo’n 75 procent meer bioscoopkaartjes dan in 2021, en dat heeft logischerwijs te maken met het opheffen van de coronamaatregelen. Het gemiddelde aantal bezoeken aan de bioscoop kwam in 2022 uit op 25 miljoen, maar dat is altijd nog minder dan voordat corona ons land in zijn greep hield. De bioscoopsector begint echter wel weer op te klimmen.

Bekijk ook:
Last van allergie? Verminder pollen en luchtverontreiniging in huis

Er worden ook fors meer films geproduceerd. Tijdens de pandemie was het voor filmmakers zo goed als onmogelijk om films te produceren, en waren bioscopen door de maatregelen niet of slecht toegankelijk, dus de gehele sector draaide verlies. De filmindustrie draait op dit moment weer op volle toeren, en dat is terug te zien aan de cijfers van de Nederlandse Vereniging van Bioscopen en Filmtheaters (NVBF).

Bezoekje aan de bioscoop

Ondanks het feit dat de kaartjes duurder zijn geworden, laten we ons niet tegenhouden om naar de bioscoop te gaan. Vooral blockbusters zoals Avatar: The Way of Water en Soof 3 brachten een hoop geld in het laatje van de Nederlandse bioscopen. Volgens de woordvoerder van NVBF werd de sector het hardst getroffen in 2020 en 2021. “We zijn er nog niet, maar afgelopen jaar vonden mensen wel weer langzaam hun weg naar de bioscoop”, aldus Van der Ham.

De totale omzet van de kaartverkoop was vorig jaar maar liefst 258 miljoen euro. Dat is een stijging van ruim 80 procent ten opzichte van 2021. Mensen betalen nu ongeveer 3 procent meer voor een kaartje, en het vertrouwen in de branche begint terug te komen. De NVBF verwacht dat de totale omzet dit jaar nog meer zal stijgen. We kunnen geen genoeg krijgen van een film buiten de deur, want dat is net even wat spectaculairder dan een film op de televisie.

Poll Hoe vaak ga je per jaar naar de bioscoop?

Ik ga nooit naar de bioscoop0%
Twee keer per jaar50%
Vier keer per jaar33.3%
Meer dan vier keer per jaar16.7%
📊 Bekijk resultaten
1.4k

Log In

Or with username:

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.