in ,

OMGOMG

Vrouw met hoofdpijn blijkt lintworm in hersenen te hebben

Tumor op MRI-scan blijkt toch wat anders te zijn

Een lintworm in de darmen

Al meer dan 7 jaar kampte een 25-jarige Australische vrouw met aanhoudende hoofdpijn, en niets leek te helpen. Tot er een nader onderzoek werd uitgevoerd en er een bizarre ontdekking werd gedaan tijdens een ingreep om een vermeende tumor, dat op de MRI-scan van de hersenen te zien leek, te verwijderen. De artsen kwamen namelijk iets geheel anders tegen: de larven van een lintworm.

Om de chronische hoofdpijn te onderdrukken had de vrouw al jaren medicatie tegen migraine. Toen een aanval meer dan een week aanhield en ook nog het gezichtsvermogen van de vrouw begon aan te tasten was het tijd om in te grijpen door middel van een operatie. Een MRI wees op een hersentumor, maar tijdens de operatie stuitten de artsen op een cyste vol met lintwormlarven. De boosdoeners voor jaren barstende hoofdpijn.

Uitzondering bevestigt de regel

Voer voor de medische literatuur derhalve: in het septembernummer van The American Journal of Tropical Medicine and Hygiene wordt dieper op het bijzondere voorval ingegaan. De Australische was immers nooit naar het buitenland gereisd en vergelijkbare worminfecties komen eigenlijk alleen voor bij immigranten of mensen die terugkeren van een reis uit gebieden zoals Afrika, Azië of Latijns-Amerika.

Bekijk ook:
The well to Hell: het geluid uit de hel opgenomen

Cysticercosis

De aandoening die de Australische had getroffen staat bekend als cysticercosis en wordt veroorzaakt door een parasitaire infectie van het zenuwstelsel. Het RIVM, tegenwoordig voornamelijk bekend als Covid-19 vraagbaak, geeft aan dat de tijd tussen infectie en het ontstaan van symptomen kan variëren van twee weken tot enkele jaren. Hierbij kunnen in de hersenen symptomen van hersenvliesontsteking ontstaan, maar ook epileptische aanvallen. Dit kan weer tot verwarring leiden in de diagnose, omdat het veel gelijkenis met die van hersentumoren kent. Ook bij de Australische vrouw was dit het geval, tot bij de operatie dus iets geheel anders naar voren kwam.

In de darmen tot twee meter lang

Over het algemeen komen we lintwormen tegen in de darmen van de mens. Ook dat is een infectie, die bekend staat als Taenia. Het betreft een parasiet die bij voorkeur wordt overgedragen wanneer mensen bijvoorbeeld onvoldoende verhit varkensvlees of rauw vlees hebben gegeten. Een lintworm kan soms wel twee meter lang worden. Met een beetje geluk kom je zonder medicatie van een lintworm af, maar anders zal de huisarts een wormdodend middel voorschrijven.

Bekijk ook:
Zo zorg je ervoor dat je minder zweet in de zomer!

Bekijk ook:

Is dit opmerkelijk, boeiend of trending?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.