in

CoolCool NiceNice

Verminderd roken de kans op corona?

Een Frans onderzoek komt met een opvallende studie

Roken corona

Een Franse studie heeft laten zien dat rokers minder kans hebben ziek te worden van het coronavirus. De studie kwam tot de zelfde conclusie als eerder Chinees onderzoek: Roken verminderd de kans op corona. De data is niet sluitend, echter ze wijst wel in een bijzondere richting.

Nicotine beschermt mogelijk de rokers tegen het coronavirus. De studie gepubliceerd in de French Academy of Sciences Biology Reports toont aan dat van de 482 patiënten in het Paris Pitié-Salpêtrière hospital (opgenomen met corona) slechts 5 % dagelijkse rokers waren. Dit was opvallend gezien het feit dat in Frankrijk ongeveer 25,4% van de bevolking dagelijks rookt.

Hoewel de studie geen sluitend bewijs kan leveren dat nicotine rokers beschermd tegen het coronavirus. De studie was daar te kleinschalig voor en patiënten op de intensive care waren niet onderzocht. De studie geeft wel de suggestie dat dagelijkse rokers een veel kleinere kans hebben om symptomen of ernstige infecties op te lopen van het COVID-19 virus in vergelijking met de rest van de bevolking.

Bekijk ook:
Rhino tegen Corona: 1-0, beschermt een verkoudheid ons?

Zahir Amoura een medisch specialist gaf aan France Inter aan dat: ” Waar het op neerkomt, is dat we 80% minder rokers als COVID-19 patiënt hebben dan de rest van de bevolking met de zelfde leeftijd en sekse.”

Nicotine

Hoewel nicotine de rol van held op zich neemt bij een longvirus klinkt raar. Vaak komt vooral het negative aspect van roken aan bod. De conclusie van het onderzoek krijgt echter bijval van data van the Assistance Publique-Hôpitaux de Paris en La Pitié welke eerder deze maand onderzoek deden. Deze studie liet zien dat van de 11.000 patiënten in het ziekenhuis slechts 8,5% rokers waren. Ook hier bleek het percentage rokers veel kleiner dan de 25,4% van de bevolking welke dagelijks rookt. Tijdens deze studie is echter niet gekeken naar de leeftijdsgroep van de coronapatiënten.

De Franse studies sluiten aan op eerdere studies in China. Deze Chinese studies kwamen ook tot de conclusie dat het aantal rokers met COVID-19 niet in verhouding stond met het aantal rokers over de gehele bevolking genomen. Een Chinese vervolg studie gepubliceerd in The New England Journal of Medicine kwam uit op slechts 12,6% rokers onder 1.000 onderzochte patiënten en dat terwijl in China 28% van de bevolking rookt.

Bekijk ook:
Denen zijn voorzichtig en stoppen na Astra Zenica ook met Janssen-vaccin

Roken is eerst nog aangewezen als een risicofactor voor het coronavirus. Dit omdat het virus zich graag bind aan een enzym ACE-2 waar rokers er over het algemeen meer van hebben. Het virus valt echter ook nicotine acetylchline receptoren aan gevonden in de longen, hier bind normaal gesproken nicotine zich aan vast. Omdat het virus zich bind aan dezelfde plek als de nicotine is het mogelijk dat de nicotine van het roken voorkomt dat het virus de longen binnen kan dringen. Tot deze conclusie kwam althans neurobioloog Jean-Pierre Changeux een van de Franse onderzoekers.

Roken blijft volgens de onderzoekers erg gevaarlijk

Hoe veel belovend de studie ook klinkt, niemand zou om deze reden moeten gaan beginnen met roken. De onderzoekers zijn van plan de studie uit te breiden met onderzoek naar nicotine pleisters als preventiemiddel. Roken blijft volgens de onderzoekers erg gevaarlijk gezien de vele negatieve gezondheidsaspecten van het roken. Tabaksrook bevat vele giftige stoffen welke los van de nicotine een groot aantal ziektes verwekken en jaarlijks 75.000 mensen in enkel Frankrijk doen sterven.

Bekijk ook:
Een leven zonder het coronavirus; waar kijk jij het meeste naar uit?

Andere studies tonen ook aan dat hoewel roken misschien helpt te voorkomen dat iemand het virus krijgt, de situatie van rokers met het virus vaak slechter is dan van patiënten welke niet roken. Ook COPD en hoge bloeddruk verlagen de overlevingskans aanzienlijk als iemand coronapatiënt is, beide ziektes zijn gelinkt aan het roken.

Bekijk ook:

Geschreven door Jeroen VanderPloeg

Jeroen schrijft sinds 2017 voor zowel nationale als internationale bedrijven. Bij Trending richt hij zich op de laatste trends. De trends waar hij over schrijft richten zich: mode, games, nieuws, gadgets en natuurlijk ook al het andere wat trending is. Jeroen zit overal bovenop om jou ‘up-to-date’ te houden. Ook tijdens zijn reizen is hij altijd opzoek naar de laatste trends.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Bijzondere weetjes over haar

versoepeling maatregelen italie

Reizen van en naar Italië vanaf 3 juni weer mogelijk