Bijzondere weetjes over haar 12
Saved Read later
Deel dit bericht

Bijzondere weetjes over haar

Je haar is bijzonder, maar er zijn enkele weetjes over haar welke je waarschijnlijk niet wist. Natuurlijk hebben we het dan niet over waarom haar groen kleurt als je het blauw verft of waarom blonderen soms een gele kleur geeft. Nee we hebben het over haar wat groeit in een laboratorium en haar dat kan ruiken! Hier zijn vier bijzondere weetjes over haar.

Haar kan ruiken

De neus is niet het enige lichaamsdeel wat kan ruiken. In 2018 ontdekte wetenschappers dat reukreceptoren ook in haar voorkomen. De receptoren binden geur moleculen en zenden signalen naar de hersenen. Hoewel haar kan ruiken merk je er niet heel veel van, je neus neemt de meeste geur op en stuurt zijn of haar mening naar je hersenen. Ruik je iets, dan is het dus je neus en niet je haar.

Toch kan haar wel ruiken en opvallend is dat het onderzoek aantoont dat haar erg houd van de geur van Sandelhout. Hoewel in natuurlijke vorm er niets gebeurt, als je een extract van het hout genaamd Sandalore gebruikt gaat je haar sneller groeien! De receptoren in je haar heten trouwens PR2AT4 mocht je dat interessant vinden.

Het Sandalore zorgt naast groei (bevordering van groeihormoon iGF-1 in het haar) ook voor minder haaruitval. Als klap op de vuurpijl blijkt haar er ook ouder van te worden dus als je denkt dat je wat meer, gezonder of ronduit beter haar nodig hebt, Sandalore op je hoofd smeren en je haar zal je dankbaar zijn. Naast blij haar nog een voordeel het ruikt best fijn voor je haar en je neus!

Bekijk ook:
De 10 beste tips tegen hooikoorts

Haar groeit in een Japans laboratorium

In 2016 groeide Japanse wetenschappers huid in een laboratorium. Wat het extra bijzonder maakte was dat er ook haar begon te groeien en de huid zelfs kon zweten. De wetenschappers gebruikte cellen van muizen om stamcellen te maken om vervolgens de huid te laten groeien.

Hoewel huid laten groeien in een laboratorium al eerder was gelukt, was het in Japan dat er voor het eerst ook haar gekweekt was. Hoewel er vele applicaties te bedenken zijn zoals het helpen van mensen met brandwonden en dergelijke is er wel een klein minpuntje, de kleur van het haar is niet altijd gelijk aan de haarkleur van degene waarvoor het transplantaat bedoeld is.

Een tumor van haar

Een van de raarste tumoren noemt men teratoma. Ze ontstaat in de eierstok en groeit vaak lichaamsdelen. Het is niet het gevolg van een zwangerschap of parasiet tweeling, het zijn gewoon cellen welke zonder goede reden beginnen te groeien in het lichaam. In 2017 kwam een Japans meisje in het ziekenhuis terecht voor een operatie, daar merkte de medici iets raars op…

Er groeide iets in haar eierstok, het bleek een 10 centimeter lange klut met haar, bot en misvormde hersenen. Haar eicellen waren gaan delen en deze vreemde tumor was het gevolg. Sommige cellen groeide uit tot kleine hersensubstantie met bot en haar! Gelukkig voor het meisje zijn teratoma tumoren meestal niet kwaadaardig en gemakkelijk te verwijderen. Hetgeen ook in haar geval zo bleek te zijn.

Bekijk ook:
Groene thee: 5 goede redenen om er je dag mee te beginnen

Bevries je haar wedstrijd

https://www.youtube.com/watch?v=80fglSxhqRg

Als laatste reizen we af naar Canada. Daar is elk jaar een wedstrijd haar bevriezen. Bij de Takhini Hot Springs waar het stoom van de spring je haar nat maakt wat vervolgens bevriest omdat het in Canada nogal koud kan worden houd men elk jaar de bevries je haar wedstrijd. In 2011 begon het met een wedstrijd wie de meest bizarre coupe kon laten bevriezen. Het bleek een geweldig succes en nu komen er jaarlijks mensen van over de hele wereld hun haar bevriezen.

Het festival is tussen februari en maart dus voor dit jaar ben je helaas te laat, volgend jaar zou je zomaar winnaar kunnen worden. Het ziet er natuurlijk leuk uit, maar wees gerust met een duik in de spring is het haar meteen weer ontdooid. Heb je geen haar op je hoofd maak je geen zorgen, de Canadezen zijn een aardig volk als je een pruik hebt, mag je ook gewoon meedoen.

Bekijk ook:

Avatar foto
Jeroen VanderPloeg

Jeroen schrijft sinds 2017 voor zowel nationale als internationale bedrijven. Bij Trending richt hij zich op de laatste trends. De trends waar hij over schrijft richten zich: mode, games, nieuws, gadgets en natuurlijk ook al het andere wat trending is. Jeroen zit overal bovenop om jou ‘up-to-date’ te houden. Ook tijdens zijn reizen is hij altijd opzoek naar de laatste trends.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

1.4k

Log In

Or with username:

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.