Met deze basisregels kan je verspreiding van het coronavirus voorkomen 12
Saved Read later
Deel dit bericht

Met deze basisregels kan je verspreiding van het coronavirus voorkomen

Het coronavirus houdt de wereld – en zeker ook Nederland – nog volledig in de greep en daarom zijn er maatregelen nodig om de verspreiding te voorkomen. Met een aantal basisregels en andere maatregelen hoopt het kabinet de verspreiding van het virus te beperken. Wil je weten wat de basisregels in Nederland zijn? Dan moet je snel verder lezen, want in dit artikel leggen we ze voor je uit!

Dit zijn de basisregels die op dit moment in Nederland gelden:

 • Anderhalve meter afstand houden.
 • Blijf thuis als je klachten hebt. En laat je testen bij de GGD of doe een zelftest. Dit moet je ook doen als je gevaccineerd bent.
 • Handen vaak (en goed) wassen.
 • Binnenruimtes voorzien van voldoende frisse lucht.

Anderhalve meter afstand

Het coronavirus verspreidt zich eenvoudig als grote groepen mensen dicht op elkaar staan. Het is daarom belangrijk om anderhalve meter afstand te houden. Op dit moment moet iedereen die 18 jaar en ouder is anderhalve meter afstand houden van andere mensen, behalve als deze mensen uit het zelfde huishouden komen.

Mondkapje verplicht waar geen anderhalve meter afstand mogelijk is

Op sommige plekken is het echter niet mogelijk om overal anderhalve meter afstand te houden. Het is op deze plekken daarom verplicht om een mondkapje te dragen. Dit is onder meer wettelijk verplicht op de volgende plekken:

 • Het openbaar vervoer. De mondkapjes zijn daarbij niet alleen verplicht in de treinen, trams en bussen, maar ook op de haltes, perrons en stations.
 • Op vliegvelden en in vliegtuigen.
 • Bij taxi's en andere vormen van professioneel personen vervoer.
 • Publieke binnenruimtes. Denk bijvoorbeeld aan supermarkten, winkels en bibliotheken.
 • Volwassenen moeten mondkapjes dragen in basisscholen.
 • Op het MBO, HBO en WO moet je een mondkapje dragen tijdens het lopen door de school.
 • Mondkapjes zijn daarnaast ook verplicht bij een bezoekje aan een contactberoep. Denk bijvoorbeeld aan een kapper of masseur.
Bekijk ook:
Natuurlijke kracht: pak je vitamine D uit zonlicht dit voorjaar

Op dit moment worden er weinig eisen gesteld aan een mondkapje, zolang deze maar de neus, de kin en de mond goed bedekt. Wel is het goed om op te merken dat een mondkapje van hogere kwaliteit je beter beschermt dan een matig kapje. Voorbeelden van mondkapjes van hoge kwaliteit zijn onder meer het 3M masker, het 3M halfgelaatsmasker, het 3M FFP2 masker of het 3M FFP3 masker.

Met deze basisregels kan je verspreiding van het coronavirus voorkomen 16

Testen en thuisblijven bij klachten

Blijf thuis en doe een test als je klachten hebt die bij het coronavirus horen. Hierbij is het belangrijk om zo snel mogelijk een test te doen. Dit kan met behulp van een zelftest, maar je kan ook een testafspraak bij de GGD maken. Blijf thuis totdat je de uitslag van de test binnen hebt.

Met deze basisregels kan je verspreiding van het coronavirus voorkomen 17

Handen wassen

Het coronavirus kan zich makkelijk verspreiden via de handen, dus het is belangrijk om deze vaak en goed te wassen. Probeer dit altijd te doen nadat je thuiskomt. Maar, het wassen van de handen op een paar vaste momenten van de dag kan ook geen kwaad. Daarnaast is het aangeraden om je gezicht zo min mogelijk aan te raken met je handen.

Bekijk ook:
De betekenis van dromen: wat betekent jouw droom?

Met deze basisregels kan je verspreiding van het coronavirus voorkomen 18

Frisse lucht

De verspreiding van het coronavirus kan ook worden tegengegaan met behulp van frisse lucht. Doe dus – waar mogelijk – een raampje of deur open, zodat de ruimte goed wordt gelucht!

Deel dit bericht
Read later
Avatar foto
Nick

Hey, ik ben Nick. Ik heb een passie voor films, televisieseries, schrijven, lezen, games, politiek, sport en social media. Als Trendwatcher zal ik vooral de focus op deze onderwerpen leggen. Ooit hoop ik nog een boek te schrijven, maar voor nu blijft het vooral bij artikelen voor websites. Veel leesplezier gewenst!

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

1.3k

Log In

Or with username:

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.