Waarom we kunnen leren van het boeddhisme 9
Saved Read later
Deel dit bericht

Waarom we kunnen leren van het boeddhisme

We kennen allemaal de grote Boeddhabeelden. Je hoeft nog geen twee winkels binnen te lopen of je hebt er al een te pakken. Misschien staat er zelfs al eentje ter decoratie in je kamer. Dat ze zo populair zijn, is natuurlijk niets voor niets. Het boeddhisme heeft hele mooie uitgangspunten, waar we allemaal wat van kunnen leren. Het staat bekend om zijn ‘innerlijke rust', wat we tijdens de hectiek van deze maanden goed kunnen toepassen op ons leven! 

Het boeddhisme

Het boeddhisme is zowel een filosofie, als een religie. Het geloof is gesticht door Gautama Boeddha, en is ooit begonnen in Nepal, waar de Boeddha destijds leefde. Boeddha was rijk, maar voelde zich leeg van binnen. Van zijn religieuze leraren leerde hij mediteren, maar geen van hen hielp hem bij het vinden van zijn geluk. Uiteindelijk vond hij zijn ‘ontwaking' (boeddha), en inspireerde anderen met zijn filosofie. Boeddha betekent letterlijk ‘de ontwaakte', wat verwijst naar ‘het diepe'.

We hebben het hier over de 6e, en 5e eeuw voor Chr. Daarna heeft de stroming zich vanuit het noorden van India verspreid, en zijn er wereldwijd 415 miljoen aanhangers, waarvan 60.000 in Nederland. Het heeft een belangrijke rol gespeeld in de ontwikkeling van cultuur en samenleving, vooral in Zuid-Oost en Oost-Azië.

Waar kunnen wij wat van leren?

Leef in het hier en nu 

Boeddhisten staan bekend om leven in het ‘hier en nu', en de mindfullness. Wanneer je je gedachten niet laat gaan over het verleden en de toekomst, focus je je op het nu en leef je rustiger en zorgelozer. Het echte geluk is in het heden, en door je daar op te focussen hou je je aandacht erbij. Soms is het leven zo gehaast, en zijn we alleen maar bezig met vooruit plannen. Boeddhisten nemen tijd voor wat er op hen pad komt en nemen het mooie van momenten in zich op. Vooral in deze drukke decembermaand is het vaak ‘snel, snel, snel' en veel geregel, maar probeer te genieten van de feestdagen, van de mooie gedachten rond kerst en van de aanwezigheid van je familie.

Bekijk ook:
Ben jij een pessimist of optimist?

Geef zonder iets terug te verwachten

In het boeddhisme is het belangrijk om te geven vanuit je hart. Het gaat erom dat je gul bent en mensen blij wilt maken zonder hier iets terug te verwachten. Niet per sé in de vorm van cadeautjes, maar ook aandacht en liefde is geven. Is dit niet iets waar het om draait met sinterklaas, kerst, en oud en nieuw? Aandacht hebben voor elkaar, en liefde geven. Boeddhisten geloven dat je innerlijke vrede zult vinden als je een vrijgevig mens bent.

Spreek de waarheid 

Boeddhisten hebben als uitgangspunt dat je altijd de waarheid moet spreken. Zoals we vaak zeggen ‘een leugentje om eigen bestwil kan geen kwaad', vinden zij dat als je altijd de waarheid spreekt, je ook eerlijk naar jezelf toe bent. Dit principe valt ook onder één van de drie elementen van ‘juiste spraak', wat het boeddhisme nastreeft. Juiste spraak betekent geen woorden verdraaien, niet loos praten en niet liegen, maar altijd op een respectvolle manier spreekt. Zo word je een betrouwbaar en eerlijk mens.

Wees niet jaloers of hebberig 

Boeddhisten zijn van mening dat je het gelukkigst bent als je kalm en vredig van geest bent. Om dit te zijn is het belangrijk om gevoelens van jaloezie of hebberigheid uit te sluiten. Afgunst naar anderen toe zijn een verspilling van jouw energie, en verstoort de rust. Ze noemen het nirvana, het geluksgevoel dat je bereikt als je probeert iedereen aardig te vinden en je niet laat misleiden door jaloezie of hebberigheid. In het boeddhisme is er in plaats van jaloezie, plaats voor murdita (medevreugde): plezier beleven aan het geluk en voorspoed van anderen!

Bekijk ook:
Afvallen met een prikje? Zo effectief is de Ozempic dieetinjectie

Focus op dingen waar je energie van krijgt

Tegenwoordig zijn er zo veel verplichtingen, activiteiten die je onderneemt wegens sociale druk. Boeddhisten vinden het belangrijk om je leven te beperken tot de essentie van wat jij belangrijk vindt. Waar haal jij voldoening uit? Focus je daar op. Zij zeggen dat wanneer je je aandacht en energie richt op slechts een paar dingen die jouw geluk verzorgen, je beter zult presteren en scherper blijft. Je kijk op het leven wordt zuiverder omdat je geen aandacht schenkt en energie verspilt aan dingen die niet van belang zijn voor jou. Volg je geluk! (Bedenk eens voor jezelf: als je drie dingen mocht kiezen om je mee bezig te houden voor de rest van je leven, welke zouden dit zijn?)

“Je overtuigingen worden je gedachten,
Je gedachten worden je woorden,
Je woorden worden je acties,
Je acties worden je gewoontes,
Je gewoontes worden je waarden,
Je waarden worden je bestemming.
” – Ghandi

Citaten van Boeddha

  • ”Er is geen weg naar geluk, geluk is de weg. ”
  • ”Een druppel tederheid is meer dan geld en macht.”
  • ”Alles wat we zijn is het resultaat van wat we dachten.”
  • ”Zelfs uw ergste vijand kan u niet zo diep kwetsen als uw eigen gedachten.”
  • ”Gezondheid is het grootste geschenk, tevredenheid de grootste rijkdom, trouw de beste relatie.”
  • ”Wacht niet op bijzonder momenten, maar maak de gewone momenten bijzonder.”
  • ”Als je met boosheid, reageert met boosheid, schep je alleen maar meer boosheid.”
  • ”Kwaad spruit voort uit een tekort aan bewustzijn.”

Bekijk ook:

Avatar foto
Ilse

Ik ben Ilse Feringa, wonend in Drachten. Ik studeer momenteel af aan sociaal pedagogische hulpverlening. Ik ben geïnteresseerd in wat er allemaal om me heen gebeurd, trends, ontwikkelingen, de mens. Graag deel ik deze interesse met jullie door te schrijven. Hiernaast hou ik mij in mijn vrije tijd bezig met kunstschaatsen, fitness, mijn bijbaantjes en vooral heel erg veel gezelligheid. Hierover gaan jullie nog veel terugzien in mijn artikelen!

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

1.5k

Log In

Or with username:

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.