Er zijn natuurlijk tal van vragen die bij je opspelen als het gaat om het coronavirus. We pikten er een groot aantal uit en proberen ze zo duidelijk mogelijk voor je te beantwoorden.
Hoe dodelijk is het coronavirus ten opzichte van gewone griep?
Normaal gesproken worden er per jaar zo'n 400.000 mensen ziek in Nederland als het gaat om de gewone griep. Van deze gemiddelde 400.000 mensen overleven 2000 de griep niet. Het gemiddelde sterftepercentage van mensen met de gewone griep is ongeveer een halve procent. Vrij laag dus. Maar bij COVID-19 ligt dit toch net even iets anders. Volgens de actuele berekeningen zal ruim 3 procent van de besmette mensen aan de gevolgen van het virus overlijden.
Komt er een vaccin?
Zoals velen van ons al wel weten is er op dit moment nog geen vaccin tegen het virus. Sterker nog. Dit kan zeker nog wel een jaar duren. Experts schatten op dit moment in dat er niet voor de zomer van 2021 een vaccin is tegen COVID-19. Maar toch is dit wel een vrij snelle datum. Normaal gesproken duurt het zo'n tien jaar voordat er een vaccin op de markt gebracht wordt. Doordat er zoveel ziektegevallen zijn kunnen vaccins op dit moment gemakkelijker getest worden dan anders. Daarnaast is de druk op de sector toegenomen.
Hoe besmettelijk is corona?
De precieze besmettelijkheid van het virus is ook een onbekende factor. Normaal gesproken wordt dit aangegeven in het vermeerderingsgetal, ook wel R0 genoemd. Deze is vanaf het begin geschat op 2,2. Dat betekent dat iedere besmette persoon gemiddeld genomen 2,2 anderen besmet. Zolang dit getal boven de 1 blijft is er sprake van exponentiële groei. Wanneer deze onder de 1 blijft zullen er wel nieuwe gevallen bij blijven komen, maar zal de groei een stuk minder snel gaan.
Kan ik ook COVID-19 krijgen?
Ja. Ook jij kunt COVID-19 krijgen. Overigens is het wel zo dat 80 procent van de mensen die het virus krijgt, lichte klachten heeft. Deze lichte klachten zijn met name gewone verkoudheidsklachten. 20 procent van de mensen die het virus krijgt wordt ernstiger ziek. 25 procent van deze mensen komt zelfs op de intensive care terecht.
Niemand is onkwetsbaar als het gaat om het virus. Ook gezonde jonge mensen komen op de intensive care terecht.
Werkt groepsimmuniteit wel?
De intelligente lockdown van het kabinet zou er voor moeten zorgen dat we groepsimmuniteit op gaan bouwen. Hierdoor kunnen we simpelweg de zwakkere en kwetsbare personen in de samenleving beschermen tegen dit rare virus. Het doel is uiteindelijk dat een virus zich niet meer kan verplaatsen, omdat het overgebracht wordt op iemand die al immuun is, of zelfs langzaamaan uit zal sterven. Maar wanneer je dit op een goede manier wilt inzetten, tegen een virus als deze, moeten er wel genoeg mensen immuun zijn. Op dit moment is minder dan vijf procent van de Nederlandse bevolking immuun tegen COVID-19. Een veel te laag percentage voor groepsimmuniteit.
Hoeveel intensive care bedden hebben we in Nederland?
Voordat het coronavirus de kop opstak hadden we in Nederland ongeveer 1150 bedden op de intensive cares. Door het virus is dit opgeschaald, in zeer korte tijd, naar 2400. Van deze 2400 bedden zijn ongeveer 500 gereserveerd voor mensen zonder corona. Een coronapatiënt verblijft gemiddeld twee tot vier weken op de intensive care. Extreem lang dus.
Is het virus extra gevaarlijk voor zwangere vrouwen?
Het is niet bekend hoe gevoelig zwangere vrouwen zijn voor de ziekte. Voor alsnog lijkt het erop dat het virus wel hetzelfde ziekteverloop kent bij zwangere vrouwen als bij gezonde vrouwen. Daarnaast zijn zwangere vrouwen over het algemeen sowieso vatbaarder voor luchtweginfecties. Ook is het op dit moment nog niet duidelijk wat voor gevolgen een besmette moeder kan hebben voor een ongeboren kind.
Kan mijn huisdier ook besmet raken?
Ja. Je huisdier kan ook besmet raken met het coronavirus. Daarnaast kunnen besmette katten ook het virus op elkaar overdragen. In hoeverre een huisdier het virus vervolgens weer over kan brengen op mensen is niet duidelijk. Feit blijft in ieder geval dat het risico dat je door een andere persoon besmet wordt een stuk groter is dan het besmet worden door een huisdier.
Verdwijnt het virus uit zichzelf als het warmer wordt?
Over het algemeen hebben weersomstandigheden zeker invloed op de verspreiding van virussen. Zowel in goede als slechte zin. Nu het weer lekkerder weer wordt gaan we er met z'n allen toch net even iets teveel op uit. Hierdoor wordt het juist makkelijker voor het virus om te verspreiden. Echter is het virus ook opgetreden in landen waar het hoogzomer was op dat moment, dus zeker geen reden om te denken dat het virus uit zichzelf verdwijnt als het warmer wordt. Wel is de verwachting dat het virus temperaturen boven de 38 graden niet overleeft. En dat is dan weer de reden dat je koorts krijgt.
Hoe lang blijft het virus leven op oppervlakten?
Tsja, dat is een goede vraag. Allereerst is het belangrijk om te weten over wat voor soort oppervlakte we het hebben. Wanneer het virus namelijk in een goede hoeveelheid slijm zit kan het tot negen dagen overleven. Hoe lager de temperatuur, hoe langer. Werd dit slijm op 4 graden Celsius bewaard dan konden sommige coronavirussen wel 28 dagen blijven leven.
Maar we hebben over het algemeen nou niet een lading slijm waar we doorheen gaan walzen met onze handen. Belangrijk om te weten is dat plastic en roestvrij staal het langst een meetbare hoeveelheid corona kunnen vasthouden. Tot wel 72 uur. Op karton blijft het virus leven tot 24 uur en op koper is het binnen 4 uur afgelopen. Echter is dit de meetbare hoeveelheid. In hoeverre je ziek kunt worden van een niet meetbare hoeveelheid is onduidelijk.
Heb ik corona?
De vraag of jij corona hebt, of wellicht al gehad hebt, is moeilijk te beantwoorden. Symptomen die bij COVID-19 horen zijn namelijk per persoon wat wisselend. Over het algemeen hebben mensen milde klachten die maximaal een dag of vijf aanhouden. Deze mensen hebben gewoon de standaard verkoudheidsklachten. Daarnaast zijn hoofdpijn, misselijkheid en diarree vaak onderdeel van de klachten. Daarnaast is er, in zo'n 20 procent van de gevallen, sprake van ergere symptomen. Onder andere longontstekingen en ernstige ademhalingsproblemen. Deze symptomen komen ongeveer zes dagen na de eerste symptomen van verkoudheid.
Zijn mannen kwetsbaarder dan vrouwen?
Ja. Goed nieuws voor de vrouwen. Mannen lijken kwetsbaarder te zijn voor het virus dan vrouwen. Ongeveer tweederde van de patiënten waarbij COVID-19 optreed is van het mannelijke geslacht. Ook bij de eerdere varianten, SARS en MERS, was dit het geval. Vrouwen hebben simpelweg een beter afweersysteem. Vrouwen bouwen namelijk meer antistoffen op dan mannen en genezen hierdoor vaker spontaan van een ziekte.
Kun je reuk en smaak verliezen door een besmetting?
Ja. Je kunt je reuk en smaak verliezen door een besmetting. Wat op zichzelf natuurlijk ook heel fijn kan zijn als je regelmatig in de weer bent met poepluiers. Maar ook je eten gaat automatisch minder goed smaken als je reukverlies hebt. Het is wisselend hoe het verloop van het verlies aan reuk en smaak verder gaat. In sommige gevallen is het tijdelijk, in andere gevallen komt het nooit meer terug. Echter is het niet alleen zo bij COVID-19 dat dit kan gebeuren. Ook normale griepgevallen en andere coronavirussen kunnen dit veroorzaken.
Waarom gaan de basisscholen weer open?
De kans op besmetting en verspreiding onder kinderen in deze leeftijdscategorie blijkt klein. Ook in gezinnen waar besmettingen voor komen lijkt het virus niet vanuit de kinderen te komen, maar vanuit ouders. Ook is het zo dat kinderen veel minder besmettelijk zijn dan volwassenen en vrijwel geen last hebben van de symptomen van het coronavirus.
Om geen verdere leerachterstanden op te laten bouwen is het daarom belangrijk dat dit zo snel mogelijk weer opgepakt wordt. Daarnaast heb je als, waarschijnlijk thuiswerkende ouder, nou ook net even iets meer mogelijkheden om je werk goed uit te kunnen voeren.
Hoe lang blijft het coronavirus nog onder ons?
Dat is een vraag die lastig te beantwoorden valt. Het is niet duidelijk hoe lang het virus onder ons blijft. Sterker nog, het is en blijft en virus. Hoe goed we ons best ook doen, het zal niet zomaar uit het niets uitsterven. Er is dus zeker een kans dat de maatregelen, zoals deze er nu zijn, binnenkort wel iets versoepelen maar over een langere periode uitgespreid gaan worden.
Hebben 5G en het COVID-19 virus iets met elkaar te maken?
Hier kunnen we heel kort over zijn. Het virus heeft niets te maken met de uitrol van het 5G-netwerk. Ook in landen waar geen uitrol van het 5G-netwerk is, is het virus actief. Daarnaast kan een virus, zeker een virus als deze, niet ontstaan door straling in de lucht.
Ik voel me eenzaam of alleen door het virus, wat kan ik doen?
Natuurlijk kan het voorkomen dat je je eenzaam of alleen voelt. Zeker nu je vrijwel geen kant op kunt. Het kopje koffie in de stamkroeg of een bezoekje aan de buren zit er op dit moment gewoon echt even niet in. Wat wel belangrijk is, is om te praten over je gevoelens. Je kunt dit doen met mensen in je directe omgeving, maar er zijn ook speciale hulplijnen. Bij onder andere de Luisterlijn, de Kindertelefoon en Ease zitten ze voor je klaar.
Bekijk ook:
- Coronavirus mogelijk seksueel overdraagbaar
- Professor vermoord die ‘op het punt stond een belangrijke ontdekking te doen’ over coronavirus
- Donald Trump overtuigd dat Coronavirus uit lab afkomstig is
- 5 misverstanden over het coronavirus
Plaats een reactie