grootste-voordelen-stoppen-roken
Poll bekijken
Saved Read later
Deel dit bericht

Dit zijn de 10 grootste voordelen van stoppen met roken

Roken is slecht voor de gezondheid. Daarnaast zitten er veel andere nadelen aan deze ongezonde en slechte gewoonte. Er zijn veel mensen die willen stoppen met roken, maar verstokte rokers hebben het hier zwaar mee. Ze hebben het vaak al meerdere keren geprobeerd, maar door de ontembare drang naar nicotine staken ze toch weer een sigaret op. Er zitten heel veel voordelen aan stoppen met roken. We hebben in dit artikel 10 van deze voordelen uitgelicht. Ben je klaar voor een gezonder leven? Lees dan snel verder.

Stoppen met roken

Er zijn veel hulpmiddelen beschikbaar die stoppen met roken makkelijker maken. Het is zeker de moeite waard om te proberen. Als je stopt met roken dan merk je meteen veranderingen in je lichaam. Het is een feit dat beschadigde cellen in je longen, huid en mond zich per direct beginnen te herstellen. Deze cellen worden vervangen door nieuwe cellen. Daarnaast merkt je omgeving het ook meteen, want je stinkt niet meer naar sigarettenrook.

Na een paar dagen is de nicotine uit je lichaam. Dit is het moment waarop veel gestopte rokers het erg moeilijk krijgen. Hoewel je meer energie krijgt, wordt je ook prikkelbaarder. Dit is een normale reactie, want je snakt naar nicotine, de verslavende stof in tabak. Het loont echter om vol te blijven houden, want de voordelen wegen zwaarder dan de nadelen. We hebben de 10 belangrijkste voordelen om te stoppen hieronder op een rijtje gezet.

grootste-voordelen-stoppen-roken

Je krijgt een betere conditie

Als je bent gestopt met roken dan zul je al snel merken dat je een betere conditie krijgt. Als je rookt dan krijgt je bloed minder zuurstof in je bloed. Dit resulteert in een snellere vermoeidheid en heb je dus een slechtere conditie. Je bent sneller uitgeput als je gaat hardlopen of fietsen. Je merkt het verschil al binnen een paar dagen. Je zal zien dat je na het stoppen minder snel moe bent en meer energie hebt.

Kans op een langer leven

Roken is zeer slecht voor je lichaam. Volgens onderzoek leeft een roker gemiddeld 10 jaar korter dan een niet roker. Dit komt uiteraard omdat vitale organen door de stoffen in tabak worden aangetast. Hart- en vaatziekten liggen dus op de loer. Als je stopt met roken dan is de kans op kanker binnen vijf jaar al met de helft gedaald. Stoppen met deze slechte gewoonte werkt dus levensverlengend.

Je seksleven krijgt een boost

Het is bewezen dat mensen die roken minder snel zin in seks hebben dan mensen die niet roken. De stoffen in tabak hebben dus een negatief effect op je libido. Het kan ook erectieproblemen veroorzaken, en daar zit je niet op te wachten. Daarnaast vinden niet-rokers de geur van een roker vaak erg smerig, dus de kans op een romantische avond met iemand die niet rookt wordt een stuk kleiner.

grootste-voordelen-stoppen-roken

Je krijgt een beter humeur

Laten we voorop stellen dat stoppen met roken in het begin een negatief effect op je humeur heeft. Dit komt door de ontwenningsverschijnselen. Als je deze verslaving hebt overwonnen dan zit je zonder twijfel een stuk lekkerder in je vel, en wordt je humeur dus beter. Je gaat je blijer en stabieler voelen. Dat komt mede doordat je geestelijk niet meer afhankelijk bent van de verslavende elementen van tabak.

Alles ruikt en smaakt lekkerder

Medische onderzoekers hebben ooit onderzoek gedaan naar het smaak- en reukvermogen van rokers ten opzichte van niet-rokers. Wat bleek? Rokers ervaren minder geur en smaak. Als je stopt met roken kun je intenser genieten van deze zintuigen, dus smaakt je eten en drinken een stuk beter. Je merkt deze verandering al binnen een maand na het stoppen.

Vrouwen worden vruchtbaarder

Als je als vrouw zijnde een kinderwens hebt dan is het beter als je stopt met roken. Roken vermindert namelijk de vruchtbaarheid. Dit geldt niet alleen in het geval van vrouwen, ook de sperma van mannen is van mindere kwaliteit als er wordt gerookt. Daarnaast moet een vrouw toch al stoppen als ze zwanger raakt, want roken tijdens de zwangerschap is bijzonder slecht voor de ontwikkeling van de baby.

grootste-voordelen-stoppen-roken

Je krijgt een mooiere huid

Als je rookt dan is je huid minder elastisch, grauwer en het orgaan ruikt ook chronisch minder fris. Als je stopt met sigaretten dan heeft dat direct een positief effect op de huid. Je ziet er al snel gezonder en frisser uit. Ook de grauwe gloed op je huid verdwijnt. Rokers hebben overigens ook te maken met een snel ouder wordende huid en krijgen sneller te maken met rimpels.

Frisse adem

Rokers stinken altijd uit hun mond naar tabak. Je kunt het proberen te verbloemen met pepermunt, maar de geur is niet te missen. Ook de kleding van rokers stinkt altijd naar rook. Als je stopt met deze ongezonde gewoonte dan heb je binnen een dag al een frisse adem. Je zal het verschil zelf merken als je bent gestopt en later gaat praten met iemand die rookt. De geur is onmiskenbaar een van de smerigste elementen van roken.

Je tanden worden mooier

Rokers hebben vaak gele tanden en hebben vaker last van tandplak. De aanslag op je tanden komt door de teer die in tabak zit verwerkt. Als je stopt met roken dan trakteer je jezelf op een extra behandeling bij de mondhygiëniste. Daarna zul je zien dat de verkleuring van je tanden binnen 2 tot 6 weken verdwijnt. Je krijgt dus je witte tanden weer terug. Een bezoekje aan de tandarts wordt overigens ook een stuk prettiger.

Bekijk ook:
Ademloos: De Rookquiz 🚬

Je houdt geld over

Roken wordt steeds duurder. Het kabinet heeft recentelijk kenbaar gemaakt dat de prijzen voor tabak nog meer zullen stijgen. Roken is dus ook slecht voor je portemonnee. Als je stopt met het kopen van sigaretten, dan hou je aanzienlijk veel geld over. Dat kun je weer gebruiken voor andere zaken, zoals sparen of een gezellig weekendje weg. De overheid is de aankomende jaren van plan om de accijnzen nog verder te verhogen. Een pakje gaat dan minimaal 10 euro kosten. Het is dus belangrijk dat je zo snel mogelijk stopt als je geld wil besparen.

Poll Welk voordeel van stoppen met roken vind jij het belangrijkst?🚬

Verbeterde gezondheid38.5%
Geldbesparing30.8%
Geen rookgeur meer15.4%
Voorbeeld voor kinderen/familie15.4%
📊 Bekijk resultaten
Deel dit bericht
Read later
Avatar foto
Mike

Ik ben Mike, een gepassioneerd schrijver met een brede interesse. Ik heb een aantal boeken geschreven, maar tegenwoordig hou ik me vooral bezig met het schrijven van korte verhalen, blogs en artikelen.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

1.2k

Log In

Or with username:

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.